Türkiye Feminist hareketinin tarihinde önemli bir yere sahip olan Dayağa Karşı Kampanyasının ilk eylemi 3 Nisan 1987 tarihinde gerçekleştirildi.
Çankırı’da bir hâkim: Hâkim Mustafa Durmuş, şiddet gördüğü için boşanmak isteyen bir kadının talebini “…kadının üç çocuğu bulunması ayrıca dördüncü çocuğuna hamile olması… kocası geçimsiz de olsa kendisiyle halen cinsel ilişkide bulunduğu…” şeklindeki bir girizgâhtan sonra “…ara sıra kavganın evliliğin tadı tuzu olduğu… Anadolu’da çok dikkatimiçeken bir söz var ‘karının sırtını sopasız karnını sıpasız bırakmamak gerek’ derler…” sözleriyle reddetmiş, Eskişehirli sekiz avukat kadın da bu kararı protesto etmişler ve protestolarının haberi Hürriyet gazetesinde yer almıştı. Böylece İstanbul’da Feminist dergisini çıkaran feministlerin gündemine düşen bu kararın aslı Ankara Barosu Dergisi ilginç kararlar bölümünde bulundu. Eskişehirli kadınların sesini devam ettirmeye ve hakime karşı manevi tazminat davası açmaya karar verildi.
3 Nisan 1987 tarihinde İstanbul Sultanahmet adliyesinde buluşan feministler, Çankırı Hakimi Mustafa Durmuş’a 1 TL manevi tazminat davası açtılar. Çankırı Hakimi Mustafa Durmuş’un verdiği cinsiyetçi, ayrımcı karar karşısında tüm kadınların taraf olduğundan hareketle verilen dava dilekçesinde “Bir kadın olarak haklarım açıkça zedelenmiş olup, bu yüzden toplumda kendimi ağır şekilde hakarete uğramış görmekteyim. Yasaları uygulamakla görevli davalının takdir hakkını aşarak ve kasıtlı davranarak kişilik haklarıma zarar verdiği anlaşıldığından, 1 TL manevi tazminatın davalıdan alınarak tarafıma verilmesini talep ederim,” deniliyordu.
Yargının takdir hakkını erkek egemen sisteme dayanarak kullandığı bu davada kadınların taraf olarak ortaya çıkması erkek adalete karşı ilk örgütlü feminist başkaldırı oldu.
1 Lira manevi tazminat talebiyle açılan dava kadınların “taraf olmadığı gerekçesiyle” reddedildi. Ancak feminist kadınlar mücadelelerini sürdürdüler. Dayağa Karşı Kadın Dayanışması Kampanyası’nı ördüler.
17 Mayıs 1987: Kadınlar Dayağa Karşı Dayanışmaya Yürüyüşü
4 Ekim 1987: Kariye’de Dayağa Karşı Kadın Dayanışması Kampanyası Kadın Şenliği yapıldı
6 Kasım 1987: Kitap Fuarı’nda “Kadınlar Dayağa Karşı Dayanışmaya” standı
3 Mart 1988: “Bağır Herkes Duysun!” kitabı çıktı
12 Mart 1988: Geçici Modern Kadın Müzesi
20 Nisan 1990: Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı kuruldu