Kadınlar Dayağa Karşı Dayanışmaya Kampanyası’nın ilk eylemi 3 Nisan 1987 tarihinde İstanbul Sultanahmet Adliyesi’nde feministlerin Çankırı hâkimi Mustafa Durmuş’a açtığı 1 TL manevi tazminat davasıydı Son eylemi/etkinliği ise 8. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda açılan “Kadınlar Dayağa Karşı Dayanışmaya” standı oldu.
Manevi tazminat davası, hâkim Mustafa Durmuş’un, şiddete maruz kaldığı için boşanmak isteyen bir kadının talebini reddetme gerekçeleri yüzünden açılmıştı. Durmuş, “…kadının üç çocuğu bulunması, ayrıca dördüncü çocuğuna hamile olması… Kocası geçimsiz de olsa kendisiyle halen cinsel ilişkide bulunduğu…” şeklindeki bir girizgâhtan sonra ” …ara sıra kavganın evliliğin tadı tuzu olduğu… Anadolu’da çok dikkatimi çeken bir söz var ‘karının sırtını sopasız karnını sıpasız bırakmamak gerek derler’…” sözleriyle 10 Eylül 1985’te davayı reddetmişti.
Kampanya kapsamında, 17 Mayıs 1987’de Yoğurtçu Parkı’nda toplanılarak Kadınlar Dayağa Karşı Dayanışmaya Yürüyüşü, 4 Ekim 1987’de Kariye Müzesi’nde Dayağa Karşı Kampanya Kadın Şenliği yapıldı.
Şenliğin hemen arkasından 6-15 Kasım 1987 tarihleri arasında gerçekleştirilen 8. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda kampanya standı kuruldu. Stant ziyaretçilerinin, kadınların maruz kaldığı dayakla ilgili görüşlerini yazmaları için stant duvarlarından birine yaklaşık 5 metre uzunluğunda kâğıt pano yerleştirildi. Standın diğer duvarlarında kampanyanın tarihçesini içeren kupürler ve kampanyaya ait dövizler vardı. Bir köşede de, 1987 yılında çıkmaya başlayan Feminist Dergisinin ilk 3 sayısı satılıyordu.
Kampanya standı dayağın teşhiri, dayağa karşı kampanyanın tanıtılması için çok etkili oldu. Stantta her akşam saat 18.00 -19.00 arası yapılan kadın yazarlarla söyleşiler büyük bir kalabalık tarafından izleniyordu.
Stanttaki kâğıt panoya çok sayıda ziyaretçi dayak konusunda görüşlerini yazdı. Ayrıca iki de oy sandığı yerleştirilmişti. “Sizce dayağa karşı kampanya gerekli mi gereksiz mi?” diye sorulan ankete 611 kişi yanıt verdi.
Dayağa karşı Kampanya standını dokuz gün boyunca binlerce kişi ziyaret etti. Stant kampanyanın duyurulması için çok etkili oldu.
Kampanya’nın kitabı “Bağır Herkes Duysun” 1988 yılında basıldı.
1988’in yaz aylarında dayanışma ağlarını oluşturarak, şiddet gören ve başvuran kadınların avukat, doktor, bir süre kalacak yer ve sınırlı maddi yardım taleplerini daha düzenli ve örgütlü biçimde karşılaması amaçlandı.
Ekim 1988’de kampanya grubu, başka ülke deneylerinden de yararlanarak hazırladığı “kadın sığınağı” projesini içeren “Şimdi Sığınak İçin” el kitabını hazırladı.
1989 yılı Ocak ayında, şiddete maruz kalan kadınların hukuksal ve pratik destek alabilecekleri bir telefon ağı oluşturuldu. Ancak bir süre sonra dayanışma ağlarının da yetmeyeceği, bir sığınağın gerekli olduğu somut biçimde ortaya çıktı. Şiddetle yüz yüze olan kadınlarla dayanışmayı sürdürmek, ev içindeki şiddete karşı mücadeleyi yaygınlaştırmak amacıyla 20 Nisan 1990’da Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı kuruldu. Mor Çatı’nın ilk sığınağı ise 1995 yılında açıldı.