28 Temmuz 1869’da, Massachusetts eyaletinde kurulan St. Crispin’in Kızları (Daughters of St. Crispin), ABD’nin ulusal düzeyde örgütlenmiş ilk kadın sendikasıydı. Ayakkabıcılık iş kolunda çalışan kadın işçilerin sendikalaşma çabası, 1860 yılındaki büyük grevden bu yana sürüyordu. Sendika bu ilginç ismi, ayakkabıcıların, sepicilerin ve deri işçilerinin koruyucusu aziz Crispin’den almıştı. St. Crispin’in Kızları, Massachusetts dışında yedi eyalette daha örgütlüydü.

Sendika, erkeklerle aynı işi yapan kadınlar için eşit ücret talep eden bir kararı 1870 yılında oybirliğiyle kabul etti. 1872’de Stoneham kentindeki üç fabrikada greve gidildi, ancak sonuç alınamadı. Bununla birlikte, aynı yıl Lynn’de yapılan grev başarılı oldu ve kadın işçilerin ücreti arttı.

St. Crispin’in Kızları, fabrikalara yakın kasabalarda yaşayan yerleşik işçileri olduğu kadar, mevsimlik talebe bağlı olarak fabrikadan fabrikaya dolaşan “gezici” işçileri de temsil etti. Sendika üyeleri, kadınlara oy hakkı verilmesi için yapılan tartışmalara aktif katıldı; kadınların ve çocukların imalat işlerinde çalışma süresini günde on saatle sınırlayan iş yasaları lehine 1874’te Kongre’de ifade verdi.

Sendikanın ulusal ölçekte örgütlenmesi, 1873’teki ekonomik bunalım nedeniyle sekteye uğradı. Lynn (Massachusetts) dışındaki şubeler kapandı; bu kentteki sendikal faaliyet yerel düzeyde devam etti.

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.