Türkiye’de özellikle yükseköğretim alanında, 28 Şubat süreciyle zirveye çıkan başörtüsü yasaklarının kaldırılması için TBMM’de kabul edilen anayasa değişikliğinin iptali ihtimali dolayısıyla kadınlar harekete geçti. Birbirimize Sahip Çıkıyoruz Platformu’nu oluşturan kadınlar birlikte bir metin hazırlayarak açık çağrıyla http://birbirimizesahipcikiyoruz.blogspot.com/ adresinde imza topladılar.

Kendilerini “inançlı-inançsız, örtünmeyen-örtünen” ikilikleri üzerinden ve “kadın hak ve özgürlükleri anlayışı içinde ‘sen varsan ben yokum’ demeyen kadınlar” olarak tanımlayan Birbirimize Sahip Çıkıyoruz Platformu 1200 imzaya ulaşan metinlerini 18 Mart 2008 tarihinde Galatasaray’da yaptıkları basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdular.

“Kol kola yürüyemediğimiz bir ‘kamusal alan’ bizim ‘kamusal alanımız’ değildir!

Bizler inançlı-inançsız, örtünmeyen-örtünen, kadın hak ve özgürlükleri anlayışı içinde ‘sen varsan ben yokum’ demeyen kadınlar olarak;

Başörtülü kadınların; cahil, yobaz, fesat, takiyyeci, fırsatçı, örümcek kafalı gibi sıfatlarla bir ‘İslami robot’ imajıyla değerlendirilerek, ırkçı yaklaşımlarla şiddete maruz bırakılmalarına karşı çıkıyoruz. Başörtüsüz kadınların; cinsel meta, teşhirci ya da bir tahrik mekanizması gibi cinsiyetçi yaklaşımlarla değerlendirilmesine karşı çıkıyoruz. Kadınlar arasında yaratılan uçurumların kadınların ezilmesini ve sömürülmesini kolaylaştırdığını biliyoruz. Ve kadınlara uygulanan baskıların üstesinden, ancak barış ortamında, hak ve özgürlüklerin uygulanmasıyla gelinebileceğini düşünüyoruz. Biz her türlü ayrımcılığın ve adaletsizliğin karşısında olan kadınlar, ‘kadının yeri kocasının dizinin dibi’ anlayışıyla bizleri yok sayan, ‘genel ahlak’ düzenlemesiyle ayrımcılık yapan, kadın özgürlüğüne sınırlar getirmek isteyen bir ‘er meydanı’ olarak devletin kadınlara yönelik her türlü yasağını ve baskısını reddediyoruz. Biz kadınlar; birilerinin bedenimizi modernite, laiklik, cumhuriyet, din, gelenek, görenek, ahlak, namus ya da özgürlük adına denetlemesini istemiyoruz.”

Muhafazakâr, sosyalist, liberal… farklı çevrelerden kadınların da imzaladığı metin vesilesiyle bir araya gelen Birbirimize Sahip Çıkıyoruz Platformu’nda çok sayıda feminist kadın da yer aldı.

Birbirimize Sahip Çıkıyoruz Platformu oluşumunu ilan eder etmez, bir mail grubu oluşturarak tartışmalarını orada sürdürdü. 26 Eylül 2008 tarihinde  Hep Birlikte Özgür Oluncaya Kadar Birbirimize Sahip Çıkacağız başlığıyla ikinci bir metin yayınladı.

2008 Şubat-Haziran aylarında neler oldu?

6 ve 9 Şubat 2008: Üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getirmesi planlanan Anayasa değişikliği TBMM’de 518 milletvekilinin katıldığı oylamada 411 olumlu, 103 olumsuz oyla kabul edildi.

27 Şubat 2008: Kamuda başörtüsü serbestliği sağlayan anayasa değişikliğinin iptali için, CHP ve DSP’li 112 milletvekili Anayasa Mahkemesi’ne dava açılma talebiyle resmi başvuru yaptı.

6 Mart 2008: Anayasa Mahkemesi, CHP ve DSP’nin başvurusunu kabul etti.

5 Haziran 2008: Anayasa Mahkemesi üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren anayasa değişikliğini iptal etti. Yürürlüğünün durdurulmasına karar verdi.

Yasakların kaldırılması

İstanbul Üniversitesi Rektörü’nün başörtüsünü yasaklayan 23 Şubat 1998 tarihli genelgesi, 2007 yılından itibaren fiilen uygulanmamaya başladı. 2010 yılında YÖK’ün aldığı kararlarla da resmen kaldırılmış oldu.

Kamu personeli için başörtüsü yasağı 1 Ekim 2013’te açıklanan demokratikleşme paketi ile kaldırıldı.

Kamudaki başörtüsü yasağının kaldırılmasından kısa bir süre sonra dört AKP’li kadın milletvekili, 31 Ekim 2013’teki Meclis Genel Kurulu çalışmalarına başörtülü olarak katıldı.

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.