2008 yılında cinsel şiddete maruz bırakılmış ve haklarının peşinden giderek şikayetçi olmuş bir grup kadın “artık mağdur kimliğiyle var olmak istemedikleri ve cinsel şiddete karşı aktif mücadele yürütmek istedikleri” beyanıyla bir inisiyatif kurdular. Feminist hareket içerisinde yer alan kadın ve LBT+ aktivistlerin de katılımıyla bu inisiyatif büyüdü ve bir yıl sonra “Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu”na evrildi. 18 Mart 2009’da tanıtımını yapan platformun bileşenlerini Türkiye’nin farklı illerinde bulunan kadın örgütleri, cinsel şiddet alanında emek veren avukat, psikolog, adli tıp uzmanı gibi uzmanlar ve bağımsız aktivistler oluşturmaktaydı. Platform kurulduktan sonra gönüllü çevirmenler öncelikle çeşitli ülkelerin cinsel şiddet konusundaki yasal mevzuatlarını, kanunlarını türkçeye çevirdiler. Hukuk ve sağlık alanındaki uzman gönüllüler de Türkiye’de olası Tecavüz Kriz Merkezleri’nin cinsel şiddetten hayatta kalanlara vermesi gereken hizmetleri tanıtan bir sunum oluşturdular. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye için örnek bir Tecavüz Kriz Merkezi modeli ve bunların kurulması için yasa önerisi hazırlanarak 2010 yılında TBMM’deki her partiden kadın milletvekillerine sunum gerçekleştirildi. Bu sunumlar sonucu maalesef siyasi partiler Türkiye’de Tecavüz Kriz Merkezleri’nin kurulması üzerine bir aksiyon almadılar.
Platform çalışmalarına devam ederek Türkiye’deki kadın danışma/dayanışma merkezlerinde cinsel şiddetle mücadele eğitimleri vermek üzere bir yıllık bir proje yürüttü. Eş zamanlı olarak platformun bir web sitesi açıldı ve bilgilendirici içerik ve duyurular bu siteden yayımlanmaya başlandı. Cinsel şiddetin nasıl bir tahakküm biçimi olduğu, cinsel şiddet türleri, cinsel şiddet konusunda bir “court watching” örneği olan Sincan davası gibi gündemdeki konular üzerine tartışma ve atölye gibi etkinlikler ve film gösterimlerinin yanısıra, Türkiye’nin birçok ilinde tacize, tecavüze maruz bırakılan kadınlarla dayanışmak üzere eylemler gerçekleştirildi.
2012 yılında platform sönümlense de, bir grup kadın, trans, non-binary aktivist tarafından sahiplenilerek cinsel şiddet üzerine kavramlar sözlüğü, hak temelli görsel üretimleri için etkinlikler ve Mısır Konsolosluğu önünde Tahrir Meydanı’nda taciz ve tecavüze maruz bırakılan kadınlarla dayanışma eylemi gibi eylemler gerçekleştirmeye devam etti. 2012- 2014 yılları arasında yürütülen bu çalışmaların bir birikim ve etkileşim oluşturmasıyla, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği 8 Ağustos 2014’te resmi olarak kurulmuş oldu.