Bu yıl hem ekonomik krizi hepimizin her alanda hissettiği, yoksulluğun derinleştiği hem de kazanımlarımıza, haklarımıza, özgürlüğümüze yoğun saldırıların olduğu, aile politikalarının ön plana çıkarıldığı, LGBTİ+lara yönelik nefret yürüyüşlerinin düzenlendiği yoğun bir yıl oldu. Bununla birlikte bizler sokakta olmaya, birlikte mücadele etmeye, birbirimizle dayanışmaya, bulunduğumuz her alanda isyanımızı yükseltmeye devam ettik.

ABD Federal Mahkemesi’nin kürtaj hakkını anayasal hak olmaktan çıkarmasının ardından bir yandan ABD’nin her köşesinde kadınlar sokakları doldururken bir yandan da Polonya’da, Malta’da da kürtaj hakkı için sokaklara döküldü. Fransa’da, Kolombiya’da kürtaj hakkı için direnen kadınların mücadelesi sonucu yasal kazanım elde edildi. Afganistan’da Taliban yönetimine karşı sokağa çıkan, direnen kadınlar haklarından vazgeçmeyeceklerini, özgürlükleri için mücadeleye devam edeceklerini dile getirirken baskıcı yönetime karşı dayanışmayı büyütüyorlar. İran’da feministler her gün sokaklarda, iş yerlerinde, liselerde, üniversitelerde 17 Eylül’den bu yana molla rejimine karşı mücadele ediyor. İran’da kadın devrimi gerçekleşiyor.

Afganistan:

Afganistan’da kadınlar hakları için Taliban’a karşı sokaklarda!

Kaynak: Bianet.org

15 Ağustos 2021’de Afganistan’da Taliban’ın 20 yıl sonra yönetimi yeniden ele geçirmesinden hemen sonra hızlıca 4 Eylül 2021’de sokaklara çıkan kadınlar o günden itibaren Taliban’a karşı hakları için mücadeleyi sürdürüyor. 15 Ağustos 2022’de tüm baskıya, şiddete, kaçırılmalara rağmen “Özgürlük ve adalet” sloganları ile sokakta olan kadınlar 15 Ağustos’u “Afganistan Kadın Dayanışma Günü” olarak ilan ettiler. Bu eylemlerde kız çocukları için eğitim hakkını; Taliban tarafından gasp edilen kadınların çalışma hakkını; kadınların siyasete katılımını; ayrımcılığın son bulmasını; medyada çalışan kadınlara yönelik katı yasaların ortadan kalkmasını ve bağımsız medya yoluyla bilgiye erişim hakkını; keyfi tutuklamaların, şiddetin, baskının, işkencenin, insan hakları ihlallerinin, dini ve etnik azınlıklara yönelik ayrımcı uygulamaların son bulmasını talep ettiler.

Fotoğraf: Wakil KOHSAR / AFP

İran’daki Mahsa Jina Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan eylemlerle dayanışma amacıyla Kabil’deki İran Büyükelçiliği önünde “Bugün İran’da olan yarın Afganistan’da olmalı”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Kabil’den Tahran’a diktatörlüğe hayır deyin” sloganlarını attılar.

Fotoğraf: WAKIL KOHSAR/AFP via Getty Images

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Afganistan’da sokağa çıkan kadınlar Taliban baskısına itiraz ettiler. Tüm baskı ve şiddete rağmen haklarını savunmayı sürdüreceklerini, işlerine dönmek için mücadelelerinin devam edeceğini sokaklarda dile getirdiler.

Taliban’ın kadınlara uyguladığı baskı ve şiddete rağmen Afganistanlı kadınlar eşit, özgür bir yaşam için, hakları, hayatları için sesini çıkarmaya ve sokakta olmaya, birlikte mücadele etmeye, direnmeye devam ediyorlar. Başkent Kabil’de Taliban tarafından ilan edilen kıyafet kurallarını uygulamayarak, toplu taşıma araçlarını kullanarak, tehdit ve baskılara rağmen işlerinden ayrılmayarak itaatsizlik sergiliyorlar. Kadınlar sokaklarda mücadele etmeye devam ederken bir yandan da evlerde gizli dersler düzenleyerek, kadınlar için iş olanakları organize etmeye çalışarak çeşitli dayanışma mekanizmaları kuruyorlar.

Kadın televizyon sunucularına peçe takma zorunluluğu getiren, kadınların yanlarında erkek olmadan seyahat etmesini yasaklayan, kadınların toplu taşıma araçlarını kullanma hakkını gasp eden, ev dışında burka giyme zorunluluğu getiren, çalışan kadınları işten çıkararak kadınların çalışma hakkını gasp eden, kamusal alanlara, parklara ve lunaparka girişini yasaklayan, altıncı sınıftan sonra kız çocuklarının okula gitmesini yasaklayan, üniversite sınavına giren kadın öğrenciler için veterinerlik, mühendislik, ekonomi, tarım ve gazetecilik bölümlerini kısıtlayan Taliban; birkaç gün önce hem devlet hem de özel üniversitelere gönderdiği bir yazıyla, ülkedeki kadınların üniversite eğitiminin süresiz olarak yasaklandığını duyurdu.

Üniversite eğitiminin yasaklanmasının hemen ardından Kabil’de, Herat’ta ve birçok şehirde kadınlar sokağa çıktı ve “Bizi baskı altına alamazsınız çünkü bu yıl kadın devrimi yılı, sizden korkmuyoruz” diyerek “haklar ya herkes içindir ya da hiç kimse” sloganı ile eylemleri sürdürüyorlar.

İran:

İran’da kadın devrimi yaşanıyor: İranlı kadınlar ve tüm halk 17 Eylül’den beri sokakta!

Mahsa Jina Amini’nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından başlayan eylemler İran’da mollaların kenti olan Kum şehri dahil olmak üzere her yere hızlıca yayıldı. Mahsa Jina Amini direnişin sembolü haline geldi. 17 Eylül’den bu yana İranlı kadınlar, LGBTİ+lar, emekçiler, öğrenciler Jin Jiyan Azadi sloganı etrafında birleşiyor. Her yerde; sokaklarda, meydanlarda, üniversitelerde, fabrikalarda, liselerde, iş yerlerinde çeşitli şekillerde kararlı bir direniş sürüyor; rejim bu direnişi bitiremiyor.

Fotoğraf: BBC News

Kadın devrimi olarak nitelendirilen bu isyanın talepleri sadece zorunlu başörtüsü üzerine değil; daha geniş çerçevede özgürlük, kadınların gasp edilen haklarının geri alınması, tüm ayrımcı kural ve yasaların ortadan kalkması, bu rejimin yıkılması. Kadınların bu talepleri en başından beri eylemlerin merkezinde yer aldı.

Fotoğraf: Middle East Images /IranWire

Molla rejimi bu eylemleri eylemcileri gözaltına alma, tutuklama, evleri tarama, sessiz eylemlere ateş açma gibi yöntemlerle durdurmaya çalışıyor, ayrıca İrşad Devriyelerinin lağvedilmesine dair yaydıkları yalan bilgilerle gündem değiştirme, iletişim ve haber almayı engelleme gibi yöntemler de kullanıyor. İran rejimi gittikçe büyüyen ve her yere yayılmış olan eylemleri baskı, tutuklama, idam cezaları ile durdurmaya çalışarak her gün suç işliyor. Eylemcileri cinsel şiddet ve cinsel istismara maruz bırakıyor.

İran İnsan Hakları Örgütü, yayınladığı yeni raporda bugüne kadar teyit edilebilen bilgilere göre 60’ı çocuk en az 448 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İran’da feministler hakları için, özgürlük için 43 yıldır dayanışmayı örüyor, mücadele veriyor ve her gün sokaklarda, bulundukları her alanda rejimin tüm baskılarına rağmen Jin Jiyan Azadi sloganını yükseltiyorlar.

Dünyada da çeşitli ülkelerin başkentlerinde düzenlenen eş zamanlı İran ile dayanışma eylemlerinin en kalabalığı Berlin’de, yaklaşık 100 bin kişinin katılımıyla “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganı ile gerçekleşti. Aynı gün yapılan dayanışma eylemlerinin birisi de kadınların çağrısı ile İstanbul’da gerçekleşti.

Türkiye’de kadın platformları ve örgütlerinin çağrısı ile İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Mersin, Diyarbakır, Sinop, Hatay, Adana, Samsun, Giresun’da İran’daki kadın devrimine ses verildi. Birçok ülkede dayanışma eylemleri yapılmaya devam ediyor. İran’da aylardır süren kararlı ve güçlü mücadele her gün her şehirde çeşitli şekillerde devam ediyor, kadınlar her gün sokakları dolduruyor.

İskoçya:

İskoçya’da feministlerin yürüttüğü mücadele ile regl ürünlerine ücretsiz erişim hakkı yasalaştı!

Fotoğraf: Gillian Mackay

Aktivistlerin yürüttüğü kampanyalar ile regl ürünlerine ücretsiz erişim yasal hale geldi ve Kasım 2020’de oybirliği ile kabul edilen “Regl Ürünleri Yasası” Ağustos’ta İskoçya’da yürürlüğe girdi! Mücadelenin sonunda ilk kez bir ülkede, temel ihtiyaç olan regl ürünlerine ücretsiz erişim yasalaştı.

Ekvador:

Ekvador’da feministler erkek şiddetine ve kadın cinayetlerine karşı sokakları doldurdu!

Fotoğraf: Nuestroamericano/Twitter

Ekvador’da kocası Teğmen Germán Fernando Cáceres’i ziyaret ettikten sonra 11 Eylül’de kaybolduğu Quito Polis Eğitim Okulu’na beş kilometre uzaklıktaki Casitagua tepesinde günler sonra cesedi bulunan Maria Belen Bernal’in erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı ve Bernal’in ölümünün baş şüphelisi olan kocası German Caceres kayıp ihbarının ardından sorgulanıp serbest bırakıldıktan sonra ortadan kayboldu.

Fotoğraf: The Sun Daily

21 Eylül’de binlerce feminist başkent Quito’da sokaklara çıktı. Feministler polisi ihbar ederek İçişleri Bakanı Carrillo’nun davanın soruşturmasındaki usulsüzlükler nedeniyle istifasını talep etti ve Ekvador’da gittikçe artan kadın cinayetlerine dikkat çekti. “Polis öldürüyor, kadın cinayeti devleti”, “Carrillo defol”, “Belén’e adalet”, “Polis benimle ilgilenmez, arkadaşlarım benimle ilgilenir”, “Biliyordum, kadın katillerinin polis tarafından kollandığını biliyordum” sloganları atılan eylemlerin ardından Cumhurbaşkanı tarafından iki generalin ve İçişleri Bakanı’nın görevden alınması talimatı verildi.

Fransa:

Kadınların sokaktaki mücadelesi Fransa’da kürtaj hakkının anayasal koruma altına alınmasını sağladı!

Kaynak: Artı Gerçek

1975’te kürtajın suç olmaktan çıkarıldığı Fransa’da kürtaj hakkının anayasada güvence altında olmaması nedeniyle kürtajın anayasal koruma altına alınması talebini dile getirmek, ABD’de Yüksek Mahkeme’nin kürtaj kararını protesto etmek için Paris’te binlerce kadın Eyfel Kulesi’ne yürüdü.

“Kürtaj: kadınlar karar verir”, “Kürtaj temel bir haktır”, “Kürtaj hayat kurtarır” pankartlarını taşıyan, “New York’tan Paris’e kürtaj tüm kadınlar için bedava ve yasal olmalıdır” sloganlarıyla yürüyen feministler Paris’te sokakları doldurdu.

Kürtaj hakkını olası saldırılara karşı anayasal koruma altına alacak yasa tasarısı kadınların mücadelesi ile 24 Kasım’da parlamentoya getirildi ve kabul edildi.

*****

Fransa’da feministler erkek şiddeti ve kadın cinayetleri karşısında sessiz kalmıyor: 19 Kasım’da tüm ülkede kadınlar sokaktaydı!

Fransa’da 19 Kasım’da erkek şiddetine ve kadın cinayetlerine karşı ülke genelinde miting ve yürüyüşler düzenlendi. Yaklaşık 19 bin kişi Paris’te gerçekleştirilen eylemlere katıldı.

Rennes, Toulouse, Metz, Lyon, Strasbourg, Montpellier, Nancy kentlerinde de aynı gün kadınlar erkek şiddetine, kadın cinayetlerine karşı ses çıkarmak için sokaklardaydı.

Arjantin:

Arjantin’de feministler ABD’de kürtaj hakkı için yürüdü!

Fotoğraf: workers.org

27 Haziran’da Arjantin’deki feministler ABD’de Yüksek Mahkeme’nin kürtaj kararını protesto etmek için Buenos Aires’te ABD büyükelçiliğine yürüdü. Sosyal medyada ise #KeepAbortionLegal, #MyBodyMyRights hashtagleri ile feministler eylemdeydi.

*****

8 Mart’ta binlerce feminist Ulusal Kongre Binası önüne yürüdü!
Şehir merkezindeki çeşitli noktalarda toplanan binlerce feminist 8 Mart’ta Buenos Aires’te Ulusal Kongre Binası önüne yürüdü, sokakları doldurdu!

Meksika:

Mexico City’de feministler tüm öfkesiyle MEXICO FEMICIDE diyerek sokakları doldurdu!

Fotoğraf: Cody Copeland Adliye Haberleri

50 bin feminist 8 Mart’ta Mexico City’de erkek şiddetini ve kadın cinayetlerini protesto etti, “Meksika’da kadın olmaktan korkuyorum” diyerek yürüdü. Feministler, birçok büyük gösterinin sahnesi olan Zocalo ana meydanına bakan Ulusal Saray’ın önündeki siyah metal kordonun üzerine beyaz harflerle “MEXICO FEMICIDE” yazdı. Binlerce feminist mor ve kürtaj hakkı için yeşil bandanalar takarak sloganlarla, pankartlarla sokakları doldurdu!

Finlandiya:

Finlandiya’da kadınların mücadelesi ile kürtaj hakkı elde edildi!

Finlandiya’da kadınlar kürtaj yaptırabilmek için iki ayrı doktorun onayını almak zorundaydı. Aktivistler kürtaj hakkı için 53.654 imza toplayarak Kasım 2020’de parlamentoya gönderdi ve kürtaj hakkı için çeşitli eylemler düzenledi. Kadınların kürtaj hakkı için verdiği mücadele sonucu bu yıl kürtaj hakkı elde edildi.

ABD:

Kazanılmış kürtaj hakkını gasp eden karara karşı 50 eyalette on binlerce kadın sokakları doldurdu!

Fotoğraf: Kent Nishimura / Getty Images aracılığıyla Los Angeles Times

ABD Federal Mahkemesi, 24 Haziran’da “Roe vs. Wade” olarak bilinen kürtajı anayasal bir hak olarak tanımlayan kararı bozdu ve kürtaj hakkını anayasal hak olmaktan çıkardı. Karar, tek tek eyaletlerde kürtajın yasaklanmasının önünü açtı ve bazı eyaletlerde kürtaj yapan klinikler kapanmaya başladı. Kadınların 50 yıldır verdikleri mücadele ile kazanılmış kürtaj hakkını gasp eden bu kararın ardından feministler sokakları, meydanları kürtaj hakkı için doldurdu ve eylemler tüm ülkeye yayıldı.

Washington DC’deki kadınlar Yüksek Mahkeme binasının önünde toplanarak kararı protesto etti. Los Angeles’taki kadınlar 110. Otoyolu trafiğe kapattı. 50 eyalette on binlerce kadın gasp edilen kürtaj hakkı için tüm öfkesiyle sokaklardaydı.

Amerika’da kadınlar gasp edilen kürtaj hakkı için eylemlere devam ediyor. Birleşik Krallık’taki ve pek çok ülkedeki feministler de ABD’de temel ve kazanılmış hak olan kürtaj hakkı için sokaklara çıktı!

İspanya:

İspanya’da feministlerin mücadelesi ile regl izni hakkı elde edildi ve kürtaj hakkı genişletildi!

İspanya’da kadınların mücadelesi sonucu, regl izni hakkı ve kürtaj haklarını genişleten yasa tasarısı kabul edildi. Böylece regl dönemdeki sağlık sorunları nedeniyle çalışanlara izin hakkı tanıyan ilk Avrupa ülkesi İspanya oldu. Yasa kapsamında 16 ve 17 yaşındaki gençlerin kürtaj için ailelerinden izin alma zorunluluğu da kaldırıldı.

Feministler “Yalnızca evet, evet demektir” yasasını sokakta kazandı!

İspanya’da feministlerin sokaktaki mücadelesi sonucu “Yalnızca evet, evet demektir” yasası parlamentoda onaylandı. “Yalnızca evet, evet demektir” diye bilinen yasa, aynı zamanda sokakta tacize ilişkin maddeyi sıkılaştırıyor, okullarda duygusal ve cinsel eğitimi yaygınlaştırıyor ve cinsel şiddete maruz kalanların korunmasını güçlendiriyor.

İspanya’da binlerce feminist erkek şiddetine karşı Madrid ve Barselona’da sokakları doldurdu!

Yeni cinsel istismar yasasındaki bir boşluk nedeniyle bazı erkeklerin hapis cezalarının düşürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından Madrid ve Barselona’daki feministler erkek şiddetine karşı “Hayır hayırdır, gerisi tecavüzdür” sloganları ile sokakları doldurdu.

Kolombiya:

Kolombiya’da öfkesiyle sokakları dolduran feministlerin mücadelesi sonucu kürtaj hakkı yasası onaylandı!

Fotoğraf: Perla Bayona / Long Visual Press/Universal Images Group via Getty Images

Kolombiya’da gebeliğin ilk 16 haftasında kürtajın suç olmaktan çıkarılması için yapılan önerinin reddedilmesinin ardından şubat ayında feministler sokağa çıktı. Başkent Bogota’daki Anayasa Mahkemesi önünde toplanan feministler kürtaj hakkı için sesini yükseltti.

Eylemlerin ardından Kolombiya’da Anayasa Mahkemesi, kürtajın hamileliğin 24’üncü haftasına kadar yapılmasını öngören yasayı onayladı. Yeşil Dalga hareketi başkent Bogota’da bulunan mahkeme binasının önünde kararı kutladı.

21 Şubat’ta Kolombiya Anayasa Mahkemesi hamileliğin ilk 24 haftasında kürtajı yasallaştırmıştı. Nisan ayında Şili, Amerika kıtasında kürtaj haklarını Anayasasında koruyan ilk ülke oldu. 2021’de Meksika Yüksek Mahkemesi kürtajı suç olmaktan çıkardı. Bu yılın haziran ayı itibariyle, hamileliğin ilk 12 haftasında veya LMP’de 15 hafta boyunca Meksika’daki herhangi bir kadına talep üzerine kürtaj yapılabilir.

Latin Amerikalı feministlerin mücadelesi gittikçe büyüyor!

Malta:

Malta’da kadınlar hakları için tüm yıl sokaklardaydı!

188 kadın, Malta mahkemelerinde kürtaj hakkı için Sağlık Bakanlığına karşı adli protestoda bulundu. Valetta’da yüzlerce kadın kürtaj hakkı için büyük ölçekli bir miting düzenledi. Malta’nın kürtaj üzerindeki genel kısıtlamasına bir istisna getirilmesiyle sonuçlandı. Kürtaj hakkı için feministler sokaklarda mücadele etmeye devam ediyor.

Malta’da kadın cinayetlerine, aile politikalarına, sağlık hizmetlerine erişememeye ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı ses çıkaran kadınlar yıl boyu sokaklardaydı.

Polonya:

Polonya’da feministler kadın düşmanı hükümete karşı sokakta: Jaroslaw İstifa!

Polonya’da iktidardaki Hukuk ve Adalet (PiS) partisinin lideri Jaroslaw Kaczynski’nin düşük doğum sayısının sebebinin çok fazla alkol alan genç kadınlar olduğunu söylemesi üzerine yüzlerce feminist Jaroslaw’ın Varşova’daki evinin önünde toplanarak kürtaja neredeyse tamamen yasak getirilmesine ve tüp bebek tedavisine devlet desteğini sona erdiren politikalara karşı seslerini yükseltti.

****

Polonya’da kadınlar kürtaj yasağına karşı sokaklarda direniyor!

Fotoğraf: Notes From Poland

Polonya’da kürtaj yasağı yüzünden gerekli tıbbi müdahaleyi alamayarak yaşamını yitiren Agnieszka için kadınlar başkent Varşova’da kürtaj yasağını protesto etti. Polonya Kadın Grevi, ülke çapında iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) ofisleri önünde nöbet tutmaya ve yol kesme eylemleri yapmaya davet etti.

Belçika:

Belçika’da kampüslerde kadınlar ses çıkardı: Cinsel şiddete sessiz kalmıyoruz!

Fotoğraf: Kasper Nollet

15 Şubat’ta, Belçika’daki üniversitelerden yüzlerce öğrenci, üniversitelerde cinsel şiddette yaşanan artışı protesto etti. Kadınlar, Comac ve 8 Mart Kolektifi gibi gruplarla birlikte Brüksel, Louvain La Neuve, Bergen, Gent, Leuven ve diğer yerlerdeki üniversitelerde protesto gösterilerine katıldı ve üniversite yetkililerinden kampüslerde cinsel tacizi durdurması ve faillerin cezalandırılması ve mağdurların dinlenmesinin sağlanması için ses çıkardı.

Pakistan:

Kadınlar mücadelesi ile kazandı: Pakistan’da işyerinde şiddet ve tacize karşı korumaya dair yasa güçlendirildi!

Fotoğraf: The Sun Daily

Pakistan’da, kadınları işyerinde şiddet ve tacize karşı korumayı güçlendiren yasa tasarısı ocak ayında onaylandı. İşyeri tanımı hem kayıtlı hem de kayıt dışı işyerlerini yani ev işçilerini kapsayacak şekilde genişletildi. Bunun yanında yasada taciz tanımı genişletildi. Yasa, tacize ve şiddete karşı korumayı barındırıyor.

Pakistan’daki kadınların uzun süredir çeşitli eylemliliklerle süren işyerinde şiddet ve tacize karşı daha güçlü koruma için mücadelesi sonuç verdi!

****

Pakistan’da kadınlar hakları ve özgür bir yaşam için sokakları doldurdu!

Fotoğraf: AA

Pakistan’ın başkenti İslamabad’da kadınlar, 8 Mart’ta “Kadınlara özgürlük, haklarımızı savunacağız” yazılı pankartlar ile sokağa çıktılar. Ayrımcılığın olmadığı eşit, özgür bir yaşam için sokakları dolduran kadınlar; eğitim, sağlık, barınma ve eşit ücret için ses çıkardı. Lahor, Karaçi ve Multan’da da 8 Mart’ta kadınlar sokakları doldurdu.

Fotoğraf: Arif Ali/AFP via Getty Images

Türkiye

20. 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü: Feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan!

8 Mart’ta yasağa, çelik bariyerlere, kapatılan tüm sokaklara, ablukaya, polis şiddetine rağmen tüm sokaklardan bir araya gelen feministler engelleri aşıp Cihangir Parkı’nın arkasında buluştu. Cihangir Katlı Otoparkına “Geçinemiyoruz – Feminist İsyan” pankartını astık ve “Feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan” diyerek sesimizi hep birlikte yükselttik.

Türkiye’nin birçok yerinde yasaklara rağmen 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ndeydik, hayatlarımız için bu yıl da sokakları terk etmedik.

Ankara

8 Mart’ta feministler Ankara’da da tüm sokakları doldurdu. “Bu bir yaşam mücadelesi,  mücadelemizi, deneyimimizi, varlığımızı yok sayan bu düzeni tersyüz edeceğiz” diyerek Sakarya Caddesi’nde yürüyüşü gerçekleştiren feministler feminist isyanı yükseltti.

İzmir’de önlerine çıkan tüm barikatları yıkan feministler sokaklardaydı.

Gözaltılara, polis saldırısına direnen feministler 8 Mart’ta Antalya’da barikatı aşarak yürüdüler.

Antakya

“Ekonomik krize, savaşa, yoksulluğa ve şiddete karşı mücadele sürüyor, isyanımız büyüyor” diyen kadınlar Antakya’da toplandı.

Edirne’de de feministler “Gücümüz birbirimizden, feminizmden” pankartı ile meydanlardaydı.

Mersin Feminist Gece Yürüyüşü: İtaat yok! Feminist isyan var!

Çanakkale

Çanakkale Feminist Gece Yürüyüşü: İsyanımızı, öfkemizi, değiştirme irademizi ortaya koymak için bir aradayız.

Fethiye Feminist Gece Yürüyüşü: Neşemizle, öfkemizle, dansımızla, sloganlarımızla bir aradayız; yan yanayız.

Bodrum’da, Denizli’de Diyarbakır’da ve birçok ilde kadınlar 8 Mart’ta isyanın sesini yükseltmek için sokaklardaydı.

Lubunyalar tüm sokakları eylem alanına çevirdi!

Onur Yürüyüşünde lubunyalar tüm sokakların kapatılması, polis şiddeti, yasaklamalara, gözaltılara ve baskılara rağmen sokaklardaydı. Bu yıl “Direniş” pankartı ile sokaklarda buluşan lubunyalar her sokağı eylem alanına dönüştürdü.

25 Kasım’da kadınlar ve lubunyalar tüm sokakları eylem alanına çevirdi!

Fotoğraf: Yeni Yaşam Gazetesi

Tüm baskı, yasaklamalar, abluka ve polis şiddetine rağmen 25 Kasım’da kadınlar bulundukları her yeri eylem alanına çevirdi.

Kapatılan tüm yollara, sokaklara rağmen yine Haliç’te, Şişhane’de, Tünel’de, Karaköy’de birbirimizi bularak sesimizi haklarımız, hayatlarımız özgürlüğümüz için erkek-devlet şiddetine karşı yükselttik, bulunduğumuz her yerde pankartımızı açtık ve sokaklarda olmaya devam edeceğimizi söyledik.

Ankara’da kadınlar 25 Kasım’da kadın cinayetlerini olağanlaştırmaya çalışan “erkek adalete itaat yok, isyan var” demek için sokaklara çıktı.

İzmir, Adana, Diyarbakır, Antalya, Aydın, Manisa, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Muğla, Samsun, Diyarbakır, Urfa, Van ve birçok ilde de kadınlar sokaklara döküldü.

Tüm yıl Türkiye’nin her yerinde sokaklarda direnişteydik!

Erkek devlet şiddetine, aile politikalarına, erkek şiddetine, nafaka hakkının gasp edilmeye çalışılmasına, erkek adalete, yoksulluğa, işyerinde tacize, cinsel istismara karşı yıl boyunca sokaklardaydık.

Kaynaklar

Afganistan:

https://www.gazeteduvar.com.tr/kabilde-kadinlarin-eylemine-taliban-saldirdi-haber-1533840

https://gazetekarinca.com/afganistanda-kadinlar-egitim-yasagina-karsi-sokaga-cikti/

https://www.indyturk.com/node/470066/d%C3%BCnya/afganistanda-kad%C4%B1nlar-talibana-kar%C5%9F%C4%B1-gizlice-%C3%B6rg%C3%BCtleniyor-korkunun-beni-kontrol

https://www.npr.org/2021/09/09/1035214735/women-afghanistan-protest-taliban

https://www.al-monitor.com/originals/2022/10/iran-protests-enter-sixth-week-women-take-afghanistans-streets

https://gazetekarinca.com/taliban-29-kadin-aktivisti-daha-kacirdi/

https://esitlikadaletkadin.org/afganistan-devrimci-kadinlar-birligi-iranli-kadinlarin-zafer-bizi-de-etkileyecek/

https://www.lemonde.fr/en/international/article/2022/08/13/taliban-violently-disperses-rare-women-s-protest-in-kabul_5993478_4.html

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia/afghan-girls-protest-schools-taliban-b2044926.html

https://gazetekarinca.com/meryem-naibi-afganistanin-son-bir-yilini-yazdi-talibanin-kamcisi-altinda-sesimizi-yukselttik/

https://www.voanews.com/a/afghans-protest-taliban-education-ban-for-women/6887810.html

https://gazetekarinca.com/afganistanli-kadinlar-sokaklara-cikarak-talibani-protesto-etti/

https://8am.media/eng/taliban-rebels-scatter-kabuls-women-protests-over-iranian-girls-death/

İran:

https://www.theguardian.com/world/2022/oct/22/protest-strikes-in-iran-reported-as-solidarity-rallies-held-around-world

https://www.bbc.com/turkce/articles/c72dqexp3dqo

https://gazetekarinca.com/iran-insan-haklari-orgutu-en-az-448-kisi-hayatini-kaybetti/

Kolombiya:

https://gazetekarinca.com/kolombiyada-kurtaj-hakki-icin-eylem/

https://gazetekarinca.com/kolombiyada-kadinlarin-zaferi-kurtaj-hakki-onaylandi/

Pakistan:

https://www.thesundaily.my/world/women-rally-in-pakistan-despite-attempts-to-shut-down-protest-FG8932474

https://www.wbur.org/hereandnow/2022/03/08/international-womens-day-pakistan

https://gazetekarinca.com/pakistanda-isyerlerinde-kadinlara-yonelik-tacize-karsi-yasa/

https://www.evrensel.net/haber/456611/pakistanda-kadinlar-8-martta-esit-hak-talebiyle-sokaga-cikti

Polonya:

https://www.euronews.com/2022/11/29/protesters-slam-kaczynskis-comments-on-women-drinking-and-polands-near-total-abortion-ban

https://www.dw.com/en/womens-rights-protest-held-outside-polish-leaders-house/a-63921639

https://sendika.org/2022/01/polonyada-kurtaj-yasagi-yuzunden-olen-agnieszka-icin-kadinlar-sokakta-baska-kimse-olmesin-diye-644937/

Belçika:

https://peoplesdispatch.org/2022/02/21/students-protest-increase-in-sexual-violence-and-aggression-in-belgian-universities/

İspanya:

https://www.aljazeera.com/news/2022/11/25/thousands-march-in-spain-to-demand-end-of-violence-against-women

https://crisis24.garda.com/alerts/2022/05/spain-womens-rights-activists-plan-to-march-in-madrid-may-28

https://politikahaber.com/ispanya-acikca-riza-gosterilmeyen-seksi-tecavuz-sayan-yasa-cikardi/

https://gazetekarinca.com/ispanyada-kadinlarin-zaferi-regl-izni-yasallasti/

ABD:

https://www.aljazeera.com/gallery/2022/10/9/photos-thousands-in-us-join-abortion-rights-protests

https://m.bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/264405-abd-de-kurtaj-yasagina-karsi-seks-grevi-cagrisi

https://www.itv.com/news/2022-06-24/protests-in-uk-after-overturning-of-roe-v-wade-abortion-rights

https://gazetekarinca.com/abdde-kurtajin-anayasal-hak-olmaktan-cikarilmasi-ulke-genelinde-protesto-ediyor/

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58781301

https://www.euronews.com/my-europe/2022/07/13/demoralising-and-scary-women-in-uk-react-to-us-reversal-of-abortion-rights

https://www.bostonglobe.com/2022/05/14/multimedia/photos-videos-abortion-rights-supporters-protest-around-country/

https://www.euronews.com/video/2022/06/26/abortion-rights-defenders-gather-outside-us-supreme-court-and-in-new-york

Arjantin:

https://www.workers.org/2022/07/65299/

Fransa:

https://www.thelocal.fr/20221110/france-takes-first-step-toward-inscribing-right-to-abortion-in-constitution/

https://www.france24.com/en/europe/20221123-on-the-rocky-road-to-enshrining-abortion-rights-in-the-french-constitution

https://sputniknews.com.tr/20221119/pariste-kadin-cinayetleri-protestosu-1063641088.html

https://www.avrupa-postasi.com/fransada-on-binlerce-kisi-kadina-yonelik-siddete-karsi-eylem-yapti

https://artigercek.com/dunya/fransa-da-kadinlar-kurtajin-anayasal-hak-olmasi-icin-eylem-yapti-216920h

https://www.reuters.com/world/europe/french-lawmakers-debate-giving-constitutional-protection-abortion-rights-2022-11-24/

İskoçya:

https://www.ecosocialist.scot/?p=1257

https://msmagazine.com/2022/09/13/ms-global-scotland-poland-joan-of-arc/

https://time.com/6206216/scotland-law-period-poverty/

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-51629880

https://esitlikadaletkadin.org/dunyada-bir-ilk-iskocya-kadin-hijyen-urunlerini-bedava-dagitacak/

https://medyascope.tv/2022/08/16/dunyada-bir-ilk-iskocyada-regl-urunleri-ucretsiz-dagitilacak/

Malta:

https://www.maltatoday.com.mt/news/national/120437/2022_the_year_women_rose_to_the_fore#.Y6ta93ZBzIU

https://www.euronews.com/next/2022/06/27/135-doctors-file-legal-protest-calling-for-review-of-maltas-abortion-ban-after-us-womans-o

https://tvmnews.mt/en/news/maltese-women-file-judicial-protest-calling-on-malta-to-legalise-and-decriminalise-abortion/

https://gazetekarinca.com/maltada-kadin-cinayetlerine-ozel-yasa-tutku-indirimi-kalkacak/

Finlandiya:

https://www.euractiv.com/section/all/short_news/finland-updates-its-abortion-laws/

https://www.euronews.com/2022/10/26/finlands-parliament-approves-reform-to-strict-abortion-laws

Meksika:

https://www.reuters.com/world/americas/mexican-women-protest-femicides-president-warns-against-violence-2022-03-08/

https://www.nytimes.com/2022/03/09/world/americas/mexico-women-femicides.html

https://www.latimes.com/world-nation/story/2022-03-08/mexico-womens-day-protest

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-62990149

Ekvador:

https://cnnespanol.cnn.com/2022/09/22/maria-belen-bernal-lo-que-sabemos-caso-feminicidio-ecuador-indignacion-orix/

https://peoplesdispatch.org/2022/09/24/femicide-of-maria-belen-bernal-sparks-outrage-in-ecuador/

Arjantin:

https://www.batimes.com.ar/news/argentina/thousands-of-people-rally-in-argentina-on-international-womens-day.phtml

https://www.leftvoice.org/feminists-and-socialists-across-the-world-mobilize-in-solidarity-with-the-fight-for-abortion-rights-in-the-u-s/

https://www.latinorebels.com/2022/07/07/greenwaveus/

https://www.theguardian.com/global-development/2022/may/05/latin-america-abortion-rights-roe-v-wade

 

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.