Mayıs 2010’da Sosyalist Feminist Kolektif (SFK) tarafından başlatılan “Erkeklerden Alacaklıyız” kampanyasının bir parçası olarak 5 Ocak 2011’de Galatasaray Meydanı’nda eylem yapıldı. Aynı başlık ve içerikle 7 Ocak’ta Eskişehir’de, 28 Ocak’ta Adana’da da eylemler yapıldı.
“Erkeklerden Alacaklıyız” kampanyası, başlangıcı ve sonu olan bir tarihsel dilime işaret etmiyordu. Uzun soluklu bir kampanya olarak düşünülmüştü. SFK “Erkeklerden alacaklıyız ve ev işlerine harcadığımız saatlerimizi, günlerimizi, yıllarımızı geri istiyoruz” gibi bir ana başlık üzerinden yürümeye karar vermişti.
“Erkeklerden Alacaklıyız” kampanyasıyla, kadınların iş, aile, sağlık gibi hayatlarının birçok alanına nüfuz eden erkek egemen sosyal politikalar üzerinden görünmeyen emeklerinin telafisi talep edilerek günümüzde kadınların içinde bulundukları durumların tahlilinden hareketle feminist sosyal politika ve feminist talepler üretme hedefleniyordu.
Galatasaray’da 5 Ocak 2011 tarihinde yapılan eylemde, 3 ayrı kişi tarafından okunan basın metni ve aralarda hep birlikte atılan sloganlar şöyleydi:
1- Ev işlerine harcadığımız zamanı geri istiyoruz: Erkeklerden alacaklıyız. Erkeklerden alacaklarımızı tahsil edene kadar ev işi yapmayalım! Ev işleri erkek işi olsun. Yemek, çamaşır, ütü, bulaşık… Erkekler saatlerce ev işi yapsın. Çocuklara babaları baksın. Sabahları onları okula hazırlasın, akşam yemeklerini hazır etsin, derslerinde yardımcı olsun. Hastalandıklarında işi bırakıp eve babaları koştursun. Erkekler dert ortaklığı etmeyi, kendi çocuklarıyla ve babalarıyla ilişkilerini düzenlemeyi öğrensinler.
Slogan
“Erkekler evlere çocuk bakmaya”
“Erkekler evlere ütü yapmaya”
“Erkekler evlere yemek yapmaya”
“Erkeklerden alacaklıyız”
2- Ev kadınlarına emeklilik hakkı istiyoruz: Evli ya da değil birlikte yaşadığımız erkekler için harcadığımız emek karşılığında 50 yaşında emekli olmak istiyoruz. Ev kadınlarına emeklilik hakkı talep ediyoruz! Hem evde hem işte çalışıyoruz. Çifte mesai yapıyoruz. Erken emeklilik istiyoruz! Artık yeter dediğimizde ve boşanmaya kalktığımızda ‘kusur’, ‘iffet’, ‘ahlak’ vaazları dinlemeden koşulsuz nafaka istiyoruz! Kocanın ödemediği durumda nafakayı devlet ödesin.
Slogan
“Hem evde hem işte çalışıyoruz, çifte mesai yapıyoruz, erken emeklilik istiyoruz”
“Kusurlu/kusursuz, ahlaklı/ahlaksız, nafaka hakkımız”
“Erkeklerden alacaklıyız”
3- Çalışmak istiyoruz ama esnek değil: Yüzyıllardır erkeklere öncelik tanıyorlar. İşe başvururken, çalışırken ve mesleki eğitimde pozitif ayrımcılık, “erkek işi” denilen işlerde kadın kotası istiyoruz. Güvenceli esnekliğe inanmıyoruz. Güvenceli esneklik, patronlara güvenceli kâr, bize daha fazla ev işi vaat ediyor. Torba yasa taslağında istihdamı arttırmak amacıyla, bizim için öngörülen ‘çağrı üzerine’, ‘evden’ ve ‘uzaktan’ çalışma’ şekilleri konusunda kimi sosyal haklar tanınıyor gibi görünse de, bu çalışma biçimlerinin bizi uzun vadeli iş haklarımızdan mahrum edeceğini biliyoruz. Bu yasayla esnekliğin kural hâline getirilmesine ve var olan cinsiyetçi istihdam politikalarının derinleştirilmesine itiraz ediyoruz!
Slogan
“İstihdama evet, esnekliğe hayır”
“İstihdama evet, düşük ücrete hayır”
“İstihdama evet, Torba Yasa’ya hayır”
“Erkeklerden alacaklıyız”