Medyadaki erkek egemen cinsiyetçi söylemi deşifre etmek üzere 2005 yılında çalışmalarını başlatan ve 2006 yılında kuruluşunu kamuoyuna duyuran Medya İzleme Grubu (MEDİZ), Habertürk’te yayınlanan tecavüz skeci ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Fatmagül’ün Suçu Ne? dizisinin yapımcı-yayıncılarına, dizideki tecavüzü komedi malzemesi yapan Habertürk’te yayınlanan Gölgede Muhabbet programını hazırlayanlara ve bu vesileyle tüm medyaya, üç yıl sonra, bir kez daha “Çağrımızı yineliyoruz: Tecavüze Ortak Olmayın!” denildi.

20.10.2010 tarihli MEDİZ basın açıklamasından:

“Kadınlara yönelik, tecavüz gibi cinsel suçların medyada hala pornografik reyting-tiraj malzemesine dönüştürüldüğü, suçun işlenişine dair her tür detaya yer verilen, hatta mağdur kadınların fotoğraflarla metalaştırılarak, haklarındaki tüm detayların ifşa edildiği haberleri, bizler, dehşetle izliyoruz! Ama yalnızca dehşetle izlemekle kalamayız! Başta medya mensupları olmak üzere bu toplumda yaşayan her kişi bu dehşeti sona erdirmekle sorumlu… Suç İşliyorsunuz!… Tecavüzün verdiği hasarı artıracak, tecavüze ortak olacak her tür yayın da kamuya karşı bir işlenmiş bir suçtur!… Tecavüze Ortak Oluyorsunuz!… Başta yöneticiler ve editörler olmak üzere tüm medya mensuplarını bu hususları uygulamak konusunda sorumlu davranmaya, tecavüze ortak olmamaya çağırıyoruz.

Diziye dair görüntülerin internette nasıl yayıldığına, dizinin yapımcı ve yayıncılarının bununla ilgisi olup olmadığına dair merakımız bir yana bu görüntülerin dolaşımını durdurmak yapımcı ve yayıncıların sorumluluğu değil midir? Bu konuda, yapımcı ve yayıncıların böyle bir tanıtımı etik bulmayarak, müdahale etmesini beklerken Habertürk’te yayınlanan Gölgede Muhabbet programında, maalesef, tecavüzün bir spor aktivitesi gibi kurgulanarak komedi unsuru yapıldığı bir parodi izledik. Bu parodiyi hazırlayanlar, Ali Poyrazoğlu, Habertürk yönetimi ve dizinin yapımcı-yayıncılarına yönelik yeni bir çağrımız yok! Sadece, bu sorumsuzluklarıyla ortak oldukları tecavüz, taciz ve kadınlara yönelik suçların, kadınlarda ve tüm toplumda yarattığı hasarı anlamak için, ilgili istatistiklere, davalara göz atmalarını; bu vakalardan zarar gören, hatta hayatını kaybeden kadınların hikayelerine, onların yakınlarının tanıklıklarına kulak vermelerini öneriyoruz. Ve soruyoruz: gerçekten elde edilen reytingin bu kadar kadının hayatına değdiği kanısında mısınız?”

MEDİZ – Kadınların Medya İzleme Grubu

Kuruluş metni:  https://www.academia.edu/13218673/Kadinlarin_Medya_Izleme_Grubu_Kuruldu_Medya_Kadinlarin_Buyuteci_Altinda

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.