Bundan tam 51 yıl önce 29 Mayıs 1970’te İngiltere’de Eşit Ücret Yasası kraliyet onayını alır. Kadınların eşit ücret için mücadeleleri elbette 1970 yılından çok önce başlamıştı. Bu mücadelelerin en erken örneklerinden biri 1888 yılında 200 kadının Bryant & May kibrit fabrikasındaki sömürü koşullarını protesto ettikleri grevdir. O yıl İşçi Sendikası Kongresi kadınların da erkeklerle aynı işe eşit ücret almaları için bir çağrıda bulundu.

Eşit Ücret Yasası deyince pek çoğumuz aklına ilk gelen 1968 yılında İngiltere Dagenham’da Ford fabrikasında gerçekleşen grev olur. Ford 1929 yılında İngiltere’ye gelerek Dagenham’da devasa bir fabrika açtığında 30.000 işçiye iyi ücretle iş sağladı. İnşası iki yıl süren fabrika Avrupa’nın en büyüğüydü. Dagenham’da öncesinde de eylemler olur; fakat greve gidenler hep erkeklerdir. 1968 yılında fabrikadaki 850 kadın dikiş ustası erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen ücretlerinin onlardan %15 daha az olmasını protesto etmek üzere greve gider. İşçi Partisi hükümetinde İstihdam ve Çalışma Bakanı olarak görev yapan Barbara Castle’dan greve müdahale etmesi istenir. Direnişçi kadınlardan Dawson o günlere dair anılarını anlatırken basın gittikten sonra Bakan Castle’ın hepsine birer kadeh içki ikram ettiğini anlatır. 1970 yılında Ford’da kadın işçilerin desteklediği Bakan Castle Eşit Ücret Yasasını çıkarır. Yasa kısa zamanda, 29 Mayıs 1970’te kraliyet onayını alır; fakat yasanın yürürlüğe girmesi ancak 29 Aralık 1975 tarihinde olur.

Kaynaklar

https://commonslibrary.parliament.uk/50-years-of-the-equal-pay-act/

https://www.tuc.org.uk/workplace-guidance/case-studies/how-fords-striking-women-drove-equal-pay-act

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.