Sosyal güvenlik ve sağlığın sosyal hak olmaktan çıkarılarak metalaştırılması sürecinde önemli bir eşik olan, 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasası 2006’da çıkarılmıştı. Yasanın bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesince iptali ve yürürlüğünün durdurulması üzerine AKP hükümetinin hazırladığı yeni tasarı TBMM’ne gönderildi. Yeni tasarı eskisinden daha ağır, sosyal güvenlik ve sağlığı piyasaya daha fazla terk eden, bir sosyal hak olmaktan çıkaran, sermayenin talepleri doğrultusunda kamusal alanı tasfiyeye yönelik hükümler içeriyordu. Emek ve meslek örgütlerinin oluşturduğu platformla bu tasarıya karşı etkili mücadele için ortak kampanya örgütlenirken, feministlerin çağrısıyla yasa, kadınlar tarafından da tartışılmaya ve ortak talepler oluşturulmaya başlandı.
Ocak 2008 başında kurulan Sosyal Haklar için Kadın Platformu’nda bir araya gelen feministler, kadın örgütleri, siyasi çevreler, sendikalardan kadınlar, “SSGSS Sosyal Güven(siz)lik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısına Esastan İtirazımız var; Tasarı Geri Çekilsin” başlığı ile kampanya başlattılar. Bu kampanya önemliydi; çünkü Türkiye’de ilk kez, politikasını kadınların ücretli/ücretsiz emek kıskacından hareket ederek kuran bir kampanya yapılıyordu. Kampanya ile kadınların ev içi emeğini görmeyen, kadınları babaya/kocaya daha fazla mahkum eden, var olan pozitif ayrımcı bazı uygulamaları kaldıran tasarının geri çekilmesi için yoğun bir eylemlilik sürecine girildi. Bir yandan da, karma platforma (Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu) kadınların talepleri taşınıyor ve eylemlerine aktif katılım sağlanıyordu. Bu süreçte 2 Mart 2008 günü, Çağlayan AKP il binası önünde basın açıklaması yapan kadınlar taleplerini bir kez daha dile getirdiler.
TALEPLER
Sosyal güvenlik sisteminin,
* kadın-erkek herkese işsizlik, kaza, hastalık, malûllük, yaşlılık ve ölüm hâllerinde ve tüm kadınlara analık ve doğurganlık hâllerinde sosyal güvence sağlanması,
* kadınlara sosyal haklarını babalarından ve kocalarından bağımsız olarak tanınması,
* kadınlara ev içinde harcadıkları emeğin karşılığı olarak erken emeklilik, cinsiyete dayalı yıpranma payı/fiili hizmet zammı haklarını tanıması gerekir.
Bunların hiçbirini sağlamadığı için sermaye ve erkek egemenliği işbirliği ile hazırlanan bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz.
Hükümete sesleniyoruz. IMF’nin ve sermayenin sözüne değil; emekçilerin ve kadınların sesine kulak ver.
Biz kadınlar diyoruz ki bu yasa tadilatla düzelmez. Sosyal Güven(siz)lik yasa tasarısına esastan itirazımız var!
Derhal geri çekilsin…