Kadın cinselliğine dair çığır açıcı bir araştırma yapan feminist seksolog Shere Hite, 1942’de Amerika’nın Missouri eyaletinde dünyaya geldi.
1976’da yazdığı Hite Raporu, büyük yankı uyandırdı ve dünya çapında 50 milyonu aşkın sayıda basıldı. Hite, kadın cinselliği konusunda yazdığı bu rapordan önce adı sanı duyulmamış bir ihtisas öğrencisiydi. Araştırma, cinsellik ve haz deneyimleri üzerine 3.500 kadınla yapılan mülakatlardan oluşuyordu. Kadın orgazmı için klitorisin önemini vurgulayan; penetrasyonun haz alma ve kadın orgazmı üzerindeki etkisinin yok denecek kadar az olduğunu gösteren bulguları tartışmalara vesile oldu. Tehdit edilmiş hissederek öfkelenen, Hite’ı erkek düşmanlığı yapmakla suçlayan Playboy gibi yayınlar rapora “nefret raporu” (the hate report) lakabını dahi taktı.
Feminist araştırmalara katkısına rağmen Hite, feministler tarafından da eleştirilen bir figür oldu. 70’lerde, Kolombiya Üniversitesi’nde aldığı tarih eğitimi için gereken parayı kazanmak adına Playboy’a çıplak fotoğraflar verdi. Daktilo reklamı ile ilgili olan fotoğrafta, “daktilo o kadar akıllı ki, onun akıllı olmasına gerek yok” diyerek çıplak kadını işaret eden cinsiyetçi bir mesaj yer alıyordu. Hite, daha sonra bu kapağı protesto eden toplantılara katıldı; eğitimine gereken para için bu işi yaptığını dillendirdi. Shere Hite, yaptığı araştırmayı kendi ifadeleriyle şöyle izah ediyordu:
O dönem, cinsellik üzerine çalışan tek feminist araştırmacı bendim. Kadın cinselliği, orgazmı ve mastürbasyonu üzerine olan fikirleri genişletmeye çalıştım.
Hite raporundan önce, “vajinal boşalma”ya dair Kinsey, Freud gibi seksologlar boşalmanın sadece vajinanın içerisine girişle (penetrasyonla) olacağını ileri sürüyorlardı. Hatta Freud, klitoral orgazmı deneyimleyen kadınların cinsel ve duygusal açıdan olgunlaşmadığını iddia ediyor, penetrasyonsuz orgazmı frijit ilan ediyordu.
Hite Raporu, cinsel birleşme ile, “büyük erkek sokması” ile boşalmayan kadınların yüzde 70’nin mastürbasyon ile kolayca boşaldığını ortaya koydu. Haliyle rapor erkek egemenliği koruyucularını sarstı. Statükocular, Hite’ın çalışmasının güvenilirliğini “kanıt toplama yolunun bilimsel olmadığı”, araştırmanın “çok az geri dönüş üzerine kurulu olduğu” türünden argümanlarla azaltmaya çalıştı. Hite’ı en çok üzen şeylerden biri de buydu:
Metodolojiye dikkate değer bir katkıda bulunmuş hissediyorum. Hiçbir medya, araştırmayı nasıl yürüttüğüme dair raporumdaki uzun açıklamaları okumadı. Hepsinden öte, Freud sadece üç Viyanalı kadınla görüşmüştü.
1981’de erkekler ve erkek seksüelliği, 1987’de kadın ve aşk üzerine yazdı. Hite’a yönelik saldırılar da giderek sertleşti. Ölüm tehdidi mektupları ve telefonları almaya başladı. Paparazziler, evinde bir fotoğrafını yakalayabilmek için kapışıyorlardı. Times dergisi Hite’ı ve çalışmalarını kapağına taşıdı: Gloria Steinem, Barbara Ehrenreich dahil bir düzine tanınmış feminist, Hite’ın çalışmalarına yönelik medyanın düşmanlığını ve saldırganlığını lanetleyen, “feminist geri tepme ve kadın hakları karşıtlığı her yerde” diyen bir bildiri yayınladı.
Baş edilemez bitmek bilmeyen kişisel saldırılar neticesinde Hite 1995 yılında Amerikan vatandaşlığından çıkıp Alman pasaportuna geçti. Avrupa ve özellikle bayıldığı Londra’da yaşamına devam etti:
Buradaki genç feministlerle buluştuğum için çok heyecanlıyım. Çalışmamın hâlâ bir karşılığının olduğunu düşünüyor gibiler.
2011 yılında, The Guardian’a verdiği röportajda, Venezuela’da bir gazeteye haftalık olarak köşe yazdığını, hayatını anlatan bir senaryo üzerinde çalıştığını, hayatının filme çekilmesi gerektiğini; 25 yıl önce film izlemeyi bıraktığını çünkü film üretenlerin ne kendi ne de başka feministlerin kitaplarını okumadığını düşündüğünü söyledi. Kadın doğurganlığı konusundaki bilimsel gelişmelerden, yumurta vericiliği ve taşıyıcı gebelikten etkilendiğinden; ileri yaşta anneliğe dair korkunç bir damgalama olduğundan bahsederek çocuk yapma fikrini değerlendirdiğinden bahsediyordu.
Pek çok dil konuşabilen Hite, 11 Eylül 2020’de Londra’nın Tottenham semtinde, 77 yaşında vefat etti.
https://www.theguardian.com/books/2011/may/13/shere-hite-film-feminist-sex