Beyoğlu Kaymakamlığı, 2005’ten beri Mor Çatı’nın yürüttüğü sığınağa, “proje süresi bittiği” ve ödenek olmadığı gerekçesiyle parasal desteğini keseceğini açıkladı. Kadın örgütleri Mor Çatı’nın sığınaktan uzaklaştırılmasını engellemek için mini bir kampanya yürüttü. TBMM önünde ve İstanbul’da basın açıklamaları yaptı. Ancak devlet, sığınaklarla ilgili politik bir irade ortaya koyamadı ve yirmi yıllık deneyimiyle sığınağı yürüten Mor Çatı, 31 Aralık 2008’de sığınaktan uzaklaştırıldı. İçi boşaltılan sığınak barınağa dönüştü. Kadınlara yönelik şiddet her geçen gün artarken Beyoğlu Kaymakamlığının Mor Çatı’yı sığınaktan dışlaması devletin-hükümetin şiddete seyirci kalan politikasının açık bir göstergesiydi.
2005 Ekim ayında, Beyoğlu Kaymakamlığı, Dünya Bankası’ndan aldığı kredi ile açacağı sığınağın Mor Çatı tarafından yürütülmesini önermiş ve Mor Çatı da kabul etmişti. Bu işbirliği bir kamu kuruluşunun bir kadın örgütlenmesi tarafından yürütülecek sığınağa finansal destek sağlaması yönünden örnek bir uygulamaydı ve Başbakanlığın 2006/17 sayılı kadın ve çocuklara yönelik şiddete karşı mücadele genelgesine uygundu. Mor Çatı’nın dayanışma merkezi ve sosyal çalışmacı, psikolog, psikiyatr, avukat gibi gönüllüleri aracılığıyla destek verdiği bu çalışma 3 yıl sürdü. 2008 Kasım ayında Kaymakamlık, desteğin kesileceğini Mor Çatı’ya bildirdi. Bunun üzerine Mor Çatı, 18 kadın ve çocuğun kaldığı sığınağın 31 Aralık’ta kapanma durumu olduğunu kamuoyuna duyuran bir basın açıklaması yaptı.
Sonrasında birçok feminist ve Mor Çatı çalışanları süreci durdurabilmek, duyurabilmek için bir araya geldiler. Bir metin oluşturup kadın örgütlerine imzaya açtılar. Ayrıca bu metinle sokaklarda stantlar açıp kadınlardan da imza toplamaya karar verdiler. Bir eylem takvimi oluşturdular.
Beyoğlu’nda 3 gün stant kurulup imza toplandı. 3 günde 4000’ün üzerinde kadın Mor Çatı’yı desteklediklerini beyan edip “Mor Çatı sığınaklardan dışlanamaz” başlıklı metne imza verdi.
“Mor Çatı tarafından yürütülmekte olan sığınak; kalan kadınlar üzerinde yeni iktidar mekanizmaları yaratmaması, kadın dayanışması temelinde sürdürülmesi, çocukları göz ardı etmemesi, öncelikle kadın ve çocukların şiddetsiz yaşam alternatifleri oluşturabilmesini hedeflemesi açısından uluslararası standartlara uygun bir model oluşturmaktadır.” gerekçesiyle ödenek sağlanması için İçişleri Bakanlığı, Meclis Başkanlığı, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğüne faks çekme eylemi yapıldı.
- Mor Çatı tarafından yürütülen sığınak çalışmasının gerçekçi bir bütçe, daha uygun fiziksel koşullar sağlanarak kurumsallaşması, hazırlanan protokolün imzalanması,
- Sığınakların, kadın ve çocukların şiddetsiz yaşam alternatifleri oluşturabilmek için güçlendikleri, desteklendikleri, feminist analizlerden yararlanılarak düzenlenmiş birimler olarak görülmesi, uluslararası standartlara uygun yürütülmeleri,
- Sığınakların açılması ve yürütülmesi için bütçe ayrılmasını, kadın örgütleri tarafından yürütülen sığınakların desteklenmesi, tüm sığınakların kadın örgütlerinin denetimine açık olması,
- Kadına yönelik şiddete karşı mücadele konusunda devletin ilgili tüm birimlerinin harekete geçmesi, Başbakanlığın 2006/17 sayılı genelgesinin kâğıt üzerinde kalmaması, gerçekçi kaynaklar yaratılarak, toplumsal cinsiyet temelli bütçelendirme yapılarak yaşama geçirilmesi,
- Meclis’te kadın-erkek eşitliği komisyonunun kurulması, şiddeti doğuran kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizlikleri giderecek adımların atılması.
Talepleriyle toplanan imzalar 19 Aralık’ta Meclis’e iletildi. Kadınlar Meclis’e kadar “Sığınak Mor Çatı’sız Kalmamalı” pankartıyla ve slogan atarak yürüyüş yaptılar. Mor Çatı temsilcileri imzaları iletmek ve milletvekilleri ile görüşmek için TBMM binasına girerken bir kısmı da TBMM önünde eylemlerini sürdürdü. TBMM önünde basın açıklaması yapıldı. TBMM’de, DTP’li Sevahir Bayındır, AKP Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, CHP’li milletvekilleri Gaye Erbatur ve Özlem Çerçioğlu’yla görüşen kadınlar taleplerini aktardılar. Mor Çatı temsilcileriyle görüşmeyen Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Çubukçu, Beyoğlu Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’yla protokol yenilenmesinin söz konusu olmayacağını açıkladı.
Beyoğlu Kaymakamlığı tüm uğraşlara rağmen Mor Çatı ile protokolü yenilemedi.
Kampanyaya destek veren kadın örgütleri:
Akdam, Adana AKL, Türkiye Amargi Kadın Kooperatifi, Anayasa Kadın Platformu, Ankara Kadın Platformu, Ankaralı Feministler, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Bağlar Kadın Bartın Kadınlar Dayanışma Derneği, Birbirimize Sahip Çıkıyoruz İnisiyatifi, ÇEKEV, Çanakkale Elder, Deren Der, Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM), Erciş Kadınları Koruma ve Dayanışma derneği, Evkad/Adana, Filmmor, Fitne Fücur Gökkuşağı Kadın Derneği, Günyüzü Kadın Dayanışma Derneği, Hayat Televizyonu Ekmek ve Gül Programı ekibi, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, KADAV-Yeni Adım Kadın Eğitim ve Kültür Sitesi, KA-DER, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği, Kadınlara Hukuki Destek Merkezi Derneği (KAHDEM), Kaos GL, Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği, Kapadokya Kadın Derneği, Kardelen Kadın Evi, KAZETE, Küçükuyu Kadın Dayanışma Grubu, Lamdaistanbul, Mavigöl Kadın Derneği, Kadınların Medya İzleme Grubu (MEDİZ), Nevşehirli Kadınlar Derneği, Pazartesi Dergisi Pembe Hayat LGBTT, Selis Kadın Derneği, Şiddete Karşı Kadın Buluşması, Sosyalist Feminist Kolektif, Söke Kadın Sığınma Evi Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Şahmaran Kadın Dayanışma Merkezi, TCK Kadın Platformu, Türk Kadınlar Nevşehir Şubesi, Türkiye Körler Federasyonu Kadın komisyonu, Uçan Süpürge, Van Kadın Derneği, Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği, Yaşam Kadın Çevre Kültür İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP), (EZÖ/TK).