Edinburg Üniversitesi’nde erkek öğrenciler, 1869 yılında, kadınlara yönelik olarak aylarca süren zorbaca davranışlar sergilerler. Yüzlerine kapı kapatmaktan tutun da onları gördüklerinde ulumaya kadar türlü türlü kaba davranışa maruz bırakırlar kadınları. Erkek öğrencilerin kadınlara yönelik bu kıskanç tutumları tam bir kepazelik örneğidir.

Kadınlar sadece erkeklerin bu akıl almaz tutumlarına değil üniversitenin kendilerine yönelik eşitsiz uygulamalarına da maruz kalırlar. Örneğin kadın öğrenciler eğitim için daha yüksek ücret ödemek ve de derslerini kendileri organize etmek durumundadır. Kadınların ayrı sınıflarda eğitim gördükleri o dönemde burs imkanlarından yararlanma olanakları da son derece sınırlıdır.

18 Kasım 1870 tarihinde bir anatomi dersi esnasında yaşanan olaylar kadınların mücadelesini tutuşturan kıvılcım olur. O gün kadınlar anatomi sınavındayken bir erkek grubu sınav salonuna anatomi dersinde kullandıkları bir koyun getirir ve sınavdaki kadınlara çamur fırlatırlar. Bu olayın ardından Sophia Jex-Blake’ın önderliğindeki altı kadının (Isabel Thorne, Edith Pechey, Matilda Chaplin, Helen Evans, Mary Anderson ve Emily Bovell) aylarca sürecek isyanı başlar. İsyanın önderi olan Jex-Blake bir öğrenci tarafından maddi zarara uğradığı iddiasıyla dava edilir. Mahkeme bu öğrenciye zararının tazmini için talep ettiği £1,000 yerine sadece çeyrek peni verilmesine karar verir. Bu karar, yedi kadının mücadelesinde önemli bir kazanım olarak görülür. Gazetelerde çıkan haberlerin ardından kadınlara yönelik kamu desteği de büyümeye başlar. Erkeklerin tüm zorbalıklarına karşın kadınlar sonuçta haklı mücadelelerini kazanır ve doktor olmak üzere üniversite eğitimine erişim haklarını elde ederler.

Ne var ki olaylar burada bitmez. Kadınların üniversitede okumalarına yönelik karar, kıdemli bir fizik asistanı olan Claus Muirhead’ın itirazı sonucu bozulur. Bu durum kadınların Edinburg Üniversitesi’nden mezun olamamalarına neden olur. Fakat kadınlar haklarını kolayca teslim edecek değillerdir. Mücadelelerini Londra’ya taşıyarak ve Jex-Blake önderliğinde Kadınlar için Londra Tıp Okulu’nu kurarlar. 1877 yılında Jex-Blake bu kez Kadınlar için Edinburg Tıp Okulu’nu açar. Kadınlar uzun mücadeleler ardından Britanya’da kayıtlı doktor olarak çalışma hakkını da elde ederler.

https://www.scotsman.com/whats-on/arts-and-entertainment/how-7-women-battled-right-study-medicine-edinburgh-611741

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.