İlk sayısı 1 Mayıs 1988’de çıkan SF Kaktüs dergisi, iki ayda bir olmak üzere, Eylül 1990’a kadar toplam on iki sayı yayınlandı. Kaktüs, sosyalist feminizmin Türkiye’de bir yayın çevresinde oluşan ilk örgütlülüğüdür.
Mart 1987’de ilk feminist dergi Feminist yayın hayatına başlamıştı. Mayıs 1987’de Dayağa Karşı Yürüyüş’le başlayan kampanya sürerken farklı feminizmler ve feminist kurama dair tartışmalar da devam ediyordu. Feminist hareketin yükselişe geçtiği bu yıllarda kendilerini sosyalist feminist olarak tanımlayan kadınlar tarafından çıkarılan Kaktüs’ün ilk yayın kurulunda Banu Paker, Gülnur Savran, Nalân Akdeniz, Nesrin Tura ve Sedef Öztürk’ün isimleri yer aldı.
İlk sayıdaki “Biz sosyalist feministiz” yazısı ile cinsiyetçi sistem, özel olanın politikası, bağımsız kadın hareketi ve örgütlenmesi gibi kavramlar ve başlıklarla sosyalist feminizmin ne olduğunu ve kendilerine neden sosyalist feminist dediklerini açıkladılar. Kaktüs’ü çıkaran, yazı ve notlarıyla katkıda bulunan dergi çevresindeki kadınlar, aynı zamanda o yıllardaki feminist mücadelenin örgütleyicisi ve katılımcısıydılar.
Son sayısı Eylül 1990’da yayınlanan derginin tüm sayılarına buradan erişilebilir.
http://www.pazartesidergisi.com/kaktus.html
İlk sayıdan:
Neden dergi çıkarıyoruz?
İlk önce kadın olduğumuz için.
Kadın sorunlarının daha sıkça tartışıldığı, toplumdaki erkek egemenliğinin sorgulanmaya başladığı, dahası, bu sorgulamanın cinsiyetçi bir sisteme karşı mücadelenin ipuçlarını gündeme getirdiği bir dönemdeyiz. Dergimiz, toplumda kadın olmaktan doğan sorunları için mücadele etmek isteyen kadınların çıkardığı bir dergi olacak.
Bu noktaya nerelerden geldiğimizi anlatmak istiyoruz. Kadınların 1980 sonrasında gündeme gelen örgütlenme girişimlerine çeşitli anlarında omuz vermiş ya da daha sıkça bu girişimlere çaba sarf etmiş kadınlarız (Somut, Kadın Çevresi oluşumu ve etkinlikleri gibi). Yine de, bu oluşumu belirleyen ana süreç, özellikle 1987 yılında “Bağımsız Kadın Hareketi”nden yana olan tek tek kadınlar ve çeşitli kadın gruplarının, feministlerin yürüttüğü “Dayağa Karşı Dayanışma Kampanyası” içinde gelişti.
Bu dergiyi çıkaran bizler, Kampanya öncesinde gündeme gelen Bağımsız Kadın Hareketi’nden yana tüm kadınlar, kadın grupları ve feministlerin çıkaracağı ortak bir derginin olabilirliği ve ilkeleri için çaba sarf ettik. Bu tartışma süreci ortak bir yayını yaratamadıysa da, yukarıda sözünü ettiğimiz tartışmalara taraf olan kadınların da yer aldığı bir kampanyayı ortaklaşa yürütebildik.
Kadın mücadelesinin ortak paydalarda birliğine dair önemli bir deney yaşadık. Kampanyanın belli bir aşamaya geldiği bu dönemde, bizlerin ayrı bir dergi gereksinimimiz nasıl açıklanabilir? Neden Sosyalist Feminist Kaktüs çıkıyor?
Ortak dergi çıkarma tartışmasından bu yana bir buçuk yıl geçti.
Bu süre içinde feminizmi, bağımsız kadın mücadelesini farklı algılayanlar, dernek ve dergileri aracılığıyla kadın politikalarının genel ve özgün yanlarını gündeme getirdiler, getiriyorlar. Bizler de sosyalist feminist kadınlar olarak bu süreçte, Kadınların Kurtuluşu Hareketini ve “Feminizm”i nasıl yaşamak istediğimizi daha belirgin olarak gördük. Ayrım çizgileri daha netleşti. Çeşitli “feminizm”ler ve “Bağımsız Kadın Mücadelesi”nin bir bileşkesi olarak gördüğümüz Kadınların Kurtuluşu Hareketinin neresinde olduğumuzu, nasıl bir bağımsız kadın politikası hedeflediğimizi sizlerle tartışmanın ve geliştirmenin aracı olacak “Kaktüs”. Tam bu noktada, SF Kaktüs’ün hareketi bölücü değil, zenginleştirici bir işleve sahip olacağını düşünüyoruz
Teorik bir dergi hedeflemiyoruz. Kadın mücadelesinin güncel konularına ışık tuttuğu ölçüde, teorik tartışmalara, aktarmalara yer vereceğiz. Kadın mücadelesinin, politikayı günlük yaşamımızın bir parçası olarak yaşamakla daha mümkün olabileceğine inanıyoruz. “Kaktüs”te, başka ülkelerdeki kadın mücadeleleri ve feminist hareketlere de yer verilecek. Söz konusu araştırmalar, görüşmeler, tanıklıklar, kadının ikincil konumuna dair uluslararası ortaklıkların altını çizerken, uluslararası deneylerin de bize yeni tartışma alanları sunacağına inanıyoruz.
Sizler, yani kadınlar, bizim ilk ipuçlarını yakalamaya ve çerçevesini belirlemeye çalıştığımız “Bağımsız Kadın Mücadelesi” ve “Feminizm” anlayışı temelinde bizlerle tartışmayı anlamlı bulursanız, bunu başarabilirsek, Kaktüs’ü besleyen asıl bu katkı ve katılımlar olacak.
Çıkış nedeni ne olursa olsun, “Kaktüs”, Bağımsız Kadın Hareketinin oluşturulmasında kendi payına düşeni gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Bugünden kadınların kurtuluşuna uzanan süreçte, dayanışma ve ortak paydalarda mücadele birliğinin savunucusu olacak ve kadın mücadelesinde, her farklı konumun politik olarak ifade edilmesinin meşru sayılması ilkesini önemle koruyacağız. Kadınların Kurtuluşu İçin Elele!
http://bianet.org/kadin/siyaset/9780-kaktus-ilk-sosyalist-feminist-dergi