Kadınlar konuşursa, bu zamana kadar bildiğimiz her şey ters yüz olur. Öğrendiklerimizi gözden geçirmenin sorumluluğu yüklenir omuzlara. Tarihi yeniden yazmak zorunda kalırız.
Kızların Suskunluğu Troya Savaşı’nı kadınların gözünden, kadınların diliyle anlatan bir roman. Yazar Pat Barker, bu zamana kadar izlediklerimize (örn. Truva filmi 2004), okuduklarımıza (örn. İlyada destanı) dönüp bakmamızı; neden tarihi susturulanların sesiyle yeniden değerlendirmek gerektiğini çok güzel söylüyor. Gücüyle, yakışıklılığıyla hayranlık uyandıran, adına methiyeler düzülen büyük savaşçı, kahraman Akhilleus’u, “Muhtaçlığına şahit olmuştum” diyen savaş “ganimet”i Briseis’ten dinliyoruz. Güzellikleriyle olduğu kadar kötü kadınlar olarak da ün salan, “Daha on yaşındayken bir nehir kıyısında tecavüze uğramıştı. Ona inanmıştım elbette. Daha sonra başka kimsenin inanmadığını öğrenince enikonu şoka uğramıştım” dediği Helene’in hikayesine ve Thetis’in mutsuz evliliğine tanık oluyoruz. Odysseus’un, Agamemnon’un bambaşka yüzleriyle tanıştırıyor bizi Briseis. Kahraman diye anılan erkeklerin acizliğine, Patroklos’la Akhilleus’un ilişkisine, köleler arasındaki hiyerarşiye, birbirlerini yaralarından bilen kadınların dayanışmasına, kadınların başlarına gelen her şeye rağmen yaşama nasıl sıkıca tutunduklarına bakmamızı istiyor.
Kitap haziran ayında İthaki Yayınları’dan çıktı, çıktığı gibi de okudum; fakat aradan geçen yüzyıllara rağmen, bizi giderek artan baskılarla susturmaya çalıştıkları şu günlerde de ancak bahsedebiliyorum kendisinden. Roman, coğrafya ve zaman değişse de savaşın kadınlar ve çocuklar açısından değişmez sonuçlar doğurduğunu tekrar hatırlatıyor.
Kitabı, Akhilleus’un Briseis’e bir an bile olsa eşiti bir insan gibi davranıp davranmayacağı merakıyla okuduğumu itiraf edeyim. Şaşırmak istemiştim sanırım. Pat Barker’a teşekkürler; susanları veya susmak zorunda kalanları konuşturduğu ve bana aynı zamanda iki ay boyunca kafamda dönüp duran güzel cümleler bıraktığı için.