Cinsel muafiyet terimini duymuş muydunuz? Kanadalı cinsellik eğitmeni Doktor Nadine Thornhill’in hazırladığı seks-pozitif rehberde tam olarak bundan bahsediliyor. Peki nedir cinsel muafiyet?

Görsel: Sandro Kopp, Meyecelium, Palazzo Grimani Museum-Venice, 2019.

On dokuz yaşımdayken benden yaşça biraz daha büyük olan bir arkadaşım bana “Ne, klitoral orgazm olmadın mı?” demişti. Bunu diyen arkadaşımın feminist olmasından da ötürü ‘eksik’ bir şey yaptığımı düşünmüştüm. Aslında o zaman, seks-negatif bir söylemle karşı karşıya olduğumun farkında bile değildim. Hatta seks-negatif ya da pozitifliğin ne olduğundan bile bihaberdim. Herkesin seks hayatının farklı olabileceği, birinin hoşlandığı bir şeyden bir diğerinin hoşlanmayabileceği üzerine sonra sonra düşündüm. Cinsellikle ilgili konuşurken aslında çoğu zaman farkında olmadan karşımızdakini, ya kendisinin eksik bir şey yaptığını ya da onu yargıladığımızı, fark edemeyebiliyoruz. Bunu hayatımızın bir döneminde bir şekilde yapmış olabileceğimizi düşünüyorum.

Bugün otuz yaşıma girmek üzereyken başka bir arkadaşımla onun bu güne kadar kimseyle sevişmemiş olduğu ile ilgili konuşuyorduk. Ona, bunun anormal bir durum olmadığını söylerken bana “Acaba aseksüel miyim?” diye sordu. Bunu bilebilecek tek kişinin kendisi olduğunu söylerken; o esnada “Neden biri hiç sevişmemiş ise hemen aseksüel olmak zorunda?” diye düşündüm. Cinselliğin toplum tarafından tabu haline getirilmiş olması ya da belki yaşadığı veya gördüğü, duyduğu travmatik bir olayın etkisinin olmuş olabileceği gibi pek çok konu geldi aklıma. Evet insanlar ya hiçbir dönemde ya da bazı dönemlerde sevişmiyor olabilir. Bazı noktalarda bunun toplumsal baskıdan muaf tutulamayacağını düşünüyorum, bazı noktalarda ise bu kişisel bir tercih olabilir. Tam da bu noktada, cinsel muafiyet terimini öğrendim. Evet kişi kendi isteğiyle ya da bazı dışsal nedenlerle cinsel deneyimlerden muaf olabilir.

Seks-pozitif bakışıyla cinsel muafiyet

Kanadalı cinsellik eğitmeni Doktor Nadine Thornhill’in hazırladığı ve Seksolog Rayka Kumru’nun Türkçeye çevirdiği seks-pozitif rehberde, cinsel muafiyetten bahsediliyor. Peki nedir bu cinsel muafiyet, neleri kapsar, nasıl yaklaşmalı?

Cinsel muafiyet (abstinence), kişinin kendince tanımladığı cinsel davranışlardan muaf olması, bu cinsel davranışları deneyimlememesi demek. Buradaki cinsel deneyimde hemen akla bir tek vajina-penis birleşimi gelmemeli, bununla birlikte bu durum birçok cinsel deneyimi kapsamakta.

Peki insanlar kendilerini neden cinsellikten muaf tutarlar? Kişi aseksüel olabilir, belli bir dönemi beklemek istiyor olabilir, kendisini hazır hissetmiyor olabilir, cinsel deneyimlere ara vermek istiyor olabilir, cinsel isteksizlik duyuyor olabilir, başka şeylere odaklanmak istiyor olabilir, yas tutuyor olabilir, bir ilişkisi bitmiş olabilir, travma yaşamış olabilir, bir hastalık ya da sakatlık yaşamış olabilir, partneri olmayabilir, inanç ve dini sebeplerden kaynaklı kendini cinsel deneyimden muaf tutabilir.

Cinsel muafiyet neleri kapsar diye baktığımızda; öpüşmemeyi, flörtleşmemeyi, mastürbasyon yapmamayı, partneriyle mastürbasyon yapmamayı, oral ilişkiyi deneyimlememeyi, anal ilişkiyi deneyimlememeyi, sexting deneyimlememeyi, başkasının önünde soyunmamayı, porno izlememeyi, romantik ilişki içerisinde bulunmamayı tercih etmek bunların arasında sayılabilir.

Cinsel muafiyeti tercih etmiş olan insanların da elbette hakları vardır. Onlara seks-negatif bir bakış açısıyla değil, sorgulamadan, yargılamadan, ötekileştirmeden, bunların olabilir bir şey olduğu kabulüyle yaklaşmayı bilmeli, haklarını yaşayabilmeleri adına gerekirse destek olabilmeliyiz. Cinsel muafiyeti tercih etmiş insanlar; kapsamlı cinsellik hakkına erişmeyi, yargısız destek almayı, ilişkilerde iletişim kurmayı, cinsel haz olmasa da haz deneyimlemeyi, bedenleri hakkında iyi hissetmeyi, onay çerçevesinde gerçekleşen deneyimleri, seçim yapabilmeyi, bağ kurmayı, saygıyı, yoldaşlığı, aşkı hak eder.

Mottomuz; herkesin seks hayatına kimse karışamaz

Cinsel hayatımız var ise herkesin bizim yaşamımıza benzer deneyimleri yaşamak zorunda olmadığını bilmeliyiz. Senin rengarenk olan fantezi dünyanın tersine bir başkasının hiç fantezi dünyası olmayabilir. Cinsel deneyimlerimizden söz ederken karşımızdaki kişinin aynı deneyimlere sahip olmak zorunda olmadığını bilmeliyiz. Kimse seninle aynı şeylerden hoşlanmak zorunda değil, herkesin zevki birbirinden farklıdır ve bu durum bir eksiklik değildir. Ki daha da önemlisi, herkesin bir cinsel yaşamı olmak zorunda da değildir. Yukarıda adı geçen seks-pozitif rehberdeki bilgilerde de görüldüğü gibi cinsel muafiyet diye bir durum vardır. Buna saygı duymak ise elzem bir durumdur. Lütfen bırakalım artık “Şunu neden yapmadın, aa bunu denemedin mi?” demeyi. Herkesin seks hayatına kimse karışamaz artık mottomuz olsun bence. Renkli ya da değil, fantezili ya da fantezisiz, tekli ya da çoklu, kadın kadına ya da erkek erkeğe, var ya da yok her ne ise bırakalım öyle olsun.

2 YORUMLAR

  1. Aseksüelim ve aynı cümlelere sürekli maruz kalıyorum, insanlar bir şeyler yaşamak zorunda değiller, yaşamak ya da yaşamamak, deneyimledikleri şeyler vb onlara kalmış

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.