Sosyal Haklar için Kadın Platformu, TBMM’ de görüşülmekte olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısının geri çekilmesi için her cumartesi yapılmak üzere, Taksim metrosu çıkışında oturma eylemi başlattı.

22 Mart Cumartesi günü düzenlenen eylemde, “Hem evde hem işte çalışıyoruz, çifte mesai yapıyoruz, erken emeklilik istiyoruz”, “Tadilat yetmez geri çekilsin”, “Yalanım varsa Başbakan olayım”, “Ne istiyoruz, erken emeklilik; ne istiyoruz, yıpranma payı”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları ve dövizleriyle oturan kadınlar yaptıkları basın açıklamasında “Hükümetin yasayı geçirmekte ısrarlı olduğunu ancak kendilerinin de bu haliyle yasanın geri çekilmesinde ısrarlı olacaklarını” belirttiler.

Platformun basın açıklaması:

Tadilatla düzelmez. Sosyal Güven(siz)lik yasa tasarısı  geri çekilsin!

Bu yasa kadınların ev içinde harcadıkları emeğin tümünü, ev dışında harcadıkları emeğin ise büyük bölümünü yok saymaktadır. Bu yasayla, sosyal güven(siz)lik sistemi, kadınların asıl kimliklerinin annelik ve eşlik olduğu üzerinden kurulmuş. Kadınların erkeklerle eşitliğini değil; eşitsizliğini esas almış. Yasa bununla da yetinmemiş; kimi düzenlemelerini kadınlarla erkeklerin eşit olduğunu varsayarak yapmıştır. Bu yasa tasarısı, kadın ve erkekler arasındaki eşitsizlikleri derinleştirmektedir.

*Yasa ile emeklilik yaşı, emeklilik süresi ve prim sayısı ile ilgili daha önce kadınlar lehine olan düzenlemeler, güçlendirilmesi gerekirken ortadan kaldırılmıştır.

*Kadınların ev içindeki emekleri yok sayılarak yapılan tüm düzenlemeler aynı zamanda bu karşılıksız emeğin erkekler ve devletçe üstlenilmesinin önünü kapatır. Bu anlamda bu yasa ile kadınların ev içi köleliği kalıcılaştırılmakta ve kadınların çoğuna sosyal güvenlik sisteminde “himaye altına alınan kesim” yani dul ve yetim olmaktan başka seçenek kalmamakta.

*Bu yasa dul ve yetimlerle ilgili hakları minimuma indirmekte ve bu hak kaybı en çok kadınları ilgilendirmekte.

*Bu yasa sağlıkta katkı payını getirerek sağlığı herkes için erişebilir olmaktan uzaklaştırmakta. Bu hizmetlere ulaşamayanlar açısından zorunlu haller dışında evde anne ve eş bakımının ücretsiz ve şefkatli elleri cazip hale gelmekte. Yani bu yasa ile kadınların ev içi bakım hizmetleri her bir yandan ağırlaşmakta.

*Bu yasa bütün sistemini düzenli prim ödeyen ücretli çalışma üzerine kurduğundan, evde ücretsiz çalışan ev kadınları, gündelikçi kadınlar, çoğunluğu kadın olan ev eksenli çalışanlar, tarım işçileri, ücretsiz aile işçileri, geliri asgari ücretin altında olanlar sosyal güvenlik sistemi altında tutuluyor. Bu yasayla 17 milyon kadın sosyal güvenlik sisteminin dışında kalmakta.

Sosyal güvenlik sisteminin,

*kadın-erkek herkese işsizlik, kaza, hastalık, malullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde ve tüm kadınlara analık ve doğurganlık hallerinde sosyal güvence sağlanması

*kadınlara sosyal haklarını babalarından ve kocalarından bağımsız olarak tanıması,

*kadınlara ev içinde harcadıkları emeğin karşılığı olarak erken emeklilik, cinsiyete dayalı yıpranma payı/fiili hizmet zammı haklarını tanıması gerekir.

Bunların hiçbirini sağlamadığı için sermaye ve erkek egemenliği iş birliği ile hazırlanan bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz.

Hükümete sesleniyoruz. IMF’nin ve sermayenin sözüne değil; emekçilerin ve kadınların sesine kulak ver.

Biz kadınlar diyoruz ki bu yasa tadilatla düzelmez. Sosyal Güven(siz)lik yasa tasarısına esastan itirazımız var!

Derhal geri çekilsin…

Erkek Egemenliğine ve Kapitalizme Karşı Yaşasın Kadın Dayanışması

Sosyal Haklar için Kadın Platformu

 

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.