Daphné Caruana Galizia yolsuzluk, devlet içi çıkar ilişkileri, kumar endüstrisi ile devlet yetkilileri arasındaki bağlar ve organize suç konularında çalışan bir araştırmacı gazeteciydi. Görevini suistimal eden politikacıların peşine düştü. Araştırmaları sonucunda edindiği bilgileri kendi blog’u olan Running Commentary’de ve ayrıca The Sunday Times of Malta ve The Malta Independent gazetelerinde yazdığı köşe yazılarında kamuoyu ile paylaştı. İki kere tutuklandı ve hakkında birçok defa davalar açıldı. Ayrıca sıklıkla ölüm tehdidi aldı; evinin yakıldığı bile oldu.

Malta şirketler için vergi cenneti olmakla suçlanan bir ülke; ve Daphné Caruana Galizia da hayatı boyunca devlet yetkililerinin şirketlere imtiyaz sağlama ve yolsuzluk ilişkileri içinde olması konularında araştırmalar yaptı; başarılı gazetecilik örnekleri verdi. Ama özellikle Panama Belgeleri (Panama Papers) hakkında yazdığı, hakikatleri ortaya çıkaran yazılar nedeniyle tepkiyle karşılaştı. 2016’da Malta’nın AB Konseyi Dönemsel Başkanlığı sırasında ortaya çıkan Panama Belgeleri skandalında Malta Başbakanı Joseph Muscat’ın da birçok offshore şirket aracılığıyla yolsuzluk ve para aklama suçları ile ilişkisi olduğu iddia edildi. Bu iddiaların Malta’nın AB Konseyi Dönemsel Başkanlığı sırasında ortaya çıkması diğer AB kurumları yetkililerinin de konuya dikkatle eğilmesine neden oldu.

Daphné Caruana Galizia 26 Ağustos 1964’te doğdu. Malta Üniversitesi’nde Arkeoloji ve Antropoloji okudu. Daha 18 yaşındayken hükümet karşıtı protestolara katıldığı için tutuklandı. Muhabir olarak başladığı gazetecilik hayatında köşe yazarlığı ve editörlük yaptı; daha sonra geniş bir kesime ulaşan kendi blog’unu (Running Commentary) açtı. Yürüttüğü araştırmacı gazetecilik çalışmaları ile birlikte üç çocuk yetiştirdi. Blog’unda yazdığı son yazıyı şu cümle ile bitirmişti: “Şimdi baktığın her yerde dolandırıcılar var. Durum umutsuz.” 16 Ekim 2017’de arabasına yerleştirilen bombayla öldürüldüğünde 53 yaşındaydı. Malta’da yalnızca 2016 yılından 2017 Ekim’e kadar dördü ölümcül sonuçlar yaratan altı bombalama olayı gerçekleşmişti. Gazetecinin ölümünden sorumlu kişilerle yakın ilişkileri olan Milletvekili Joseph Muscat 2019’da istifa etti. Joseph Muscat istifasından birkaç ay önce bağımsız bir soruşturma yürütülmesine izin verdi. Yapılan soruşturma sonucunda Malta Devletinin bir cezasızlık ortamı yarattığı ve riskleri öngörerek gerekli koruma adımlarını atmadığı ve Daphne’nin ölümünden sorumlu olduğu bulundu.

Ölümünden sonra Nisan 2018’de onun araştırmacı gazetecilik çalışmasını devam ettirmek amacıyla Daphne Projesi (Daphne Project) adında bir uluslararası gazeteci konsorsiyumu kuruldu. 2018’de anısına Gazeteciler, İhbarcılar ve Bilgi Edinme Hakkı Savunucuları Ödülü oluşturuldu.

Kaynaklar

https://catlakzemin.com/daphne-caruana-galizia-cinayetinin-yildonumunde-hala-adalet-yok/

https://www.theguardian.com/world/daphne-caruana-galizia

https://www.daphne.foundation/en/about/daphne/

https://www.theguardian.com/world/2021/jul/29/malta-government-journalist-inquiry-daphne-caruana-galizia

https://en.wikipedia.org/wiki/Daphne_Caruana_Galizia

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.