3 Haziran 1975 tarihinde kurulan İlerici Kadınlar Derneği (İKD)’nin yayın organı Kadınların Sesi gazetesinin ilk sayısı Ağustos 1975’te çıktı. Kadınların Sesi beş yıl boyunca düzenli olarak yayımlandı. Gazetenin mizanpajından baskısına kadar tüm hazırlığı, gönüllü İKD üyelerince yapılıyordu. Sahibi, İKD Genel Başkanı Beria Önger olan gazetenin yazı işleri müdürlüğünü 1-19. sayılarda Zuhal Meriç, 20-21. sayılarda Dora Küçükyalçın, 22. sayıdan 26 Ağustos 1980’de yayınlanan 62. ve son sayıya kadar da Berrin Uyar yaptı.
İlk sayı, “İlerici Kadınlar Derneği kuruldu” manşetiyle derneğin kuruluş haberini ve amaçlarını duyurdu. Başyazı kadınları örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyordu. Her sayıda kadınları ilgilendiren güncel bir konuyu öne çıkarma kararına bağlı olarak ilk sayıda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bekleyen “Kadınlara 20 yılda emeklilik yasası” ele alındı. İlk sayının “Bir konu” köşesinde, “kadınlar hakkında yanlış görüşler” başlığı altında bir yandan kadın sorununu yok sayanlar, öte yandan sorunu saptırdıkları gerekçesiyle feministler eleştiriliyordu.
İKD kuruluş amacını, “Ülkemiz kadınlarına tanınmış sosyal ve ekonomik hak ve özgürlüklerin kağıt üzerinde kalmaması, günlük yaşamda somut olarak uygulanması ve geliştirilmesi yasaların tanıdığı tüm olanakları kullanarak uğraşmak…” olarak ifade ediyordu. İKD bu hedefiyle, 1975 öncesi kadın örgütlenmelerinden kendini ayırıyor, daha önce kadınlara yasal hakların tanınmasının yeterli olacağı söyleminin dışına çıkıyordu. İKD yasalardaki kadın hak ve özgürlüklerine aykırı hükümlerin Anayasa’nın eşitlik ilkesine göre değiştirmeyi talep ederek yasaların yetersiz olduğunu da vurguluyordu.
Kadınların Sesi gazetesinin Mart 1978’de çıkan 32. sayısında tirajı 25 bine yükseldi. Kadınların Sesi, Mart 1977’de çıkan 22. sayıdan itibaren bağımsız bir kadın gazetesi olarak yayınlanmaya başladı. Bunun esas nedeni İKD’den bağımsızlaşma değil, gazeteyi korumaktı. 28 Nisan 1979’da İKD’nin faaliyetleri devlet tarafından süresiz durduruldu. Kadınların Sesi ise 12 Eylül 1980 darbesine kadar yayımlanmaya devam etti.