Heteroseksüel çiftlerin ev işlerini halihazırda kadınlar yürütüyor. Salgın her şeyi alt üst edince durum daha da kötüleşti.
Lucia Graves
İşi ve çocukları aynı anda idare etmek her zaman zor, ancak koronavirüs yüzünden okullar tatil edildiğinden beri Dusti Arab hesap verme zamanının geldiğinin farkında. İki çocuğuyla ABD’nin Portland şehrinde yaşayan Arab, koronavirüs salgını başladığında ofiste çalışmayı daha yeni bırakmış, evden yönettiği küçük pazarlama ajansına odaklanmayı dört gözle bekliyordu. Arab “Bu salgın tüm işlerimi mahvetti. Her şey felaket durumda,” diyor.
Uzun zamandır planladığı Avrupa seyahatini iptal eden Arab, haftalarca süreceğini öngördüğü bahar tatili boyunca çocuklarına nasıl bakacağını düşünüyor. “Çocukların ikisi de ayrı yerlerdeki ayrı okullara gidiyor. Bu esnada ailemin ve yakınlarımın duruma hazırlıklı olmalarını sağlamak için de bir sürü şeyle uğraşıyorum,” diyor Arab.
Normalde Portland şehir merkezinde bir ofiste çalışan eşi de şirket politikası doğrultusunda en az iki hafta evden çalışacak, tabii bu Arab’ın sorunlarını çözmüyor. Arab “Çocukları bir yerlere getirip götürme konusunda eşim bana çok yardımcı olsa da çoğu iş yine bana kalacak,” diye ekliyor.
Arab, koronavirüs salgını ile birlikte evdeki görev kapsamını genişletmek zorunda kalan milyonlarca kadından biri. Birçok araştırma, kadınlar iş gücünde kendini kanıtlamış olsalar bile evli heteroseksüel çiftlerde ev işlerinin çoğunun hala kadınlara kaldığını gösteriyor. (Gallup şirketinin ocak ayında yaptığı bir ankete göre evli veya birlikte yaşayan heteroseksüel çiftlerde kadınların günlük bazda çocuklara bakma ihtimali erkeklerden yedi kat daha fazla). ABD Nüfus Dairesi’nin 2019 verilerine göre tek ebeveynli ailelerin yüzde 80’i bekar anneler tarafından yönetiliyor.
Bu da demek oluyor ki, önümüzdeki günler ve haftalarda olacağı gibi, hastalık veya başka bir sebepten ötürü okuldan eve gelen çocuklara kimin bakacağı sorusunun cinsiyetçi bir cevabı var.
İş yerindeki kadınları destekleyen Ellevate Network’un Genel Müdürü Kristy Wallace “Kadınlar tipik olarak evlerinde hem sağlık hem eğlence hem de eğitim bakanlığı yapmaktan sorumlu”, “Neyi nasıl yapacağımızı tam bilemediğimiz ve kaygı ile panik seviyelerinin yüksek olduğu kriz durumlarında bu rollerin ağırlığı ise çok bunaltıcı,” diyor.
Bekar bir anne ve cinsiyet eşitliği destekçisi olan Rachel Sklar, salgının yol açtığı zorluklara iki açıdan bakıyor.
Profesyonel kadınlardan oluşan çevrimiçi topluluk TheLi.st kurucusu Sklar, bir e-postada “İlk olarak Covid-19 ile ilgili zihinsel yükler var – hazırlıklı mıyız, neye ihtiyacımız var, neler yaşanacağına dair korkular. İkinci olarak ise, piyasanın kötüleşmesi ve iş dünyasının duracak seviyeye gelmesi sonrasında tek gelirli bir evde tek ebeveyn olmanın yarattığı zihinsel yükler var,” diyor.
Kızının babasının Kanada’da yaşadığını söyleyen Sklar “Yani anlayacağınız hazırlıkları yapan, bu konuda okuyan benim, tüm olasılıkları hesap eden, jimnastiğe veya yüzmeye gidip gitmemeye karar veren, bu esnada üyelerimize en iyi şekilde destek verebilmek konusunda ortağımla konuşan (profesyonel kadınların oluşturduğu bir çevrimiçi platformun yöneticisiyim), müşterilerle haberleşen (başlangıç aşamasındaki start-up şirketlere danışmanlık da yapıyorum) ve makaleler yazan (aynı zamanda bir yazarım da!) hep benim,” diye ekliyor.
Los Angeles, San Francisco ve Washington DC gibi büyük şehirlere ek olarak 23 eyalette de pek çok okul ve iş yeri tatil edildi. Uzmanlar yakında kreşlerin de kapatılmasını bekliyor, ki çoğu zaten kapandı.
Bu haberler, Birleşmiş Milletler’in yakın tarihli bir raporuna göre halihazırda heteroseksüel partnerlerinden 2.6 kat daha fazla ücretsiz bakım veren ve ev işi yapan kadınlar için özellikle kötü. Bir salgınla karşı karşıya kalındığında, genellikle kadınların baktığı yaşlıların ihtiyaçlarının artması ve hastaların çoğalması ile birlikte bu dinamikler daha da kötüleşecek.
Demokrasi Birliği (Democratic Alliance) çalışanı, Ulusal Kadın Hukuku Merkezi (National Women’s Law Center) öğretim üyesi ve bekar anne Julie Kohler, beş yaşındaki oğluna bakabilmek için iş saatlerini azaltıyor.
Oğlunun tek velisi olan Kohler, yarı zamanlı bir çocuk bakıcısına sahip olduğu için şanslı. (Kohler, kriz esnasında işe gelemese de bakıcısının haftalık ücretini ödemeye devam etmeye karar vermiş.)
Ancak bu çalkantılı dönem, sosyal bilimler ailesine mensup bir öğretim üyesi olan Kohler’a bir salgın karşısında bireysel önlemlerin ne kadar yetersiz kaldığını göstermiş.
“Hepimiz kendimizce doğru olanı yapmaya çalışıyoruz ama böyle bir dönemde asıl ihtiyacımız olan şey devletin liderliği” diyen Kohler, ücretli aile izni, ücretli hastalık izni ve diğer aile odaklı sosyal programlar gibi uygulamaya konmasını istediği ve kadın bakıcıları destekleyecek politika çözümlerini listeliyor.
Cumartesi günü Beyaz Saray; karantinaya alınmaları, karantinadaki bir aile üyesine veya okulu tatil olan çocuklarına bakmaları gerekmesi halinde koronavirüs krizinden etkilenen çalışanlara 12 haftaya kadar ücretli izin hakkı veren ve çalışan ailelere destek sağlayacak bir koronavirüs yardım paketi kararı aldı. Bu karar yalnızca 500’den daha az çalışanı olan işverenler için geçerli. Kararın pazartesiye kadar Senato onayına sunulması bekleniyor.
Time’s Up hareketinin yöneticisi Tina Tchen, geçen hafta yaptığı bir konuşmada “Ücretli hastalık izni, derinlere yerleşmiş cinsiyet, ırk ve ekonomik eşitsizlikleri ortadan kaldırmanın anahtarıdır. Sağlık ve kamu sağlığı hizmeti çalışanlarının büyük bir kısmını, koronavirüse karşı açılan savaşta cephenin önünde görev yapan kadınlar oluşturuyor,” dedi.
Evde eğitim gören oğlunun planlamasına uyabilmek için esnek saatlerle evden çalışan serbest zamanlı fotoğrafçı Antonina Mamzenko, krizin kendisi için bir sürü yeni iş çıkardığını belirtti.
Gönderdiği e-mailde Mamzenko “Koronavirüsle ilgili her şey benim üstüme yüklendi. Haberleri takip etmek ve belirtileri öğrenmek, dokuz yaşındaki oğluma moral vermek ve onu çok da endişelendirmeden tüm bu olanları açıklamak, ellerini yıkamasını hatırlatmak, herhangi birimizde belirti olup olmadığının takibini yapmak, evde kalmak ile derse veya kulübe gitmek gibi kararları vermek ve tüm bunlarla ilgili işleri de yürütmek bana kaldı,” diyor.
Mamzenko “Bu durum çok bunaltıcı ama kesinlikle alışığım. Bunların hepsi için benim sorumluluk almamın beklenmesi gerçekten o kadar şaşırtıcı değil ki,” diye ekliyor.
Çeviren: Esin Aksoy
Bu yazının orijinali 16.3.2020’de The Guardian’da yayınlanmıştır.