Kendilerini “İngiliz Mini Etek Boyunu Savunma Topluluğu” olarak adlandıran kadınlar, Christian Dior mağazası önünde diz altı etek kreasyonlarını protesto ediyorlar.

Mini etek ilk olarak 1964’teki bir podyumda ortaya çıktı ve söylentiye göre Mary Quant tarafından tasarlanmıştı. Mary Quant en sevdiği arabasından yola çıkarak “mini” adını koymuştu ancak büyük ihtimalle o sırada moda dünyasında yaratacağı devrimin ve feminist dava açısından bırakacağı devasa etkinin farkında değildi. Kadınlar özgürleşmek istiyorlardı ve bu etek boyunu da kapsıyordu. Keza, bunlar feminist hareketin başladığı ve kadınların aktif olarak harekete geçtiği günlerdi. Kültürel olarak değişen ve yenilenen Londra’da Twiggy mini etek ve go-go botları ile pozlar veriyor, Paris’te mini etek uzay çağını simgeliyordu. Amerika’da Germaine Greer ve Gloria Steinem gibi aktivistler mini eteği görünür kılıyordu.

Mini etek, kadınları annelerinin bir gölgesi gibi giyinmekten kurtardığı gibi cinsel devrimin gerçekleşmesinde doğum kontrol hapları ile işbirliği içindeydi. Bu iki “suç ortağı”, geleneksel davranış kodlarına karşı duruşu simgeleyerek pek çok geleneksel muhafazakar yorumcuyu rahatsız etmiş ve hayal kırıklığına uğratmıştı ki bu muhafazakar yorumcular artık bildikleri toplumun değiştiğini ve asla aynı olmayacağını öngörmüşlerdi.

Neyse ki etekler kısaldı ve kadınlar güçlendi diye dünya dönmekten vazgeçmedi. Ancak yeni çıkan mini etekleri protesto eden insanları da durdurmadı. Hatta modanın büyük oyuncusu Christian Dior bile etek boylarını kısaltmak ve bunu podyuma taşımak konusunda oldukça muhafazakar bir tavır sergilemişti. Gelin görün ki kadınlar bir kez etek boyunu belirleme ve dilediğini giyme konusunda özgürlüğü deneyimlemişlerdi ve bundan geri dönüş yoktu. Her etkiye eşit derecede bir karşı tepki olduğunu ispatlarcasına yeni mini etek boyunu savunan pek çok protesto patlak verdi ve gerçek anlamda etek boyunun politize bir konuya dönüşmesi böyle başladı. Christian Dior’un etek boylarını inadına uzun tutmasına yanıt olarak, kendilerini “İngiliz Mini Etek Boyunu Savunma Topluluğu” olarak adlandıran kadınlar, markanın defile şovu gerçekleşirken sokakta “Daima mini etek” ve “Dior mini eteklere adil davranmıyor” gibi pankartlar taşıyarak defileyi protesto ettiler. İsimlerine bakınca varoluşsal anlamı kavranabilir olmasa da (ya da saçma gibi görünse de) İngiliz Mini Etek Boyunu Savunma Topluluğu’nun bir arada olma ve varlık sebebine hayran olmamak imkansız!

Mini etek boyu, ilerleyen zamanlarda kısalıp uzadı ve bazı kimseler etek boyunun doğrudan ekonomik durum ve özgüvenle ilgili olduğunu vurguladılarsa da bu konuda istatistiksel bir kanıt bulunmuyor. Kesinlikle 60’ların gözden kaçan ama çok vurucu yanlarından biri mini eteğin doğuşu oldu ve o zamandan beri gerçekten hiç kaybolmadı. Her zaman, neyi nasıl giyineceğimizi söyleyenlere karşı “dilediğimizi seçme ve yapma” konusunda bir simge olarak kalacak.

https://www.wmagazine.com/story/miniskirts-womens-liberation-trend

http://www.voicesofeastanglia.com/2013/07/miniskirt-protests.html

https://www.vintag.es/2014/06/london-girls-protesting-for-mini-skirts.html?m=1

 

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.