1980 sonrası feminist hareketin belgeleri, Stella Ovadia’nın hazırladığı İz Kalsın başlıklı retrospektifle, 4 – 29 Mart 1994 tarihleri arasında Kadın Eserleri Kütüphanesi’nde sergilendi. Sergi, bu dönemin önemli belgeleri niteliğindeki raporları, el yazılarını, toplantı notlarını, kişisel notları, mektupları, günlüklerin yanı sıra program, afiş gibi basılı malzemeyi içeriyordu.
Belgelerin toplanmasına o dönemi yaşamış olan herkes yardımcı oldu ve elindeki malzemeyi teslim etti. Şirin Tekeli ilk dönemin belgelerini, Şule Torun sakladığı Somut dönemi belgelerini, Nurser Öztunalı Dayağa Karşı Kampanya grubuyla ilgili belgeleri ve notlarını, Füsun Yaraş özel notlarını bu sergi için verdiler. Nükhet Sirman tüm belgeleri okuyup sunuşa ve değerlendirmeye katkıda bulundu.
İz Kalsın sergisi için toplanan malzeme, daha sonra Feminist Hareket Arşivi olarak adlandırılan bir arşivi oluşturdu. Sergiyle birlikte dönemi yaşamış olanların katıldığı, anılarını dile getirdiği ve ayrıca politika, kurumlaşma, hiyerarşi gibi konuların tartışıldığı bir dizi toplantı düzenlendi.
Sergiyi hazırlayan Stella Ovadia sergiyi şöyle anlattı:
“İz Kalsın” başlıklı sergi 1980’lerde başlayan feminist hareketlenmeyi görsel olarak anlatmayı amaçlıyor. Bunun için mümkün olduğu kadar yaşananların ve olayların perde arkası kişisel öznel malzeme kullanılarak sergilenecek.
Sergi fikri hareketlenmelerin ilk yıllarında çıkan Somut dergisindeki yazılardan ve onu takip eden ilk kurumsallaşma denemesi Kadın Çevresi’nden bu yana geçen 10 – 11 yılda yaşadığımız bellek kaybından doğdu. Gerçekten de bugün hareketin en eskileri sayılan kimi kadınlar kendilerinden hemen öncesini bilmeyebiliyor. Bazı olayları ya da adları duymuş da olsalar, yaşanan sürecin kendi çok kadın için eskide kalmış, muğlak bir şeyden ibaret… Kadınların kurtuluşu bildirgesinde kaleme aldığımız gibi “kimliğimize belleğimize tarihimize el konuyor”… Tam da bu yüzden ilk elden aktarılacak bir tarihi sergilemek istedim. Bunun için olayları yaşayanların elindeki fotoğraf, eşya, pankart, mektup, toplantı notlarına ağırlık verecek bir sergi düşündüm.
Sergi 10 yıl öncesine anlatmak için nesnelerden, afişlerden ya da gazete kupürlerinden oluşabilirdi… Ben bu malzemeyi öznel değişimi ve belli birikimi anlatmak için kadınların bilinçlenmesinin ve hareketlenmesinin yarattığı tepki ve etkileri de unutmadan kullanmak istiyorum. Serginin cevap arayacağı soru sadece neler yaptık, neleri değiştirdik değil bunları yaparken nelere takıldık, neler yaşadık olacak. Ayrıca 10 yılı anlatmaya çalışmaktansa yaşadığımız son 10 yılın başına dönmek ve feministlerin ilk bir araya gelişlerini, tartışma ve kaygılarını aktarmayı seçtim. İlk kimler bir araya nasıl geldi… Olaylar… Yazışmalar…
Sergiden birkaç başlık:
Yazko kadın dizisi projesi 1981 kışında “çeviri grubu”…
Yazko Kadın Sorunları Sempozyumu 1982, Nisan, “küçük ve büyük gruplar”
“Cumhuriyet” kadın sayfası öneriyor…
“Hürriyet”e dayak dosyası (82 yaz ayları).
Yazko Somut’ta 4. sayfa 1983, Şubat – Haziran.
Kadın Çevresi’nin kuruluşu: 1984 8 Mart.
Kadın Çevresi Kitap Kulübü: 1984.