ABD’li şair, yazar ve aktivist Marge Piercy 31 Mart 1936’da, Yahudi bir anne ve Galli bir babanın kızı olarak Detroit’in işçi sınıfı mahallelerinden birinde doğar. Hem şiir hem de kurgu yazmaya on beş yaşındayken, ailesi kendine ait bir odasının olduğu bir eve taşındıktan hemen sonra başlar. Burslu öğrenci olarak Michigan Üniversitesi’nde öğrenim görür. Chicago’daki Northwestern Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlar. Okul yıllarında radikal bir gençlik örgütlenmesi olan Demokratik Öğrenci Derneği’ne katılır. Kadın hareketi içinde bilinç yükseltme grupları örgütler, makaleler yazar. Yeni Sol ve silahsızlanma hareketlerinde de yer alarak aktif siyasal yaşamını sürdürür.

Evlenerek gittiği Fransa’da kısa bir süre yaşar. Kocası parçacık fizikçisi olsa da geleneksel cinsiyet rolleriyle ilgili beklentileri vardır ve onun yazmasını ciddiye almaz. Chicago’ya döndüğünde 23 yaşında, boşanmış ve yoksuldur. Bu zor yıllarında geçimini sağlamak için sekreterlik, santral operatörlüğü, modellik, yarı zamanlı ve düşük ücretli öğretmenlik gibi çeşitli işlerde çalışır. Simone de Beauvoir’ı model alan ve politik bir boyutu olan kurgular yazmayı ister, ancak üst üste yazdığı bu romanlar yayımlanamaz. Toplumun gözünde bir kadın olarak başarısız ve yazar olarak da tamamen görünmez olduğunu hisseder.

1962’de ikinci evliliğini bir bilgisayar bilimcisiyle yapar ama bu geleneksel değil açık bir ilişkidir. 1969’da sağlık sorunları nedeniyle doğayla haşır neşir olabileceği kırsal bir bölgeye taşınır. 1986’da yazar Ira Wood ile evlenir. Birlikte oyunlar ve romanlar yazıp, 1997’de edebi kurgu yapıtları yayınlayan Leapfrog Press’i kurarlar.

Marge Piercy 17 roman yazar, birçok ödül alır. Romanları ve şiirleri çoğunlukla feminizm, kadın sorunları ve toplumsal meseleler üzerinedir. Cinsiyetçilik, kapitalizm ve doğa kirliliğini sertçe eleştirdiği yapıtlarında, toplumun uca itilmiş, ‘dezavantajlı’ olarak etiketlenmiş bireylerine yoğunlaşır. Sefaleti acımasız ölçüde gerçekçi tarif eder fakat kolektif eylemin gücü ile ilgili umutludur. Roman karakterlerini, ırkçılık, cinsiyetçilik, militarizmin darbelerinden hayatta kalanlar oluşturur.

İkinci dalga feminizmin altın çağında birçok feminist ütopya kaleme alınır. Bunlardan biri olan Piercy’nin siyasi bilimkurgu romanı Woman on the Edge of Time (1976; Zamanın Kıyısındaki Kadın, Çev. Füsun Tülek, Ayrıntı Yay.) feminist edebiyatın en güçlü eserlerinden biri kabul edilir. Birçok üniversitenin Toplumsal Cinsiyet / Kadın Araştırmaları kürsülerinde ders kitabı olarak okutulur. Roman gelecekte geçer, doğayı onarmak ve savunmak için “nehir doktoru”, “toprak avukatı” gibi yeni mesleklerin olması gülümsetir. Piercy romanı yazmaya hazırlanırken bir psikiyatri hastanesine gizlice girerek hastane koşullarını deneyimler. Bu romanın, sosyal değişim için mücadele eden çeşitli hareketlerin en verimli meyveleri olarak gördüğü fikirlerini almayı amaçlamasından ve bu fikirleri canlı, elle tutulur bir şekle büründürme arzusundan doğduğunu söyler.

Small Changes (1973; Küçük Değişimler, Çev. İrem Sağlamer, Ayrıntı Yay.) iki kadının evliliğe ve çekirdek ailedeki erkek egemenliğine karşı çıkmasını anlatır. Braided Lives (1982; Örülü Hayatlar, Çev. Ege Candemir, Ayrıntı Yay.) otobiyografik ögeleri en fazla içeren ve bir kadının yazar olma mücadelesini konu alan romanı. Sex Wars (2005), İç Savaş sonrası Amerikan rüyasının savaş alanı olan New York’ta geçer. Roman kahramanının hikayesi Elizabeth Cady Stanton, Susan B. Anthony gibi feminist aktivistlerin hikayeleriyle iç içe geçer. My Life, My Body (2015; Benim Hayatım, Benim Bedenim, Çev. Elif Zeynep Yıldırım, Düşbaz Kitap) ise Piercy’nin deneme, şiir, anı ve söyleşilerini bir araya getiren kitabı.

Marge Piercy’nin neden feminist olduğu sorusuna yanıtı şöyle: “Ben bir kadın olarak doğdum. Kendimi güçlü bir kadın olarak tanımlamamayı ve her şeyin kendim ve diğer kadınlar için daha iyi, daha güvenli, daha eğlenceli ve daha az tehlikeli olmasını istememeyi hayal edemiyorum.” Marge Piercy halen hayatını yazarak kazanmaya devam ediyor, çeşitli kurumlarda atölye çalışmaları yürütüp, konferanslar veriyor.

https://margepiercy.com

https://www.bilimkurgukulubu.com/edebiyat/kitap-incelemeleri/yazarinin-kaleminden-zamanin-kiyisindaki-kadin/

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.