3 Ocak 2002 tarihinde kadın memurlara işyerinde pantolon giyme yasağı kalktı. KESK’li kadınlar yasağı kaldırmak için çok sayıda eylem yaptılar. Fiilen bu yasağı tanımayarak işyerlerine pantolonla gittiler. Sonunda bu yasağı kaldırmayı başardılar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın milletvekillerinin pantolon giyebilmeleri yönünde TBMM İç Tüzük değişikliği ise ancak 13 Kasım 2013 tarihinde yapılabildi. Çünkü Meclis’te pantolon yasağı tartışması başka tartışmalarla, özellikle Meclis’te başörtü yasağı tartışmasıyla iç içe yapılıyordu. Pantolon yasağını savunan hiçbir kadın vekil olmamasına rağmen uzlaşma sağlanamıyordu.

Pantolon yasağının kalkmasını ilk gündemleştirmeye çalışan Doğru Yol Partisi Tekirdağ milletvekili Fethiye Özver oldu. Ancak Fethiye Özver’in 1992 yılındaki önerisi kadın milletvekillerince benimsenmediği için Meclis gündemine giremedi.

2002 yılında AKP Genel Sekreteri Ertuğrul Yalçınbayır, TBMM İçtüzüğünde, kadın milletvekillerinin Genel Kurul’da pantolon giymelerine olanak sağlayacak bir düzenleme yapmayı planladıklarını açıkladı. 2009 yılında TBMM’deki tüm kadın milletvekilleri pantolon yasağının kalkma önerisinde birleştiler.

Ancak kadın vekillerin Meclis’e pantolonla girmeleri ile başörtüsüyle girmeleri arasında bir bağ kurulması ya da kurulma riski dolayısıyla bütün bu öneriler havada kaldı.

12 Haziran 2011 seçimlerinde CHP’den seçilen Şafak Pavey’in Meclis çalışmalarına pantolon sebebiyle katılamaması kamuoyunda çok tartışılınca yeniden bir içtüzük değişikliği önergesi gündeme geldi. AKP’li milletvekilleri İhsan Şener ile Sibel Gönül, kadın milletvekillerinin pantolon giyebilmesi için içtüzük değişikliği önergesi verdiler. Ancak bu önerge tartışmaya açıldığı 11 Ekim 2011 tarihinde geri çekildi. Geri çekilme gerekçesinin BDP grubu adına verilen teklif olduğu medyada yer aldı. Söz konusu teklifte, “Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM teşkilat memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer, kadınlar ise tayyör, ceket ve pantolon giyer, dini inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir” yazıyordu. AKP’nin bu teklife hayır diyemeyeceği için başörtü yasağına değinmeyen kendi önergesini geri çekmek zorunda kaldığı basında yer aldı.

8 Ekim 2013 tarihinde kamudaki başörtüsü yasağı kaldırıldı. Kısa bir süre sonra, hac dönüşü, başörtülerini çıkarmayacaklarını açıklayan 4 AKP milletvekili, 31 Ekim 2013’teki Meclis Genel Kurulu çalışmalarına başörtülü olarak katıldı ve böylece Meclis’te başörtü yasağı aşıldı. Başörtü yasağının fiilen kalkması sonrası 4 Kasım 2013 tarihinde AKP, MHP ve BDP grup başkanvekilleri, Genel Kurul’a kadın milletvekillerinin pantolonla girilebilmesine imkân tanıyan İçtüzük değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. 7 Kasım 2013 tarihinde pantolon yasağını kaldıran içtüzük değişikliği Anayasa Komisyonu’nda oy birliği ile kabul edildi.

13 Kasım 2013 tarihinde 3 maddeden oluşan İçtüzük değişikliği önergesi TBMM’de oy birliği ile kabul edildi. Mevcut içtüzükteki “bayanlar tayyör giyer” ifadesi, “kadınlar etek ve ceket ya da pantolon ve ceket giyerler” şeklinde değiştirilmesiyle pantolon yasağı tarihe karıştı.

Bu Meclis oturumuna Leyla Zana ve Sebahat Tuncel pantolonla katıldılar.

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.