Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Bileşenleri, dünyadaki birçok ülke ile eş zamanlı olarak “Eşitlik, Adalet, Özgürlük, Dayanışma ve Barış için yürüyoruz” şiarıyla Sakarya caddesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Dünya Kadın Yürüyüşü aktivistleri 2012 yılında, İnsan Hakları Günü olan 10 Aralık’ta öğlen 12.00 ile 13.00 arasında kadın haklarına yönelik saldırıların farkında olduklarını göstermek, kadınların direniş hareketlerini ve alternatiflerini tanıtmak için Yeni Kaledonya’dan başlayarak Seattle’a kadar her yerde eylem yaptılar. Eylemlerde, yapılan yere özgü sorunlar da vurgulanarak ortak bir metin üzerinden açıklamalar yapıldı.
Türkiye’de yapılan açıklamada ülkedeki ekonomik krize, savaşa, kadına yönelik şiddetin artışına, kadın cinayetlerine, toplumsal özgürlük hareketleri içinde yer alan kadınlara (ve ailelerine) yönelen devlet şiddetinin artışına dikkat çekildi. Demokrasi ve özgürlük mücadelesi karşısında savaş ve terör kullanımını meşrulaştırmak üzere başvurulan, “terörizmle savaş” ve “ulusal güvenlik” gibi ideolojik manipülasyonlarla protesto eylemlerinin ve toplumsal hareketlerin kriminalizasyonuna son verilmesi ve tutuklu KESK üyelerinin serbest bırakılması istendi.
Dünyanın her yerinde okunan ortak metinde ise;
“Bundan sekiz yıl önce, uzun süren kolektif bir kurgu sürecinin ardından, 2004 yılında Ruanda’nın başkenti Kigali’de İnsanlık için Küresel Kadın Şartımızı kabul ettik. O zaman şöyle demiştik: “Biz kadınlar, kadınların ezilmişliğini kınamak, bu ezilmişliği ortadan kaldırmak ve adaletsizliği, savaşı, fetihleri ve şiddeti besleyen tahakküme, sömürüye, benmerkezciliğe ve dizginsiz kâr arayışına son vermek için uzun süredir yürüyoruz… İtici güçleri eşitlik, özgürlük, dayanışma, adalet ve barış olan bir dünya yaratıyoruz. Bizler böyle bir dünyayı yaratacak güçteyiz… Bizim mücadelemizle kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 1325 Sayılı Kararı, savaşın kadınlar üzerindeki olumsuz etkisini vurgularken üye devletlerin bütün barış görüşmelerine ve çatışma çözümleme süreçlerine kadınları dâhil etmesini ister. Bu karar uyarınca çatışmaların sonlandırılması ve çatışma sonrası inşa süreçlerine kadınların erkeklerle eşit ağırlıkta katılmasını istiyoruz” denildi.
Ortak metinde Filipinli Şair Joe Barrios’un şiiri de yer aldı:
Yürüyoruz
Örgütleniyor ve direniyoruz
Yürüyoruz
Ve isyan ediyoruz
Yürüyoruz
Ve başka yaşam biçimleri inşa ediyoruz
Yürüyoruz
Ve birleşiyoruz
Yürüyoruz
Birbirimizi tanıyor ve karar veriyoruz
Yürüyoruz
Konuşuyor ve haykırıyoruz
Yürüyoruz
Ve alternatif bir ekonomi yaratıyoruz
Yürüyoruz
Dans ediyor ve şarkı söylüyoruz
Yürüyoruz
Ve sokaklara dökülüyoruz
Yürüyoruz
Anımsıyor ve kendimizi keşfediyoruz
Yürüyoruz
Ve köklerimizden yükseliyoruz biz
Yürüyoruz
Ve cinselliğimizi özgürce yaşıyoruz
Yürüyoruz
Ve yine diyoruz ki gerçek çözüm feminizmde
Yürüyoruz
Mücadele ediyoruz
Ve yaşanmaya değer bir hayat inşa ediyoruz
Hepimiz özgür oluncaya dek birlikte hareket edeceğiz!