1992 yılının Nisan- Mayıs aylarında, 10 günlük bir zaman dilimi içinde gazetelerde bekaret kontrolüne maruz kaldıkları/ kalacakları için intihar eden genç kızların haberleri arka arkaya yer aldı. Bu kadınlardan üçü de hayatını kaybetti. Bu yaşananlar ülkenin genelinde kadın örgütlerinin tepkilerine neden oldu. İstanbul’da 1992 8 Mart’ı içine alan haftada bir dizi etkinlik örgütleyen ve sonrasında da Uluslararası İlişkiler Kulübü’nün bünyesinde düzenli toplanan bir grup Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi kadın da, intiharla sonuçlanan bekaret kontrolü uygulamaları dolayısıyla konuyu öncelikli gündemleri yaptı.
Boğaziçi Üniversitesi Kadın Grubu, “bekaret kontrolü” gündemiyle Mor Çatı’da, İktisatçılar Lokali’nde ve üniversitede geniş katılımlı toplantılar düzenledi. Tartışmaların ucu “bekaret”in kendisine gidiyordu. Grup bekaret kontrolü kadar bekaretin kendisini konuşmak ve politikalarını onun etrafından oluşturmak için tartışmalarını sürdürdü. Kasım ayında “Bekaret”e dair bülten çıkarıldı. Bülten minik bir ücretle satılmak üzere kitapçılara dağıtıldı.
Sonrasında TÜYAP Kitap Fuarı’nda bir stand açıldı. Stantta “Bekaretin Kontrolü Aslında Neyin Kontrolü? Bekaret Kontrolüne Hayır! Cinselliğimiz Alnımızın Karası Değildir! Bedenimiz Bizimdir!” sloganlarının yazıldığı dövizler asılıydı.
Yan duvarların birinde erkeklerin, birinde kadınların “bekaret” hakkında görüşlerini yazıp asacaklar panolar vardı. Çok sayıda kişi renkli kağıda görüşlerini yazıp asmıştı.
Boğaziçi Üniversitesi Kadın Grubu, 1992 8 Mart öncesi başlattıkları toplanmaları iki yıl sürdürdü.
Grup 80 öncesi feminist kuşakla yakın ilişki içindeydi. Toplantılarının çoğunu Mor Çatı’da yapıyordu. Bekarete dair bültenin arka sayfasında yer alan “Tanıklıklar için” yazışma adresi olarak Mor Çatı verilmişti.
Türkiye’de “bekaret kontrollerini” gündeme taşıyan bu konuda, eylemler hatta kampanyalar düzenleyen gruplar olmuştu. Ancak bekaretin toplumsal anlamını sorgulayarak yola çıkan, cinsellikle bağlantısını ortaya koyarak bekaret gündemini önceleyerek ve başka gündemlerle karıştırmadan ele alan, siyasetini oluşturmaya çalışan ve bu gündemle faaliyet sürdüren ilk grup “Boğaziçi Kadın Grubu” oldu.
Bekaret ve Cinselliğin Siyaseti (1)
Bekaret ve Cinselliğin Siyaseti (2)