“Mavi çorap” tabirine Fatma Aliye’nin, aydın geçinip kadınların haklarına erişmesine engel olan erkeklerin ikiyüzlülüklerini eleştiren satırlarında rastlıyoruz:
Fatma Aliye, Amerika ve Avrupa’daki erkeklerin de Osmanlı erkekleri gibi düşündüklerini, davrandıklarını; buna örnek olarak da erkeklerin Avrupa’da yazarlık yapan kadınlara, onları aşağılamak için “bas bleu – mavi çorap” lakabını taktıklarını belirtiyordu. (Çakır, 2016: 69 )
1993 yılında, Ankara’da bir grup feminist bu tarihi sahiplenen bir isimle yayın çıkarmaya başladı. Dergi sahibi Fahrünisa Ekren, yazı işleri müdürü Ece Göktepe’ydi. Dergi iki aylık periyotlarla yayınlanıyordu.
Aslı Davaz’ın hazırladığı (1928’de yayına başlayan Hanımlar Alemi dergisinden 1996’da yayınlanan Roza’ya kadar uzanan) kadın süreli yayınları bibliyografyası içindeki Dolaşan Mavi Çorap dergisi tanıtımı şöyleydi:
“… Biz bir grup feminist kadınız. Bir süredir toplanıyor, hayatlarımızı tartışıyor bir miktar okuyor, fırsat buldukça başka kadınlarla da bilgi görgü alışverişi ve ortak çalışmalar yapıyoruz. Bütün bunları, daha çok sayıda kadına ulaşabilmek için yazmaya ve … dolaştırmaya karar verdik… Yalnız olmadığımızı biliyoruz… Derdimiz iletişim!…” (Davaz, 1998: 105)
Çakır, Serpil. Osmanlı Kadın Hareketi. Yayıma Hazırlayanlar: Müge Gürsoy Sökmen, Eylem Can. Metis Yayınları: İstanbul. 2016.
Davaz, Aslı. Hanımlar Alemi’nden Roza’ya – Kadın Süreli Yayınları Bibliyografyası 1928-1996. Kadın Eserleri Kütüphanesi: İstanbul. 1998.