Google’da bir süredir genel olarak iş yerinde cinsiyetçilik ve özel olarak “eşit işe eşit ücret” tartışması almış başını gidiyor. Öyle ki, konu Google’ı bile sollayıp Silikon Vadisi’ne sıçradı denebilir. Çatlak Zemin aktarıyor…

Google çalışanı tarafından e-posta ile gönderilen cinsiyetçi manifesto; cinsiyetçilik karşıtı politikaları ve bu alandaki çalışmalara verdiği destekler ile sık sık takdir edilen Google’ın politikalarının gerçekliğini ve bu alanda kadın istihdamını bir kez daha sorgulamaya itiyor.

Google’da yazılım mühendisi olarak çalışan James Damore, geçtiğimiz hafta şirketteki çalışanlara, “Google’ın İdeolojik Yankı Odası (Google’s Ideological Echo Chamber)” başlıklı bir bildiri gönderdi. Kadınların teknoloji alanında ve üst düzey pozisyonlarda daha az yer almasının normal olduğunu, bunun sebebinin biyolojik farklılıklara dayandığını belirtti. Bununla da yetinmeyerek, “eşit temsil için yapılan ayrımcılık adaletsiz ve iş açısından olumsuz” dedi. Google’ın “eşitlik” politikalarını ayrımcı bulan ve “cinsiyet farklılıklarını savunmanın cinsiyetçi olarak nitelendirilmesine bir son verilmeli” diyen Damore’un bildirisi bazı çalışanlar tarafından basına sızdırıldı. Ve tartışma başladı.

Google, gelen tepkilerin ardından çalışanın işine son verdi. CEO Sunder Pichai, bildirideki fikirlerin tartışılabilir sınırlarda olduğunu fakat basmakalıp cinsiyetçi düşüncelerin Google politikalarına ters düştüğünden, çalışanın işine son verildiğini açıkladı.

Google, son yıllarda kız çocukları ve kadınların teknoloji alanında daha etkin olması için yürüttüğü projelerle takdir topluyor. Women Who Code, Wonder Women gibi projelere önemli katkı sağlayan ve kadın çalışanlarını teşvik etmek için politikalar ürettiğini belirten Google’da, tüm bunlara rağmen çalışanların cinsiyet oranları değişmiş değil. Ortalama her 4 çalışandan 1’i kadın. Yani Silikon Vadisi’ndeki diğer teknoloji şirketlerinden farksız. Ayrıca Google’ın son “çeşitlilik raporuna” göre çalışanların yüzde 56’sı beyaz, yüzde 35’i Asyalı iken Hispaniklerin oranı yüzde 4 ve Siyahi çalışanların oranı sadece yüzde 2. İşten atılan Damore, yayımladığı bildirinin birçok çalışan tarafından desteklendiği de söyledi. Bazı çalışanlar, Damore’un işine son verilmesinin sebebinin, kamuoyunda oluşan tepkiden kaynaklandığını düşünüyor.

Google’ın cinsiyetçilikle ilgili tek vakası bu değil. Şirket, kadınlara aynı işi yapan erkeklerden daha düşük maaş ödemekle suçlanıyor. ABD Çalışma Bakanlığı bu nedenle geçtiğimiz aylarda Google’a yönelik bir soruşturma başlattı. Google iddiaları net bir şekilde reddetmişti. Ancak geçtiğimiz günlerde 60’dan fazla kadının Google’a cinsiyetçi politikaları nedeniyle dava açmaya hazırlandığı ortaya çıktı. Davayı üstlenen avukat James Finberg, kadınlarla aynı işi yapan erkeklere yıllık 40 bin dolar daha yüksek maaş ödendiğini söyledi. Bunun yanı sıra, Google’daki cinsiyetçi çalışanların tutumları nedeniyle kadınların duygusal ve psikolojik şiddete maruz kaldığı belirtildi. Google’ın yönetim kurulu da dahil olmak üzere tüm çalışanlara “toplumsal cinsiyet” dersleri vermesi gerektiği oldukça net.

Yaşanan kriz sonrası ortaya çıkan durum, Damore gibi cinsiyetçi çalışanların Google’daki sayısının hiç de az olmadığını gösteriyor. Tabii ki bu sorun Google’la sınırlı değil. İşten kovulan Damore için destekleyici birçok yorum yazıldı. Hatta kamuoyuna açık bir şekilde iş teklifi bile yapıldı. Hakkında açılan cinsel taciz ve tecavüz davaları nedeniyle İsveç’te yakalama kararı bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange, “cinsiyetçi” tutumu, “sansür” olarak niteledi ve şöyle yazdı: “Sansür ezikler içindir. Wikileaks, Google mühendisi Damore’a iş teklifinde bulunuyor.”

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.