Kışın ortasında şortlu fotoğrafımı profil yaptım, umut verdiniz, teşekkür ederim sizlere” , “Bizim de sesimiz oldunuz, teşekkür ederiz”, “Varlığınız cesaret veriyor” diyen birçok kadın oldu.
Öncelikle, dört bir yandan, özellikle de kadınların etrafının siyasal İslam’ın karanlığı tarafından sarıldığı ve erkek egemen zihniyetin her ortamda kendini gösterdiği bir kaosun ortasında yaşıyoruz. Mecliste, otobüste, parklarda, sokaklarda, geceleri, gündüzleri hiç fark etmeden sırtını iktidara yaslayan, motivasyonunu oradan alan şiddetle her gün karşı karşıyayız. Kadınların muhatap değil de mağdur olarak gösterildiği, kadını yarım gören, kahkahalarından rahatsız, giydiği şorttan, tayttan, renkli saçından tahrik olan, uyguladığı şiddeti kadınların giydiklerini, dışarı çıktığı saatleri sebep göstererek meşru hale getirmeye çalışan ve bu sebeplerle uygulanan şiddeti desteklercesine ‘tahrik indirimi’ veren bir düzen içinde yaşıyoruz. Tüm bunlar olurken kadınların sorunlarının, maruz bırakıldıkları şiddetin, yaşadıkları tacizin-tecavüzün, gerici eğitimin hiçbir noktasına değinmeyen, yalnızca denetlenemez ve sorgulanamaz yetkileri ile tek adam olma arzusu doğrultusunda hazırlanmış olan bir anayasa değişikliği ve ardından referandum gündeme geldi. En çok da kadınlara ve çocuklara yaşam hakkı tanımayan, yaşam tarzına müdahale eden Ensar zihniyeti, saltanatlık istiyordu. Biz kadınlar da dayatılan bu anayasa değişikliğine karşı hayırlarımızı nasıl yükseltebileceğimizi düşünmeye başladık. Toplumsal olarak yüklü baskıların içinde yaşadığımız, sokakların korkuyla terbiye edildiği, medyanın neredeyse tamamen iktidarın elinde olduğu bu ortamda her şeye rağmen özellikle kadınlara dokunmak, hayır’larını yükseltmek ve sokaklarda olmak bizim için çok önemliydi.
Ankara’daki arkadaşlarımız “Hayır” sürecini konuşurlarken akıllarına herkesin de ilgisini çekeceğini düşündükleri bir şarkı yapma fikri gelmişti. Ve bunun çalışmalarına başladılar. Sözleri birlikte yazıp birlikte çalıp söylediler ve ardından yayınladılar. Kadınların kahkahalarından rahatsız olanlara karşı “HA HA HA HAYIR” şarkısını yaptılar. Beklediğimizden çok daha büyük, çok daha güzel tepkiler aldık.
Sonrasında bunu bir kampanyaya evriltmeyi düşündük. İstanbul Nar Kadın Dayanışması olarak biz de bir şarkı yapmak istedik. İnsanların aşina olduğu o nostaljiyi hissedecekleri “Sana Neler Edeceğim” şarkısını referandum için düzenlemeye karar verdik. Oturup birkaç gün bunu düşündük, konuştuk ve nihayetinde sözleri yazdık. Sözleri bu karanlık ve insanların düştüğü umutsuzluğa karşı umut ve “Birlikte olursak başarabiliriz” cesaretini içerecek bir şekilde yazdık. Her gün KHK’lar ile gazetecilerin, akademisyenlerin, milletvekillerinin hapse atıldığı, kesinlikle şartları eşit olmayan ve üzerine OHAL sürecinde bir referandum çalışmasının yürütüldüğü ortamda insanlara, özellikle kadınlara, bu mesajı iletmek bizim için çok önemliydi. Çünkü 8 Mart 2017’de gördük ki bütün yasaklara rağmen kadınlar Taksim yasağını delip sokakları omuz omuza doldurdular.
Sonrasında tanıdıklarımızdan, müzikle ilgilenen arkadaşlarımızdan enstrümanlarını rica ettik, bizim içimizde de enstrüman çalan arkadaşlarımız vardı, onlarla birlikte çalıştık, açıkçası hiç dinlenmeden provalarımızı aldık. Stüdyoya girdik ve şarkımızı yaptık. Çektiğimiz klibi de yine bir arkadaşımızın yardımıyla yaptık ve yayınladık. Dayanışmayla, elden ele geçen bir hazırlanma süreciydi. Gerçekten çok güzel tepkiler ve geri dönüşler aldık. Kadınlar sayfalarımıza bizim tam da gün yüzüne çıkarmak istediğimiz, umut dolu şeyler yazdılar. “Kışın ortasında şortlu fotoğrafımı profil yaptım, umut verdiniz, teşekkür ederim sizlere” , “Bizim de sesimiz oldunuz, teşekkür ederiz”, “Varlığınız cesaret veriyor” diyen birçok kadın oldu. Biz bu çalışmayı yaparken amacımız kadınlara dokunmak ve yalnız olmadıklarını hissettirmekti. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyoruz. Ardından İzmir, Eskişehir, Edirne’deki arkadaşlarımız şarkılarını yaptılar ve aynı güzel geri dönüşleri aldılar. Kadınların neşesinden, umudundan, kahkahalarından güç alarak yaptığımız “Hayır Şarkıları” ve kadınların desteği bizim de var olan inancımızı daha da artırdı.
Sokaklarda şarkılarımızla bildirilerimizi dağıtırken bizi desteklediklerini söyleyen, çabalarımız için teşekkür eden, bizimle birlikte sokaklarda bıkmadan kadınların neden ‘Hayır’ dediğini anlatan kadınlar var olduğu sürece kadın dayanışmasını büyütebilir ve bu gerici karanlığı yenebiliriz.
16 Nisan günü kadınlar ”Bir yerine bin hayır” diyecek, Hayır kazanacak!