2007 8 Mart’ından, 2008 8 Mart’ına kadar, İstanbul’da erkek egemenliğini bütünlüklü bir politik sorun olarak gören ve kadınları bu sorun karşısında kolektif bir politik özne olarak kurmayı hedefleyen bir feminizm anlayışı doğrultusunda faaliyetler, kampanyalar öne çıktı. 2005 yılı başından beri toplanan, eylem yapmak için feministlere açık çağrı yaparak katılanlarla eylem örgütleyen ve haberleşme kanalı olarak 12 Kasım 2005’te kurdukları [email protected]’u kullanan bir grup feminist, 3 Mart 2007 tarihinde bir feminist buluşma örgütledi. “2000’lerde feminist politikalar; neler yaşadık. Neler yapalım…” başlığıyla düzenlenen bu buluşma sonrası, her ay yeni bir konu ile feminist buluşmalar devam etti. Bu buluşmalara gelenler [email protected] ağına dâhil edildi. Bu buluşmalarda ve mail grubunda yapılan tartışmalarda bir dizi eylem, etkinlik örgütlendi.
İlk eylem olarak örgütlenen Dayağa Karşı Dayanışma Kampanyası’nın 20. yılı vesilesiyle düzenlenen şenlikle birlikte, feministlerin özgül renklerini, kendi damgalarını taşıyan bir dizi faaliyet başlamış oldu. Bu şenliği, 22 Temmuz genel seçimlerinde milletvekili olan vesikalı kadınlara destek kampanyası, ardından Novamed’de direnen kadın işçilerle dayanışma kampanyası, yıllarca sonra yeniden canlandırılan Mor İğne kampanyası ve SSGSS yasasının kabul edilmesinden önce feministlerin önerisiyle yapılan kampanya izledi. Bu kampanyalar ve eylemlerde ortaya konan politikalarla uzun yıllardır sokaklarda sesini duyurmayan sistem dışı bir feminizm sesini yeniden duyurmaya başladı.
22 Temmuz 2007’de 11 yıl önce boşandığı erkek tarafından öldürülen Sevim Zarif ve 22 Şubat 2008’de boşanmak üzere olduğu erkek tarafından öldürülen Ayşe Yılbaş’ın davaları da feministlerin gündemindeydi. Müdahil olmak için hazırlıklara başlanmış, kadın cinayeti davalarında haksız tahrik indiriminin erkeklik indirimi olduğu, kadınların ve kadın örgütlerinin bu davalarda taraf olduğu dolayısıyla kadın cinayeti davalarında feminist yol haritasının bunun üzerine kurulması gerektiği politikası belirlenmişti.
2007 8 Mart’ında başlayan ve giderek yükselen mücadelenin bir sonucu olarak, 2008 8 Mart’ına o yılın feminist gündemlerini de içeren bir gazete ve bir dizi etkinlikle girilmesine karar verildi. “Kadınlar kurtuluşumuz için birlikte ve daha güçlü” başlığıyla yapılan etkinlikler 1 Mart 2008’de Kadıköy’de “8 Mart 2008’e Merhaba!” başlıklı basın açıklamasıyla başladı. Açıklama sonrası gazete satışı ve bildiri dağıtımı yapıldı. Etkinlikler kapsamında “Patriarkal sistemde kadına yönelik suçların meşruiyeti”, “Neoliberal politikaların patriarkal yüzü”, “Türkiye’de militarizm ve milliyetçiliğe karşı feminist politika” konulu tartışma panelleri düzenlendi.
Etkinlikler kapsamında beş sokak eylemi planlandı. 2 Mart Pazar günü Piyalepaşa’da AKP binası önünde Sosyal Haklar için Kadın Platformu’nun “Kadınların SSGSS’ye Esastan İtirazı Var” eylemi, 7 Mart gündüz Sultanahmet Adliyesi önünde “Kadına yönelik suçlarda müdahiliz” başlığıyla bir açıklama, gece ise Taksim’de Mor İğne satışı, 8 Mart gecesi Feminist Gece Yürüyüşü yapıldı. 9 Mart’ta “Birlikte Daha Güçlü” kadın şenliğiyle etkinlikler sona erdi. 16 Mart 2008’de yapılan feminist forumla da yola devam edildi.