Gözlemciler, son gelişmenin uzun yıllardır bu hakkı elde edebilmek için mücadele eden kadın hakları savunucuları için bir zafer olduğunu söylüyor.
Arjantin meclisi, 20 saat süren tartışmaların ardından Cuma günü sabah saatlerinde, kürtaj hakkını tanıyan yasa tasarısını 117’ye karşı 131 oyla kabul etti. Tasarı bu ay sonunda meclisin üst kanadı senatoda oylanacak. Tasarının yasalaşması halinde Arjantin Güney Amerika kıtasında, kürtaj hakkının tanındığı ilk büyük ülke olacak. Katolik Kilisesi’nin yaygın olarak benimsendiği Latin Amerika’da halen sadece Küba ile, sol siyasetin güçlü olduğu küçük Uruguay’da ve Guyana’da bazı şartlarla kürtaja izin veriliyor.
Mecliste sabaha kadar süren görüşmeleri, parlamento binasının önünde toplanan binlerce taraftar meydana kurulan büyük ekranlardan heyecanla izledi. Karar açıklandığında meydanda büyük coşkuyla karşılandı ve adeta bir karnaval havası oluştu. Uluslar arası Af Örgütü’nün Arjantin temsilcisi Mariela Belski, “İnanılmaz bir geceydi, herkes sevinçle haykırıyor, birbirine sarılıyor, ağlıyordu,” dedi. Belski’ye göre tasarının yasalaşması, düşük yapmak için evde ya da merdiven altı ‘kliniklerde’ yasadışı tehlikeli yöntemlere maruz kalan yoksul kadınların hayatını kurtaracak.
Gözlemciler, son gelişmenin uzun yıllardır bu hakkı elde edebilmek için mücadele eden kadın hakları savunucuları için bir zafer olduğunu söylüyor. ‘Seçme hakkı’ taraftarlarıyla Devlet Başkanı Alberto Fernandez’in yönetimi arasında yürütülen uzlaştırıcı çabaların büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Taraftarlar geçtiğimiz yıllarda benzer bir tasarının mecliste onaylanıp senatoda reddedilmesini hatırlatarak bu kez durumun farklı olduğunu, tasarının hükümetin onayını aldığını ve meclise devlet başkanı tarafından sunulduğunu vurguluyor.
Meclis kararını kutlayanların çoğu yeşil maskeler takmıştı ve yeşil bandanalar taşıyordu. Yeşil, Arjantin’de seçme hakkını ve genelde kadın haklarını sembolize eden bir renk haline geldi. Meydanın öbür ucunda ise açık mavi renkler taşıyan kürtaj karşıtı gruplar toplanmıştı. Tasarının mecliste kabul edilmesinden dolayı hüsrana uğramışlardı ve senatonun red kararı vermesini umuyorlardı.
Latin Amerika ülkeleri dünyadaki en kısıtlayıcı kürtaj yasalarına sahip. Yukarıda belirtildiği gibi Küba, Uruguay ve Guyana’da bazı koşullarla kürtaja izin verilirken, El Salvador, Nikaragua ve Honduras’ta kürtaj her şart ve durumda yasak. Kürtajın tecavüz ve annenin yaşamının tehlikede olduğu durumlar dışında yasak olduğu Brezilya’da kadın hakları savunucuları Arjantin meclisinin kararını çok önemsiyor. 45 milyon nüfusa sahip, bölgesel etki gücü yüksek Arjantin’de yasanın onaylanmasının diğer Latin Amerika ülkelerini de etkileyeceğini ve olumlu sonuçlar doğuracağını söylüyorlar. Brezilya’nın önde gelen üreme hakları savunucusu Debora Dinitz, diğer Latin Amerika ülkelerinin de Arjantin’i izleyeceğinden kuşku duymadığını anlatıyor.
Arjantin senatosunun meclisten geçen yasa tasarısını Aralık ayı sonlarında ele alması bekleniyor.