16 Ağustos 2012 tarihinde Güney Afrika’da, grevci işçilerin üzerine ateş açan polis 34 madenciyi öldürdü. Bu olaydan sonra madencilerin grevi yayıldı, protestolar arttı. Kadınlar da birçok protesto gösterisi düzenlediler. Kadınların ilk protestosu, 34 madencinin öldürülmesinden iki gün sonra, madencilerin öldürüldüğü yerde gerçekleştirildi.

Güney Afrika’daki Lonmin madeninde çalışan yaklaşık 3 bin işçi, 10 Ağustos’ta daha fazla ücret için işi bıraktı. İlk çatışma Lonmin Marikana platin madeninde örgütlü Maden ve Yapı İşçileri Birliği (AMCU) ile Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM) arasında oldu. AMCU’ya üye işçiler çalışma koşullarının ve ücretlerin iyileştirilmesini istiyordu. Grevi engellemek isteyen NUM üyesi işçiler ise, polisle birlikte AMCU üyesi işçilere saldırdı. Çıkan çatışmada 2’si polis 10 kişi hayatını kaybetti.

Grevci işçiler, dünyanın üçüncü en büyük platin madenine bakan bir tepenin üzerinde toplandı. Madenciler kendilerini korumak için palalar, sopalar ve mızraklar taşıyorlardı. Grevci işçilerin üzerine ateş açan polis, 34 madenciyi öldürdü.

Güney Afrika’da Marikana’dan sonra greve başlayan altın madeni çalışanlarının eylemi 26 Ekim’de zaferle sonuçlandı. Madenciler ücret artışı anlaşması imzaladıktan sonra grevi sonlandırdı.

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.