İstanbul’da kadınların Dayağa Karşı Kadın Kampanyası başladıktan sonra, Ankaralı feministler de dayağa karşı bir sokak eylemi yapmaya karar verdiler. Anneler Günü’nde Gençlik Parkı’nda çiçek ve “Anneleri Dövmeyin” yazılı rozetler satılması planlandı. Rozetler, çiçekler hazırlandı. El emeğiyle kumaş parçalarından harfler tek tek dikilerek “Çiçekleri seviyoruz, anneleri seviyoruz, kadınları seviyoruz” pankartı yapıldı. Eylemi duyurmak için bir gün önce tek tek gazetecilere ulaşıldı. Gazetelere bir basın duyurusu gönderildi. Ancak 10 Mayıs gününe gelindiğinde, yağan yağmur dolayısıyla eylem planlandığı gibi gerçekleştirilemedi. Bunun üzerine Altındağ Belediyesi Kültür Merkezi’nin önüne gidildi. Katılım sayıca azdı. Feminist kadınlar pankartlarını açarak, yoldan geçenlere rozet taktılar. Bir gün önce yapılan basın çalışmasının da etkisiyle, eylem basında fazlasıyla yer buldu. Ancak eylemi örgütleyen feministler planlamalarını gerçekleştiremedikleri ve kadınlara ulaşamadıkları için eylemden memnun kalmadılar.
“Bu eylemin sembolik önemi, kadınlar üzerinden yapılan her türlü yüceltmenin politik yanına yapılan vurgudur. Neden gelenekselleşen 8 Mart kutlamaları değil de Anneler Günü? Bu eylem için seçilen slogan kendi politik özünü ortaya koymaktadır: ‘Annenizi seviyor karınızı dövüyor musunuz?’ Annelik üzerinden kurulan ticari pazarın yeniden okunması, aynı zamanda kadınların feminist kimlikle ilk kez sokağa çıktıkları, en azından Ankara’da, bir dönüm noktasıdır. Türkiye’nin içinde bulunduğu depolitizasyon süreci içinde kadınların feminist kimlikle sokağa çıkmaları eyleme gösterilen tepkilerde belirginleşir. Sokakta bir grup eylemci feminist kadınla karşılaşan halk bunu bir tür Anneler Günü kutlaması olarak algılar. Çoğunlukla ilgilenmeme ya da komik bulma şeklinde bir tepki gösterilir.”[1]
Ankara’da feministler sonraki yıllarda da Anneler Günü’nde eylem yaptılar. 1988’de Seymenler Parkı’nda, 1989’da Kuğulu Park’ta ve 1990’da Yüzüncü Yıl Parkı’nda eylemler yapıldı.
Gazete arşivi: Asiye Belovacıklı
[1] 1980’ler Türkiye’sinde Feminist Hareket Ankara Çevresi / Meltem Ağduk Gevrek- Nilüfer Timisi / 90’larda Türkiye’de Feminizm / İletişim Yayınları Aksu Bora (Derleyen), Asena Günal (Derleyen) sayfa 23.