25-26-27 Ağustos tarihlerinde Türkiye’nin ilk kuir olimpiyatları Queer Olympix, Heybeliada ve Kalamış’ta gerçekleşiyor olacak.

Uzun zamandır şehrin futbol ve basketbol sahalarında görebileceğimiz kadın ve LGBTİ+’lar sporda cinsiyetsiz, şiddetsiz biçimlerin mümkün olduğunu “kamusal alanda varız” diyerek ortaya koyma gayesiyle yola çıktı!

Toplam üç gün sürecek etkinliklerde Türkiye ve Avrupa’dan katılan takımlar futbol, voleybol, bayrak yarışı ve uzun atlama branşlarında yarışıyor olacak. 25 Ağustos Cuma günü Heybeliada’da gerçekleşecek bisiklet turu ile başlayacak Queer Olympix etkinliklerinde yok yok! Ayrıca cinsiyetçiliğe ve homofobiye/ transfobiye karşı çeşitli atölye, forum ve film gösterimleriyle üç gün boyunca sürecek etkinliklere katılım ücretsiz ve herkeslere açık.

1.Gün: 25 Ağustos Cuma – Heybeliada

Cuma günü Heybeli’de 14.30’da başlayan bisiklet turu ardından yapılacak tanışma pikniği ve dayatmalardan uzak, “ikililiğe” sıkıştırılmış tüm her şey, nefret ve ayrımcılığın ötesinde nefes alınabilecek yoga atölyesi ile günün sonunda genişleme ve ferahlamanın en güzel formuna kavuşmak hedefleniyor.

2.Gün: 26 Ağustos Cumartesi – Kalamış

Bayrak yarışı ile başlayan gün, Kentte Kadın ve LGBTİ+ Olma Deneyimleri forumu ile devam edecek. Forumda Türkiye’nin ve Avrupa’nın farklı kentlerinden gelenlerle kentin imkanları/imkansızlıkları, karşılaşılan engeller ve hangi kolaylıkların olduğu/olmadığı, kadın ve LGBTİ+’ların kent deneyimleriyle kentin bize bizlerin kente etkilerinin tartışılması hedefleniyor. Sıkıştığımız tüm alanlar ve ötesini sahalara yatırmak, çimlerde yuvarlamak için harika fırsat!

Forum sonrası herkesin yoğun antrenmanlarla hazırlandığı ve heyecanla beklenen uzun atlama müsabakası olacak, mutlaka gidilesilerde! Daha sonra yapılacak LADEG+ (LGBTIQ+ Aileleri ve Yakınları Destek Grubu) ile yapılacak söyleşide ise LGBTİ+’lar ve ailelerinin perspektifinden LGBTİ+’ların sporda maruz kaldığı ayrımcılıklar konuşulacak.

Mini Kale İzleyici Turnuvası sonrası yapılacak panellerde sporun cinsiyetlendirilmesi, LGBTİ+ sporcu politikaları ve alternatif oyunlar üzerine yapılacak “Cinsiyet Oyunları” özellikle ilgi çekici.

İkinci günün ilgi çekici etkinliklerinden biri de BoMoVu (Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Ağı) ve Feminist Fight Club’ın düzenleyeceği “Feminist Fight Club Muay Thai deneyimi üzerine bir öz savunma, şiddet ve beden tartışması” başlıklı panel. Şiddet, baskı, cinsiyetçilik, taciz tehdidine karşı savunmaya mı, saldırıya mı, güçlenmeye mi ihtiyacımız var? Bu soruları irdeleyerek erkek egemen alanlarda var olmaya dair başlıklar sunan atölye gitmeyeni pişman edecek türden.

Gün Beden Olumlama Atölyesi ve açık hava film gösterimi ile sona erecek.

3.Gün: 27 Ağustos Pazar – Kalamış

LGBTİ+’ların saha deneyimlerini paylaşacağı forum sonrası; Görünmez Bagaj atölyesi katılımcıları bir futbol sahasında “kadın” olmak, bedenimiz üzerine yapıştırılmış toplumsal etiketlerin cinsiyet ifadelerimizi nasıl yonttuğuna dair sorular etrafında bir yolculuğa davet ediyor.

Frizbi ve İşaret Dili atölyesi sonrasında yapılacak olan atölye Dil Dile Değsin: Küfürsüz Tezahüratlar ise sanırım gönlümüzü çelecek, hegemonik erk dili çuvala koyup sallarken mutluluklar bütün yüz kaslarımızı geliştirecek!

Günün diğer yarısında Kalamış’ta iki gün boyunca sürecek olan plaj voleybolu ve futbol turnuvaları, masa tenisi, yakar top, frizbi, ip atlama ve slackline gibi etkinliklere katılabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.