İstanbul Anadolu yakasındaki örgütlü kadın işçiler, DİSK Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şubenin yeni yönetimini belirlemek üzere sadece kadınlardan oluşan bir liste hazırladı. 8 Aralık 2019 Pazar günü yapılacak olağanüstü seçim için yarışacak olan kadın listesinin adı: Mor Liste. Çatlak Zemin ekibi olarak kendilerini hayranlıkla tebrik ediyor, söyleşimizi ve basın metinlerinden bir bölümü paylaşıyoruz.
Önce neden Mor Liste?
Mor Liste ilk bakışta sadece kadınlardan oluşan ve sadece seçim için hazırlanmış bir liste gibi görünse de aslında bir anlayışa işaret ediyor. Sendikada karar alma süreçlerine eşit katılım sağlamak isteyen kadınların başlattığı bir çalışma. Bu çalışma kapsamında kadınlar sendikal anlayışa dair fikirlerini olağanüstü seçim sürecinden sonra da paylaşmaya, anlatmaya devam edecekler. Bu seçimde bütün listenin kadınlardan oluşmasının sebebi öncelikli olarak eşit katılım talebimizi ön plana çıkarmak. Sadece erkeklerden oluşan listeleri kanıksamış sendika yöneticileri aynısını kadınlar yaptığında yadırgayıp tepki gösterdiler. Yadırgamalarındaki tuhaflığın farkına varmaları, yaratmak istediğimiz farkındalığın ilk aşaması sayılabilir.
Mor Liste’yi açıkladığınızdan beri sendika üyelerinin tepkileri ne oldu?
Öncelikle tam da hedeflediğimiz üzere Mor Liste konuşulmaya başlandı. Listenin kadınlardan oluşması nedeniyle ”cinsiyetçi bir liste” olduğu, bu listenin olağanüstü seçimde çıkmasının sendikayı böldüğünü söylediler. Bu aslında beklemediğimiz bir şey değildi. Tüm bunlara rağmen bir süre sonra diğer adaylar da kendilerini kadın politikalarıyla ilgili açıklamalar yapmak zorunda hissettiler. Öte yandan Mor Liste’yi oluşturan kadınlar olarak alana çıkıp delegelere ve işçilere kendimizi anlattığımızda gelen tepkilerden Mor Liste’nin amacına ne kadar ulaştığını fark ettik.
Bir önceki seçimler sonucunda yönetimde kaç kadın yer almıştı? Muhtemelen şu anda başka listeler de hazırlanıyordur. Bu listelerde kadınlar yer alıyor mu? Sizin bu çabanız başka listeler hazırlanırken kadınlara yer açılmasını teşvik etti mi?
Bir önceki seçimde DİSK Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’nin yarışan iki listesinde de beşli yönetim kadrosunda işçi kadın arkadaşlar yer almadı. Disiplin ve denetim kurullarında kadınlara yer verildi. 8 Aralık’ta yapılacak bu seçim için Mor Liste’nin dışında dört liste daha bulunuyor. Ancak listeler açıklanmadığı için son dakikaya kadar umudumuzu yitirmeyeceğiz. Kulağımıza gelenlere göre çoğu listede yine denetim ve disiplin kurulları için işçi kadın arkadaşlarımıza teklifler götürülmekte. Fakat kadınlar sendikada birer sayı olmayı değil özellikle yönetim kadrolarında yer almayı istiyor.
Sizce Mor Liste kadınların sendika yönetimlerinde var olma mücadelelerinde nasıl bir anlam taşıyor? Mor Liste örgütlenmesi seçimlerde kazansın kazanmasın seçim sonrası için ne düşünüyor?
Mor Liste’nin öncelikli hedefi kadınların sendikal süreçte her alanda (delege, temsilci, yönetim, disiplin, denetim) aktif yer alması. Erkek siyasetinin ezberlerinin işçi sınıfının sorunlarına merhem olmadığı ortada. Mor Liste sendikal harekete yeni bir soluk getirmek için yola çıktı. Bu amaçla çıktığımız yolda seçim sonrasında da işçi kadınlar ile örgütlenmeyi ve mücadele için ışık olmayı hedefliyoruz.
Ekleyeceğiniz bir şey var mı?
Mor Liste ekibi Kadıköy’de işçi kadınların emeği ve çabasıyla başlamıştır. 1 No’lu Şube’nin Kartal Belediyesi ve Ataşehir Belediyesi’ndeki tüm işçi kadınlarına selam ediyor, bu sürece destek vermeye davet ediyoruz. Ayrıca bu ayrışmışlık içinde seçime giderken birleştirici rol oynayan Mor Liste’ye bütün delegelerimizden destek bekliyoruz.
Çok teşekkürler Çatlak Zemin.
Mor Liste’nin adaylığını duyurduğu yazılı basın açıklamasından:
“Dünya nüfusunun yarısıyız… Sendikanın yarısıyız… Buna rağmen yok sayılıyoruz. Temsil edilmek hakkımız. Çünkü varız, buradayız, kadınız, LGBTİ+’yız, işçiyiz, emekçiyiz, sendikalıyız. Emeğimizin karşılığını görmek için eşitlik temelinde bir arada mücadele etmek istiyoruz. Eylemlerde de varız, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde de… Ama sendikanın karar alma süreçlerinde yokuz. Şubenin tüm yöneticileri erkek, Genel Merkezin yöneticileri erkek. Bu suskunluğu devam ettirirsek hiçbir zaman var olamayacağız”.
“Kadın-erkek eşitsizliği, ne yazık ki bugün Türkiye’de sadece siyasetin değil sendikal örgütlenmelerin de bir gerçeği. Artık bu eşitsizliğe son vermek istiyoruz. Bundan böyle kadınların emek mücadelesinde süs gibi görülmesini, sembolik konumlara razı edilmesini kabul etmeyeceğiz. Omuz omuza çalışıyorsak, omuz omuza yöneteceğiz.”
https://m.facebook.com/mor.liste