Hangi nedenle olursa olsun, çok fazla erkek yazar yıllar boyunca kendi lanet işlerini daktilo etmekte isteksiz ya da başarısız olmuşlardı.
Yazar: Ishmael N. Daro
Bruce Holsinger bir roman yazarı ve Virginia Üniversitesi’nde edebiyat profesörü. Birkaç yakın arkadaşıyla birlikte, erkek akademisyenlerin eşlerinin, kendilerinin pek değer vermediği önemli işleri ne kadar sık yaptığını tartışıyorlardı. Bu Holsinger’a, kitaplarında, el yazılarını daktilo ettiği için karısına teşekkür ettiğini okuduğu diğer erkek yazarları hatırlattı. Bu uygulamanın ne kadar yaygın olduğunu merak edip Google Books’ta hızlı bir arama yaptı ve Twitter’da DaktiloİçinTeşekkürler hashtagi ile paylaşmaya başladığı düzinelerce “gözleri açan” örnek buldu.
“Cevaplar hızlı ve eziciydi” diyor Holsinger, “Canlı ve zihin bükücü bir değiş tokuşa dönüştü.”
Hangi nedenle olursa olsun, çok fazla erkek yazar yıllar boyunca kendi lanet işlerini daktilo etmekte isteksiz ya da başarısız olmuşlardı. Kitaplarının teşekkür bölümü, karılarının ne kadar çok ekstra iş yapmış olduğunu gösteriyordu.
Mesela “Bu zor el yazmasının tümünü, ev kadınlarının ağır yükü üzerine binen altı yıllık savaş ve sonrasının ezici şartlarına rağmen daktilo ettiği için karıma teşekkür etmek zorundayım.” Örnekler her alandandı; akademik iş, kurgusal, kurgusal olmayan, şiir ve diğer birçok tür, kendine-yardım kitapları bile.
“El yazımı daktilo ettiği, yeniden daktilo ettiği ve sonra bir kez daha daktilo ettiği için karıma çok minnettarım.” Çok fazla daktilo…
Holsinger, örneklerinin çoğu eski metinlerden olmasına rağmen, “şok edici bir kısmının” da son yirmi yılda yayınlanan kitaplardan olduğunu söylüyor. Birçok durumda cefakar kadın eşler kendi isimleriyle anılmaktan bile mahrum kalıyorlar. Erkek yazarlar kadının adını anmadan “Eşime de teşekkür ediyorum” demenin yeteceğini düşünüyorlar. Üstelik sadece eşler değil, bazen isimsiz kız çocukları da işin içine giriyor.
Holsinger bu fenomen hakkında zaten birçok çalışma yapılıp üzerine yazılar yazıldığına ama hashtag’in büyük bir kamusal tartışma başlattığına dikkat çekiyor. “İnsanlar Fransızca, İspanyolca, Portekizce örnekler, kendilerinin veya ebeveynlerinin teşekkür edilmemiş anonim akademik çalışma deneyimlerinden hikayeler paylaştı” diyor. Bazıları kadın emeğinin akademide ne kadar sık değersizleştirildiğine dair kendi deneyimlerini paylaşmış. Kendisi de fizikçi olup Einstein’ın bilimine önemli katkıları olduğuna dair kanıtlar bulunan ilk eşi Mileva Maric gibi tarihsel örnekler de paylaşılmış.
29.3.2017’de BuzzFeed News sitesinde yayınlandı.
Çeviren: Suzan Saner
Sophia Tolstoy, kocası Lev Tolstoy’un yazdığı Savaş ve Barış romanını yedi (bazı kaynaklara göre 12) kez, baştan sona temize çekmiş; geceleri 13 çocuğu ve hizmetçiler yattıktan sonra, mum ışığında, mürekkep hokkası ve tüy kalemle, notları okumak için büyüteç kullanarak. -_-
“körömö çök töşökkörlör”