Evans, 29 Ocak 1881’de Neath, Pennsylvania’da bir çiftlikte, bir çiftçi ve haritacı olan William Howell ve öğretmen Anne B. Evans’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Evans’a beş ve altı yaşındayken, evde ailesi tarafından eğitim verildi ve Neath’te olağanüstü notlar aldığı tek odalı bir okula gitti. Kadın basketbol takımında oynadığı ve daha sonra öğretmen olduğu Towanda’daki Susquehanna Collegiate Institute’a katıldı. Anılarında kadınlara açık tek meslek olduğu için öğretmen olduğunu ancak sıkıcı bulduğunu yazıyor. Dört yıl öğretmenlik yaptıktan sonra, Cornell Üniversitesi’nde kırsal öğretmenlere sunulan ücretsiz dersleri aldı. Burs aldıktan sonra, 1909’da Cornell Üniversitesi’nden bakteriyoloji alanında lisans derecesi kazandı ve ertesi yıl MS derecesini aldığı Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden bakteriyoloji bursu alan ilk kadın oldu. Doktoraya devam etmesi için teşvik edildi, ancak bunun yerine ABD Tarım Bakanlığı’nın süt ürünleri bölümü için süt ve peynir bakteriyolojisi üzerinde çalışmayı seçti.

Madison, bu kurumda üç yıl çalıştı. Daha iyi lezzet için peynir ve tereyağı üretme sürecini rafine etmek ve süt ürünlerindeki bakteriyel kontaminasyon kaynaklarını araştırmak için çalıştı. Amerika’da devlet bakteriyoloğu olarak kalıcı bir pozisyona sahip olan ilk kadın bilim insanıydı ve bir devlet memuruydu. Evans’ın yaşadığı dönemde, mikrobiyoloji henüz emekleme döneminde idi. 1864’te Fransız biyolog ve kimyager Louis Pasteur, sıvıları ısıyla –pastörizasyonla– koruma sistemini tanımlamıştı, ancak o zamanlar bu yöntem, kirlenmediği sürece güvenli olduğuna inanılan süte değil, şaraba veya biraya uygulanıyordu. Ancak sütün bozulma hızı onu çok tehlikeli bir gıda haline getiriyordu. Geçmişte, üretim ve tüketim arasındaki süreyi kısaltmak için bazen şehirlerde süt çiftlikleri bulunuyordu. Bu işletmelerin ortadan kalkması, bazı durumlarda bozulmaları gizlemek için bikarbonat, şeker, pekmez, tebeşir gibi katkı maddelerinin kullanılmasına yol açtı.

Alice Catherine Evans, Bruselloz hastalığı ve bunun taze, pastörize edilmemiş sütle olan ilişkisiyle ilgilenmeye başladı. Alice’in araştırması, hayvanlarda düşüklere neden olduğu bilinen Bacillus abortus organizmasına odaklandı. Alice, mikropların enfekte ineklerde ve sağlıklı görünen hayvanlarda geliştiğini öğrendi. Raporlar, bakterinin inek sütünde bulunduğunda, insan sağlığına bir tehdit olabileceği varsayımına dayanıyordu.

Evans bunu araştırmaya karar verdi; ineklerdeki hastalığın insanlardaki dalgalı ateşin nedeni olup olmadığını merak etti. Bulgularını 1917’de Amerikan Bakteriyologlar Derneği’ne bildirdi ve çalışmalarını 1918’de Journal of Infectious Diseases dergisinde yayınladı.

Özellikle kadın olduğu ve doktorası olmadığı için şüpheyle karşılandı. İnsanları çeşitli hastalıklardan korumak için çiğ sütün pastörize edilmesi gerektiği konusunda uyardı. Ancak araştırmacılar, veterinerler ve doktorlar, patojenlerin zoonotik olduğu (yani, hayvanlarda ve insanlarda semptomlara neden olduğu) iddiasına şüpheyle bakıyorlardı. Sütçülük mesleği, insan sağlığını korumak için çiğ sütün pastörize edilmesi gerektiği uyarısıyla da alay etti. 1920’ler boyunca, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları aynı sonuçları buldular ve sonunda Brucella’nın o zamanlar dalgalı ateş ve Malta ateşi olarak bilinen hastalığa neden olan hastalık etkeni olduğu doğrulandı. 1920’de eski B. abortus ve B. melitensis’i kapsayacak yeni bir cins olan Brucella önerildi. Bununla birlikte, hâlâ onun sonuçlarını reddedenler vardı: Ünlü doktor ve araştırmacı Theobald Smith, brusellozun insanları etkilediğine inanmakta isteksizdi. Evans onun hakkında “Bir kadın tarafından önerilen bilimsel bir fikri düşünmeye alışkın değildi,” diye yazacaktı.

Evans’ın bulgularının tanınması, 1930’lardan itibaren süt pastörizasyonunun süt endüstrisi tarafından gönülsüzce de olsa uygulanmasına yol açtı ve Birleşik Devletler’de bruselloz insidansı önemli ölçüde azaldı. Bu önemli keşif, araştırmacının 1928’de Amerikan Bakteriyologlar Derneği’nin (şimdiki Amerikan Mikrobiyoloji Derneği) ilk kadın başkanı olmasını sağladı. Evans, 1918’de Amerika Birleşik Devletleri Halk Sağlığı Hizmetine katılarak bulaşıcı hastalıklar alanına katkıda bulundu, bölümün Hijyenik Laboratuvarlarında salgın menenjit ve grip üzerinde çalıştı

Orada, 1922’de, yirmi yıl boyunca sağlığını bozan, o zamanlar tedavi edilemeyen bir hastalık olan dalgalı ateşe (Bruselloz) yakalandı ve yirmi yıldan fazla bir süre periyodik Bruselloz nöbetleri geçirdi.

Evans 1945’te resmen emekli oldu ancak sahada çalışmaya devam etti. Emekli olduktan sonra, özellikle kadın grupları arasında popüler bir konuşmacı oldu. Kadınlara kariyer gelişimi ve bilimsel kariyer yapma konularında dersler verdi. 1966’da 85 yaşındayken, Medicare adlı kamu sağlık sigortası başvurusunda komünist bağlantıların açıklanmasını gerektiren düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu için kınadı. Ertesi yıl bu gereklilik geri çekildi.

Evans, 94 yaşında felç geçirdi ve 5 Eylül 1975’te öldü.

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.