Meksika’da “Maço Şiddeti”ne karşı ulusal seferberlik ilan eden kadınlar #BirKişiDahaEksilmeyeceğiz (#NiUnaMenos) hashtag’ını kullanarak 42 şehirde birden sokağa çıktılar. Meksika’da 2016 Mart ayında feminist gruplar, gazeteci kadınlar ve kadın akademisyenler tarafından ülke çapında bir gösteri yapılmasına karar verildi. Meksika’da çok sayıda kadın grubu da bu gösterilerin örgütlenmesine destek verdi. Gösterilerin örgütlenmesine siyasi partilerin dahil olmaması istendi. Tüm kadınlara, özel bir vurguyla lezbiyen, trans ve biseksüellere çağrı yapılırken, eyleme katılacak erkeklere bir uyarıda bulunuldu. Eyleme katılacak erkeklerin “hakimiyet kurmamalarını, alanımızı çalmamalarını istiyoruz. Bize dahil olacak her bir harekete şimdiden teşekkürler, bunun kadın ve erkek, hepimizin mücadelesi olduğuna iknayız. Ama bu grev mücadelesinin içini boşaltacak eylemlerin yapılmaması konusunda dikkatli olmanızı rica ederiz, zira bu başkaldırış tam da siyasal, ekonomik ve sosyal yapının ortaya çıkarttığı şiddete karşı yani patriarkaya karşı bir mücadeledir.”

Meksika’da son 30 yılda erkek şiddeti dolayısıyla 50.000 kadın hayatını kaybetti. Meksika Ulusal İstatistik Enstitüsü, Meksikalı kadınların % 63’ünün çeşitli zamanlarda cinsel şiddete uğramış olduğunu rapor ediyor. Mexico City’de ise bu rakam % 72’ye çıkıyor. Son bir yılda tecavüze uğradığını beyan ederek savcılığa başvuran kadın sayısı 15.000. Yani bir günde 40 kadın tecavüze uğruyor, 1.643 kadın cinsel tacize uğruyor ve her 5 tecavüz başvurusundan sadece 1’i ceza alıyor.

Meksikalı kadınlar bu yürüyüş gününü feminist-mor baharın ilk günü olarak nitelendirdiler. Yürüyüşte sadece kadınlara saldıran erkeklere değil aynı zamanda yasaların, yetkililerin, medyanın ve tacizi normalleştiren insanların da cinsel şiddet ve tacizin artmasında etkili olduğunu dile getirdiler. Kadın emeğinden, üreme haklarına; cinsel tacizden, cinayete; seks işçilerinin haklarından, homofobiye kadar her konudaki taleplerini sıraladılar.

Kadınlar, erkekler tarafından öldürülen kadınlar için adalet istediler. Kadın cinayetlerinin faillerinin yüksek cezalarla cezalandırılması talep ettiler. Pembe haçlar ve “sessiz kalmayın, sessiz kalmak sizi suç ortağı yapar” yazılı dövizler taşıdılar.

Kadınlar ayrıca 2013 yılında Yakiri Rubio’nun kendisine tecavüz edeni öldürmek suçlamasıyla 18 ay hapis cezası almasının ve yine birkaç ay önce kendisine saldıran 60 yaşındaki adama karşı hayatını savunan Quintana Roo’ya 9 ay hapis cezası verilmesinin erkek egemen sistemin devam ettirilmesi ve kadınlara gözdağı verilmesi anlamına geldiğini dile getirdiler.

Yürüyüşlerin sonunda kadınlar, erkek şiddetine karşı savunma hakkını kullanmaya çağrıldı.

Twitter’da yürüyüşleri duyurmak için bir gün önce #MiPrimerAcoso (ilk kez cinsel tacize uğradığım an) hashtagı ile sosyal medya eylemi yapıldı. Bu sosyal medya eylemi yürüyüş başladığı saatlere kadar devam etti. Bu hashtag ile atılan tweetlerin sayısı 100.000’i geçti ve dünyada birinci oldu. Sadece Meksika’dan değil tüm Latin Amerika ülkelerinden binlerce kadın bu hashtag ile tweet atıp, cinsel taciz tanıklıklarını paylaştılar. Tacizin adının bu kadar çok kadınca konmuş ve tanıklıkların paylaşılmış olması yürüyüşü güçlendirdi.

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.