Türkiye’nin birçok şehrinden üç yüz elli kadın bir araya gelerek yaşadığımız sorunları konuştu; kadınların mücadeleyle elde etmiş olduğu hakların geriye alınma sürecinin başladığı gözlemlendi.

kurultay

Yirmi beş bağımsız kadın örgütünün bileşeni olduğu, 19. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, 15-16-17 Ekim tarihlerinde “Kadına Karşı Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetim Yaklaşımları, Kadın Örgütleri İle İşbirliği İmkânları” başlığıyla Adana’da gerçekleştirildi. Kurultayın bu yılki sekreteryasını Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ile Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM) ortak olarak yürüttü.

Türkiye’nin birçok şehrinden üç yüz elli kadın bir araya gelerek yaşadığımız sorunları konuştu. Yeni katılanlar Kurultay’da edindikleri bilgilerin çok kıymetli olduğunu belirttiler. Diğer yıllara kıyasla kadınların mücadeleyle elde etmiş olduğu hakların geriye alınma sürecinin başladığı gözlemlendi. Darbe, OHAL, kanun hükmünde kararnameler ve hükümet politikaları kadınların daha fazla şiddet ve baskı görmesine neden oluyor. Savaş ortamında kadına yönelik şiddet daha da yaygınlaştı, ataerki meşruiyet kazandı.

Devletin imzalamış olduğu, “Uluslararası Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW)” hükümlerinin yerine getirilmediği, “Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)”ndeki personel eksiklikleri, eğitilen personelin sık sık yer değiştirmesi, kadın bakış açısına sahip personelin bulunmaması gibi sorunların tespiti konusunda ortaklaşıldı.

Yerel Yönetimlerde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede imkanlar ve zorlukların konuşulduğu kurultayda, Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı kanun uygulamalarında yaşanan sorunlar, kadın da(ya)nışma merkezi, kadın sığınakları ve ŞÖNİM çalışanları ile bağımsız kadın örgütlerinde aktif çalışma yürüten kadınlar tarafından paylaşıldı. 6284 sayılı kanununun isminde bulunan “Ailenin Korunması” ifadesinin çıkarılması için daha yasa çıkarken görüşmeler yapıldığı ve bu önerinin kabul edilmediği de dile getirildi.

Bir yılın ardından yeniden bir araya gelen kadınlar, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi koşullardan dolayı kadınların çok daha fazla şiddete maruz kaldığını, çıkarılan yasaların uygulanmasında büyük sıkıntıların olduğunu belirttiler. Bu konularda daha fazla dayanışma, birbirimizin deneyimlerini görme, anlama ve yerinde deneyimleme ihtiyaçlarını paylaşarak ve uygulamadaki eksikleri yerel yönetimlerden ve devletten talep etmek üzere 19. Kurultay sona erdi.

Kurultaydan bana kalan duygu, feminist yöntemlerle çalışan bağımsız kadın örgütlerinin desteklenmesi ve daha çok dayanışma gösterilmesi gerektiği yönünde. Bu Kurultayı çok önemsiyorum, sürekliliği için elimizden geleni yapmalı ve desteklemeliyiz.

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.