15_aralik_amargi1

2001 yılının Haziran ayında birbirinden farklı ama ortak amaçlara sahip olan bir grup kadının Türkiye’deki toplumsal cinsiyet çelişkilerini ortaya çıkarmak ve bu çelişkilerle mücadele etmeye yönelik feminist politika yapmak amacıyla İstanbul’da faaliyetlerine başladığını duyuran Amargi Kadın Kooperatifi, 15 Aralık 2007 tarihinde Amargi Kitabevi’ni açarak örgütlenme yolculuğunda yeni bir adım attı.

Amargi Kitabevi’nde feminist politika araştırmaları, kadın edebiyatçıların kitapları, cinsiyetçilik, şiddet, militarizm, milliyetçilik konularında yazılan kitaplar yer aldı. Diğer yandan da feminist gözlükle ve dünyayı analiz etmeyi kolaylaştıracağı düşüncesiyle seçilen Michel Foucault, Irvin Yalom, Murray Bookchin’den, Aras Yayınları’nın Ermeni Tarihi’ne kadar çok sayıda kitap da Amargi kütüphanesinde yerini aldı. Amargi Kadın Kooperatifi’nin tüm faaliyetlerine ev sahipliği yapan Amargi Kadın Kitabevi aynı zamanda feminist hareketin bir buluşma mekânı (kafe) olarak da yoluna devam etti.

Amargi, kuruluşundan itibaren feminist yayıncılığa, feminist bilgi birikimine önem verdi. Bu durum, kuruluş belgesine “Amargi’nin en önemli kuruluş gerekçelerinden biri, dilde, sanatta, tarihte, bilimde, kendimizde, siyasette vb. ataerkilliğin sorgulanması temelinde bir felsefi birikim oluşturarak, tüm iktidar ilişkileriyle iç içe işleyen ataerkilliğe karşı feminist ideoloji ve felsefe geliştirmek, güçlendirmek. Oluşturulmakta olan felsefe ışığında yaşadığımız sorunlara somut ve kalıcı çözümler üretmek” olarak yansımıştı.

Amargi Feminist Kitabevi öncesinde de feminist yayıncılık ve feminist bilgi birikimi için çaba harcayan ve feminist harekete katkıda bulunan Amargi Kadın Kooperatifi, Kitabevi ile bu faaliyetlerini arttırdı.

2006 yılında yayın hayatına başlayan ve Haziran 2015’e kadar basılı yayın olarak devam eden, sonrasında internet üzerinden yayınını sürdüren Amargi dergisi dışında, Amargi’nin feminist harekete kazandırdığı yayınlar:

  • Özgürlüğü Ararken
  • Yeni Medeni Kanun’un Mal Rejimlerine Getirdiği Önemli Yenilikler: Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Kadınlar Açısından Getirdiği Diğer Önemli Değişiklikler
  • Çalışma Hayatında Kadınların Karşılaştığı Sorunlar ve Hukuki Mücadele Yolları
  • Oda – Virginia Woolf’un Odasındayız, “Deneyimlerimiz Hangi Kapıları Açıyor”-1
  • Kadınlar Arasında, “Deneyimlerimizi Hangi Kapıları Açıyor”-2
  • Kadınlar Dile Gelince
  • Haksız Tahrik
  • Amargi Feminizm Tartışmaları 2011
  • Amargi Feminizm Tartışmaları 2012

Amargi Kadın Akademisi olarak da bilinen Amargi Kadın Kooperatifi, Amargi Kafe ve Kitabevini Aralık 2011’de kapatarak yeni bir yere taşındı. Bu arada yasal örgütlenme aracı olarak Kooperatif kapatılarak Amargi Kadın Akademisi Derneği kuruldu.

Kasım 2012’de “Feminist Politika Yapma Zemini Kalmadı” gerekçesiyle dokuz kadının bir metin yazarak, Amargi’den ayrıldıklarını kadın hareketine duyurmasının ardından, Aralık 2012’de “İstanbul Amargili Kadınlar” imzasıyla yazılan bir metinle Amargi örgütlenmesi yolculuğunu sonlandırdığını duyurdu.

Kaynak: Esen Özdemir, Bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) Örgütlenme Modeli: Amargi Kadın Kooperatifi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009.

12 Temmuz 2002: Katagi ve Amargi’nin örgütlediği “Kadınlar Birbirine Doğru Yürüyor” kampanyası

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.