“2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü” Türkiye Koordinasyonu’nun düzenlediği mitinge 2000 kişilik bir katılım gerçekleşti. Eylem Hipodrom’da başlayıp Tandoğan’da sona erdi. 2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü Ankara mitinginde savaşa, yoksulluğa ve erkek şiddetine karşı mücadele metni kürsüde Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olarak okundu. Böylece Ankara’da ilk kez kürsüden Kürtçe seslenilmiş oldu.

2000 yılında yola çıkan Dünya Kadın Yürüyüşü, beş yılda bir 8 Mart ile 17 Ekim Yoksulluğa Karşı Gün arasında yapılan eylemlerle dünyanın dört bir yanından kadınlar arasında köprüler kurmaya çalışıyor. DKY, kendini “yoksulluğun ve kadına yönelik şiddetin temelinde yatan nedenleri yok etmek için çalışan taban gruplarını ve örgütleri birleştiren, uluslararası feminist eylem hareketi” diye tanımlıyor. Hükümet dışı kadın örgütleri, kadın-erkek grupların kadın komiteleri, kadın komiteleri olmayan ancak yürüyüşün örgütlenmesinde koordinasyonu kadınların üstlendiği karma örgütler DKY bileşeni olabiliyor. Katılımcı gruplar Yürüyüş’ün amacına, hedeflerine ve genel eylem planına bağlı kalarak kendi ülkelerinde eylemleri nasıl örgütleyecekleri konusunda özerkler. Örgütlenmenin önderliğini kadınlar yürütüyor ama erkeklerin katılımına kapalı değil. DKY kendine müttefik olarak, bağımsız kadın örgütlerinin yanı sıra diğer toplumsal hareketleri, öncelikle de yoksulluk karşıtı ve küreselleşme karşıtı grupları, sendikaları görüyor. Türkiye’de DKY organizasyonunu KESK başlattı. 2000 yılı 8 Mart mitingi için uluslararası organizasyonun belirlediği “Yoksulluk, Kadına Yönelik Şiddet ve Savaş” ve “Irkçılık-Milliyetçilik” temaları üzerinden talepler oluşturuldu. 8 Mart mitingiyle başlatılan 2000 Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye eylemleri 8 Ekim’de Ankara’da yapılan mitingle sona erdi. 2000 yılı Dünya Kadın yürüyüşü İstanbul’da 1998 8 Mart’ında kadın hareketi içinde açılan mesafelerin kapatılması yolunda önemli bir adım oldu. 1998 yılı 8 Mart’ında erkekli-erkeksiz miting tartışmaları sonucunda aynı gün ve saatte iki gösteri yapılmış, Şişli’de mitingin yapıldığı saatlerde, tamamına yakınını Kürt kadınların oluşturduğu kalabalık, Taksim’de polisin saldırısına uğramıştı. Çoğunluğu HADEP’li olan kadınların uğradığı saldırı, birçoğumuza aynı saatte iki miting yapma dışında da yollar olabileceğini düşündürtmüş ve sonraki yıllarda Kürt kadınlarla buluşmanın koşullarını daha çok zorlama kararlılığına sahip olmamıza yol açmıştı.

Feminist Politika Dergisi, sayı 6, s 19-20

http://dunyakadinyuruyusu.org/

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.