Afetlere Karşı Feminist Dayanışma Grubu’nun geçtiğimiz hafta yayınladığı çağrıyı yaygınlaşması amacıyla yayınlıyoruz.

Üzgünüz Kaygılıyız Öfkeliyiz!  Arama Kurtarma Çalışmaları Hızlandırılsın, Seferberlik İlan Edilsin!

Dün sabaha karşı merkezi Kahramanmaraş olan ve çevresindeki 10 şehri ağır bir yıkımla karşı karşıya bırakan 7.7 şiddetinde bir depreme uyandık. Ardından gelen Elbistan merkezli 7.6 şiddetinde ikinci büyük deprem ve onlarca artçı depremle yıkımlar devam etti. Toplamda 14 milyona yakın insanın etkilendiği bu şehirlerde, 6 binden fazla binanın yıkıldığı binlerce insanın öldüğü, on binlerce  insanın hala göçük altında kaldığı ve pek çok yerde hala arama kurtarma çalışmalarının başlatılamadığı kamuoyunda paylaşılıyor.  Kaybettiklerimiz için üzülüyoruz, daha fazla can kaybının olmasından kaygılıyız!

Ve bu yıkımın asıl sorumlusunun  yalnızca deprem değil, ihmalkarlık ve rant hırsı olduğunu biliyoruz. Deprem ülkesinde yaklaşık 25 yıldır depreme hazırlık yapmayan, deprem vergilerinin hesabını veremeyen, imar aflarıyla kağıt gibi yıkılan binaları yapan, yapılmasına izin veren,  gözünü kar hırsı bürümüş inşaat sektörünün çürümüşlüğünü temizleyemeyen hatta o çürümenin bir parçası olan AKP iktidarıdır, dayanıksız binalara izin ve ruhsat veren belediyelerdir. Rant odaklı kentleşme ve bilimsel uyarıları hiçe sayan yapılaşmanın getirdiği yıkımı yaşıyoruz. Önlenebilir bir yıkımın inşacısı olan bu yapıya öfkeliyiz!

Deprem gibi bir afette hayati önem taşıyan ilk 24 saati gerektiği gibi değerlendirmemiş olan yetkilileri daha fazla geç kalmadan harekete geçmeye çağırıyoruz. Yaşanan felaket karşısında yas ilan etmek yetmez, bugün acil ihtiyaç enkaz altındakilerin kurtarılması, soğukta sokakta kalan vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için seferberlik ilan edilmesidir.

Acil çağrımızdır! Kaybettiğimiz her saat hayatlara mal oluyor! Afete karşı dayanışmak için örgütlenen feministler olarak, AKP iktidarını ve muhalefeti hayat kurtarmak için yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz!

Enkazlara Acil Müdahale

  • Merkez yerel kavgasına son verip tüm yerel yönetimler, bütün siyasi partiler, STK’lar, ulusal uluslararası yardım kuruluşları, sivil inisiyatiflerle etkin işbirliği ve koordinasyon sağlanmalı, destekleri geri çevirmemeli.
  • Deprem sonrası hayat kurtarmak için kritik 72 saat içinde tüm enkazlarda enkaz kaldırma çalışmaları hızlandırılmalı. Uzman ekipler ve profesyonel ekipman bölgeye deniz, kara ve hava yolları dahil tüm ulaşım kanalları kullanılarak acilen sevk edilmeli.
  • Özellikle yetersiz olduğu yönünde bilgiler gelen Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’daki çalışmalar hızlandırılmalı, henüz ulaşılmayan ilçelere ve köylere acilen kurtarma ekip ve ekipmanları sevk edilmeli, yıkılan tüm binalarda kurtarma çalışmaları yapılmalı. Karayollarının ve havadan ulaşımın yetersiz kaldığı illerde denizden ulaşım mutlaka sağlanmalı.
  • Sahada çalışanların sayısının olayın etki alanının büyüklüğüne göre az olduğunu görüyoruz. AFAD ve Kızılay gönüllü çalışmak isteyenlerin koordinasyonu hakkında bilgilendirme yapmalı, çalışmalar konusunda şeffaf davranmalı, il il, ilçe ilçe yapılan kurtarma çalışmaları konusunda kamuoyunu tüm detaylarıyla bilgilendirmeli, “sahada 15 bin kişiyiz” gibi rehavete yol açabilecek genel rakamlar vermemeli.
  • AFAD, Kızılay vediğer kuruluşlara ek olarak arama kurtarma konusunda daha önce eğitim almış ya da madenciler, dağcılar, inşaat operatörleri gibi mesleki yeterliliği olan gönüllü ve uzman yurttaşlar koordine edilerek hızlıca bölgeye yönlendirilmeli.
  • İnşaat şirketlerinin elinde bulunan kepçe vinç gibi, arama kurtarma ve yolların ulaşıma açılmasında kullanılabilecek ekipmanlar geçici olarak kamulaştırılarak acilen bölgeye sevk edilmeli.
  • Her türlü yardım ve arama kurtarma ekipmanının bölgeye ulaştırılmasında ülke çapında TSK’nın arama kurtarma olanakları, er ve erbaşlar ve ekipmanlar dahil, tüm devlet kurumları nezdinde seferberlik sağlanmalı.
  • Göçmen, mülteci ve sığınmacılara yönelik arama kurtarma çalışmalarının ve desteklerin sağlanmasında Zazaca, Kurmançi, Arapça, Kürtçe, Farsça, Peştuca ve diğer tüm yerel dillerinde tercümanlar bölgeye sevk edilerek koordinasyon yapılmalı.

 

Kış Koşullarına Uygun Barınma Koordinasyonu Yapılsın

  • Depremzedelerin barınma sorunu güvenli ve kış koşullarına uygun bir biçimde çözüme kavuşturulmalı, çadır ve konteynır sevkiyatı acilen başlatılmalı.
  • Bölgede insanların ulaşımı ve sevk edilmesi için yakıt tedariki sağlanmalı
  • Sağlıklı yemek, temiz su, gıda, ısınma, giysi, temiz tuvalet ve diğer ihtiyaçlar için gereken ayni yardımlar sistemli ve hızlı bir biçimde depremzedelere ulaştırılmalı, yerel sivil toplum örgütleri ve belediyeler süreçten dışlanmamalı.
  • Kadın, çocuk ve yaşlıların acil ihtiyaçları arasında hijyenik ped, çocuk bezi, yaşlı bezi gibi destekler, ihtiyacı ivedilikle karşılayabilecek şekilde koordine edilmeli. Deprem bölgesinde ebeler, sosyal hizmet uzmanları, uzman doktorlar görevlendirilmeli.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadın ve Çocuklar için Çalışmalar Başlatsın

  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin kurtarma planı ve sonrasında hayatlarını idame ettirebilmeleri için ihtiyacı olan barınma ve temel ihtiyaçlar konusunda spesifik hizmetler oluşturmalı ve uygulamalı.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, deprem bölgesinde kadın sığınaklarının, ŞÖNİM’lerin ve kadınların destek aldığı diğer merkez ve mekanizmaların sürdürülebilirliğinin sekteye uğramaması için gerekli acil eylem planları oluşturulmalı ve alanda çalışan kadın örgütlerinin talepleri gözetilerek şeffaf bilgi paylaşım kanalları sağlanmalı.

Son olarak bugün depremin üzerinden 24  saatten fazla süre geçmiş olmasına rağmen hala hiç ulaşılmamış enkazlar bulunurken yetkililerin hamaset değil hizmet yapmasını, afet bölgelerinden doğru, şeffaf, güvenilir bilgiyi toplumu doğru bilgilendirmek için düzenli paylaşmasını bekliyoruz.

Afet İçin Feminist Dayanışma Grubu

7 Şubat 2023

 

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.