Eşcinsel olduğu gerekçesiyle Naziler tarafından toplama kamplarına götürülen ‘Pembe Üçgen’in hayatta kalan son temsilcisi Rudolf Brazda, Fransa’da hayatını kaybetti.
Brazda, eşcinsel olduğu için Hitler döneminde sürgün edilen kişilerden biriydi. Eşcinseller, Nazi rejiminin baskı ve soykırımlarına sadece cinsel yönelimlerinden dolayı maruz kaldılar. Naziler eşcinselliği, ırkın devamı önünde tehlikeli bir salgın olarak görüyorlardı. Naziler tarafından toplama kamplarına konulan eşcinsel erkeklere Pembe Üçgen takılıyordu. Eşcinsel kadınlar ise Siyah Üçgen takmak zorunda bırakılmıştı.
Toplama kamplarında en ağır işlere koşulan eşcinsel mahkûmlar; gardiyan, nöbetçi ve diğer mahkûmların saldırı ve tacizlerine de maruz kalıyorlardı. Eşcinsel mahkûmların toplam sayısı bilinmese de 1940-1944 yıllarına ilişkin Nazilerin resmi kayıtları, gerçek sayıdan düşük olduğu tahmin edilen 10 bin mahkûmdan söz etmektedir.
Bugün Pembe Üçgen, Gökkuşağı Bayrağı ile birlikte eşcinsel yürüyüşlerinin ve eşcinsel haklarının başlıca sembollerinden biri olarak kullanılıyor. Pembe Üçgen günümüzde, birçokları için eşcinsel bilinci, dayanışmayı ve ikinci bir soykırım yaşanmasına izin vermemeyi simgeler.