Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yıllar boyunca şiddet ve korkuyla yaşamak zorunda kalan kadının şikayetini haklı bularak Türkiye’nin kadını korumaya yönelik yeterli önlemleri almadığına hükmetti. AİHM kararında Türkiye yargısının yavaş davrandığını belirterek kadının kocasından boşandıktan sonra da korku içinde yaşamak zorunda kalmasının işkence olarak değerlendirilebileceğini kaydetti. Kararda, “Türkiye’de soruşturma makamlarının ‘genel ve ayrımcı pasifliği’, kadınlara karşı şiddeti teşvik edici bir iklim oluşturmaktadır” ifadesine yer verildi. AİHM, davayı kazanan kadına 19 bin 500 euro tazminat ödenmesine hükmetti. Kararda, devletin koruma önlemleri için hukuki altyapının, Türkiye’de sadece evliler için mevcut olduğuna, boşanmış kişileri kapsamadığına da dikkat çekilerek bunun ayrımcılık olduğu belirtildi.

AİHM, Nahide Akgün(Opuz)’ü erkek şiddetinden korumadığı için 9 Haziran 2009 tarihinde Türkiye’ye ceza verdi. Bu kararla birlikte, ilk defa bir Avrupa ülkesi Strasbourg Mahkemesi önünde aile içi şiddetle ilgili bir davada mahkûm olmuş oldu.

2010 yılında AIHM’ye başvurusu yapılan M.G. /Türkiye davası da esas itibariyle 2000’li yılların başından beri yapılan yapısal ve mevzuat değişikliklerinin uygulamada görülen eksikliklerinin altını çizmesi nedeniyle önemlidir. Davada, Istanbul’da yaşayan 1973 doğumlu M.G., evliliği boyunca eşinden gördüğü şiddet ile boşanma ve ardından devam eden süreçte de devam eden tehditlere rağmen yetkililerin kendisini yeterli şekilde korumadığına ilişkin şikayette bulunmuştur.

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.