19 Eylül 1893’te, Yeni Zelanda’da kadın hareketinin gizli toplantılar ve imza toplama çalışmalarıyla yürüttüğü kampanyalar başarılı oldu ve kadınların oy hakkı elde ettiği ilk ülke Yeni Zelanda oldu.

Yeni Zelanda’da 1870’lerde güçlenmeye başlayan kadın hareketinin en önemli kazanımlarından biri oy hakkı oldu. Kate Sheppard ve Mary Ann Müller gibi isimlerin öne çıktığı harekette, kadınlar Kate Sheppard’ın evinde gizli toplantılar ile örgütlenmeye başladı. Kadın hakları üzerine yapılan toplantıların ilgi görmesi üzerine, daha fazla insanın dikkatini çekmek için toplantılar açık yapılmaya başladı.

Kate Sheppard Yeni Zelanda’da Kadınların Oy Kullanması İçin 10 Neden (Ten Reasons Why The Women of New Zealand Should Vote) başlıklı bir kitapçık yazdı. Mary Ann Müller de uzun süre kadın hakları ve kadınlara oy hakkı ile ilgili makaleler yazdı ancak bunları eşinin politik pozisyonu ve karşıt görüşleri nedeniyle Fémmina mahlasıysıyla yayımladı. Kadınlar bir yandan düzenli olarak toplantılar yaparken bir yandan da oy hakkı için bildiriler dağıttılar. Sonrasında da bir imza kampanyası başlatarak sonunda topladıkları imzaları meclise sunmaya karar verdiler.

Oy hakkı talep ettikleri dilekçe için 1891 yılında 9 binden fazla imza toplandı. Bir yıl sonra bu sayı 20 bine yükseldi, 1893’te ise 30 binden fazla imza meclise gönderildi.

1893’te meclise gönderilen imza listesine bu linkten ulaşabilirsiniz.

https://nzhistory.govt.nz/politics/womens-suffrage

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.