La Citoyenne, 1881’den 1891 yılına kadar Hubertine Auclert tarafından Paris’te yayınlandı. İki ayda bir çıkan gazetenin ilk sayısı 13 Şubat 1881 tarihini taşıyordu. Gazete, kadının konumunu çok aşağılara çeken Napolyon Kanununda değişiklikler talep ederken, kadın haklarını savunmak için mağduriyet dilini kullanmıyordu. Gazete, kadın meclis üyelerinin görüşlerinin alınması halinde haksız kanunların hiçbir zaman kabul edilemeyeceği görüşünden yola çıkarak, kadınlara kamu görevine getirilme hakkının verilmesini talep etti. Marie Bashkirtseff gibi önemli feministler gazeteye yazdılar.
Gazetenin varlığı sırasında Kadın Hakları Ligi, 1882’de Léon Richer tarafından kuruldu ve 1888’de Le Conseil International des Femmes (CIF) düzenlendi; böylece ilk uluslararası feminist örgüt kuruldu. 1891’de Hubertine Auclert’in parası tükendi ve gazetesi kapandı. Aynı yıl aktivist Maria Martin (1839-1910) Le Journal des Femmes‘ı piyasaya sürdü. Ve sonra 1897’de La Fronde başladı.
Hubertine Auclert, Fransızların kadın eşitliği mücadelesinde önemli bir figürdür. Aynı zamanda dünyada kendini feminist olarak tanımlayan ilk kadın olarak biliniyor.
Feminizm kelimesi, önce tıp dilinde, ‘bir erkeğin görünür kadınsı özellikler göstermesi durumu’ olarak bir patolojiyi, bir hastalığı imlemek için kullanıldı. Yani feminizm kelimesi icat edildiği sırada kötü, anormal, düzeltilmesi gereken bir şey anlamına geliyordu. Ve bu herhangi bir anormallik de değil, cinsel kimlikler arasındaki sınırların ihlal edilmesiydi. Kelimenin anlamı 19. yüzyılda değişti. Bu yeni anlam, uzun süre teorisyen ve ütopyacı sosyalist Charles Fourier’ye atfedildi. Bugünse ‘feminizm’ kelimesinin isim annesi olarak Hubertine Auclert gösteriliyor.
Hubertine Auclert (1848-1914), Fransız kadınlarının oy verme hakkını elde ettiğini göremedi. Kadınlar 1944 yılına kadar Fransa’da oy kullanma hakkına sahip değildi.