İstanbul Valiliği, 8 Mart’ta 21. Feminist Gece Yürüyüşü öncesinde İstanbul Metrosunu saat 14.00’dan sonra kapattı. Yürüyüşün yapılacağı Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne çıkan ara sokaklara polis bariyerleri getirildi.

Beyoğlu Kaymakamlığı Feminist Gece Yürüyüşü’nü yasakladı. Feministler “8 Mart Yasaklanamaz!” diyerek tepki gösterdi. Bütün engelleri aşarak buluşan binlerce kadın ve LGBTİ+ yasak tanımadı; “Öfkeliyiz, yastayız! Feminist isyandayız!”, “Hükümet istifa” dedi. 28 kadın gözaltına alındı, 23 kişi serbest kaldı.

Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir araya gelen kadınlar polis engeliyle karşılaştı. Polis ablukasında tutulan kadınlar oturma eylemi gerçekleştirdi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde üç kadın erkekler tarafından öldürüldü: İstanbul Pendik’te Murat Yaşar, evli olduğu Tülay Erşahin Yaşar’ı (30) öldürdü. Batman’da Murat Atılgan, boşanma aşamasında olduğu Tuba Atılgan’ı (38), durakta otobüs beklerken öldürdü. Malatya Battalgazi’de Ö.Y. isimli erkek, birlikte yaşadığı kadını öldürdü.

Afet – Çocuk Sivil Koordinasyonu’ndan kadınlar gruplar halinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın İstanbul İl Müdürlüğü’ne gitti. Depremzede kayıp çocuklar ve kadınların akıbetini takip etmek için yöneticilerle görüşmek isteyen gruba, önce herhangi bir yöneticinin kurumda olmadığı, ertesi gün de toplantıda oldukları söylendi. Kadınlar, hazırladıkları 23 soru ile bilgi edinme yasası kapsamında dilekçelerini kuruma verdi.

Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı, 22 Şubat’ta açıklama yapan Barış Anneleri hakkında “Sansür Yasası” ile TCK’ya eklenen 217. madde uyarınca “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’” iddiasıyla soruşturma başlattı. Şırnak Barış Anneleri Meclisi, depremin ardından Rojava ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne hava saldırılarının sürdürülmesine tepki göstererek, bu gücün deprem bölgesinde yardımlara yönlendirilmesi gerektiğini açıklamıştı.

6 Şubat Maraş merkezli depremlerin üzerinden bir ay geçti. Özellikle çadır ve suya erişimde sorunlar tüm deprem bölgelerinde devam ediyor. Kadınların yükü ve “dezavantajlı” grupların karşılaştığı zorluklar depremle birlikte katlanarak arttı. Kadınlar dayanışmanın kesilmesinden, yine yalnız bırakılmaktan korkuyor.

Menzil Cemaati, Adıyaman’daki köyünde 1100 depremzede çocuğun bulunduğunu açıkladı, çocuklara “tekbir işareti” yaptırdığı görüntüleri paylaştı: Menzil şeyhi karşısında asker ve polis ‘el pençe divan’ duruyor.

İran’ın Huzistan eyaletinde 700 kız öğrenci zehirlendi, öğrencilerden 200’ü müşahade altına alındı. Urumiye kentindeki kız yurdunda 450 öğrenciden birçoğunun gece saatlerinde henüz içeriği belirlenemeyen bir gazdan zehirlendiği, öğrencilerden 29’unun kentteki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındığı belirtildi. 25 eyaletteki 230 okulda çoğunluğunu kızların oluşturduğu 5 binden fazla öğrencinin zehirlenmesinin ardından yapılan protestolar etkili oldu ve ilk gözaltılar yapılabildi. İran’da kadınlar 8 Mart’ta da sokaktaydı, okullardaki zehirlenme vakalarını protesto etti.

Afganistan’da aralık ayında Taliban geçici hükümetinin kız öğrencilerin üniversitelerde eğitim almasını yasaklamasının ardından, ülke çapındaki üniversiteler ilk defa kız öğrenciler olmadan eğitime başladı.

Afganistan’da Taliban yönetimi evlilik yasalarında değişiklik yaptı; eski yönetim döneminde tek taraflı olarak evliliklerini bitirme hakkı tanınan kadınların boşanma kararlarını iptal etti.

Londra’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yürüyen binlerce kadın, “Polisin içinde çürük elmalar yok, ağaç çürümüş” dedi. İngiltere’de kadına karşı şiddetin parçası olan polisin kesinlikle hesap vermediği vurgulanarak, binlerce polisle ilgili soruşturmaların devam ettiği dile getirildi.

Avrupa Birliği ilk kez kadına yönelik cinsel şiddet faillerine yaptırım uygulama kararı aldı.

Van Tuşba’da Özlem Karadoğan şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Şüpheli ölüme ilişkin soruşturma başlatıldı.

İzmir Torbalı’da M.A., boşandığı Aslı A.’yı çocuklarını görmek için polis refakatinde evine geldiği sırada öldürdü.

Bayramiç’te 77 yaşındaki M.B., komşusunun 10 yaşındaki çocuğunu istismar ettiği gerekçesiyle çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Bianet’in 1 Ocak 2022 – 31 Aralık 2022 döneminde Türkiye’deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlendiği güncel verilere göre, erkekler, 2022’de en az 327 kadını ve 39 çocuğu öldürdü, 793 kadını yaraladı, 32 kadına tecavüz etti, 442 kadını seks işçiliğine zorladı,156 kadını taciz etti, 238 çocuğu istismar etti. Aralarında transların da olduğu en az 198 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

Adalet Bakanlığı, trans mahpus Buse Aydın’ın kadın hapishanesi talebine kayıtsız: Cinsiyet uyum sürecini tamamladığı, kadın kimliğini de aldığı halde, hukuka aykırı olarak erkeklerle aynı cezaevinde tutulan Buse’nin nakil dilekçesine üç aydır yanıt vermedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, refakatsiz depremzede çocukların akıbetini soran CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka hakkında suç duyurusunda bulundu.

TÜİK, İstatistiklerle Kadın, 2022 verilerini yayımladı. TÜİK verilerine göre ülke nüfusunun yüzde 49’unu oluşturan kadınların istihdam oranları erkeklerin yarısından bile az. Ülkede kadın milletvekili oranı yüzde 17, kadın büyükelçi oranı ise yüzde 27. Ev işlerini ağırlıklı olarak kadınlar üstleniyor ve kadınlar sokakta kendilerini güvensiz hissediyor.

Melih Gökçek, Kadınlar Gününde Anneler Gününü kutladı. Hatasının ardından yeni bir Tweet atarak, “Özür dilerim kadınlar günü yazacağıma anneler günü demişim. Neticede her kadın bir anne adayıdır” dedi.

 

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.