Kadınlar Birlikte Güçlü, Tevgera Jinan Azad (TJA) Dönemi Sözcüsü Ayşe Gökkan’a 20 Ekim 2021 tarihinde verilen 30 yıl ceza cezasını onunla 22 Ekim 2021 tarihinde Kadıköy Süreya Operası önünde eylem yaptı.

Basın açıklaması: 

Erkek şiddetin artarak devam ettiği bu dönemde, şiddete karşı mücadele eden kadınları engelleyen erkek devlet, kadın düşmanı politikalarını devam ettirmekte. Kadın kazanımlarına ve sınır tanımayan kadın dayanışmasına saldırmayı amaç edinmiş erkek devlet; 20 Ekim tarihinde Diyarbakır’da görülen duruşmada TJA sözcüsü ve mücadele arkadaşımız Ayşe Gökkan’a politika yaptığı için, Kürt ve kadın kimliğiyle mücadeleden vazgeçmediği için 30 yıl hapis cezası vermiştir.  Ayşe 18. celsede tutuklandı, Kürtçe savunma yapma hakkı ihlal edildi, 20. celsede baro başkanı dâhil olmak üzere avukatlar mahkeme başkanının kararıyla zorla salondan atıldı. Son duruşmada da reddi hakim talebi kabul edilmediği için savunma yapmadı, mahkemeye zorla getirildi. Bu hukuksuz yargılama süreci sonunda, Çarşamba günü verilen karara elbette şaşırmıyoruz. Erkek adaletin ve düşman hukukunun açık bir tezahürü olan kararla arkadaşımız 20 Ekim günü bir değil iki kere aynı örgüte üye olmaktan ceza aldı, bir sosyal medya paylaşımına 3 yıl hapis cezası ‘uygun görüldü’ ve böylece erkek devlet, kendisine itiraz etmenin toplamda müebbetten daha ağır bir cezayı gerektirdiğine kanaat getirmiş oldu. Daha önce 83 kez gözaltına alınan,tutuklanan Ayşe Gökkan yürüttüğü kadın mücadelesinden geri adım atmamış baskıların karşısında susmamıştır. Katillerin, tecavüzcülerin, Musa Orhan’ların, Şirin Ünal’ların serbest gezdiği, şiddet uygulayan erkeklerin sırtının sıvazlandığı bu ülkede Kürt kadınlarının ve genel anlamıyla kadın hareketinin örgütlü mücadelesine ilk saldırı değil bu. Uzun bir süredir devam eden kayyum atamalarının, eşbaşkanlığa saldırıların, kadın merkezlerinin kapatılmasının, politikacıların gözaltına alınması, tutuklanması, ağır cezalara çarptırılması, cezaevinde de haklarının yok sayılması zincirinin yeni bir halkası. Sesimizi yükselttiğimiz alanlar olan sokaklar ve mahkemeler çok zamandır polis işgali altında.

Biz kadınlar kimilerimizin susturulduğu, hapsedildiği koşulda hiçbirimizin güvende olmadığını çok iyi biliyoruz. Kürt politikacıların hapsedilmesi ve kurumların kapatılmasının bölgede kadınları her türlü erkek devlet şiddeti karşısında nasıl yalnızlaştırdığını hep birlikte deneyimledik. Ayşe gibi bu baskıya rağmen mücadeleyi sürdüren kadınlar sayesinde ayakta kalıyoruz, birbirimizden güç buluyoruz. Çok iyi biliyoruz ki, bu kararı verenler gidecek, Ayşe Gökkan ve tüm yol arkadaşlarımız serbest kalacak! Kürt kadın mücadelesine karşı alınan, hepimizi sindirmeyi hedefleyen bu kararı tanımıyoruz. Hep birlikte baskıların, tutuklamaların, savaş politikalarının, hukuksuz cezaların karşısında susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz.

Yaşasın kadın dayanışması!

Jin jîyan, azadi!

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.