Reklam üst-kurulu toplantısında heyet, vücut salgısının gösterilmesinin bir etik ihlali olmadığına kanaat getirdi.
Mary Lloyd
Regl dönemiyle ilgili tabuları yıkmayı amaçlayan bir reklam kampanyası
Kamusal reklamlarla ilgili şikayetlerle ilgilenen kurum Avustralya televizyonunda yayınlanan, ilk kez regl kanının gösterildiği reklam kampanyasının etiğe aykırı olmadığına karar verdi.
Kilit noktalar:
- Reklam kurulu regl kanının gösterildiği reklama gelen 600’den fazla şikâyeti reddetti.
- Reklama gelen şikayetler reklamı “iğrenç”, “aşağılayıcı”, ve “rahatsız edici” olarak niteliyordu.
- Libra markasının üreticileri reklamı, regli normalleştirmeyi amaçlayan kampanyanın bir parçası olarak başlattıklarını söylediler.
Libra regl pedlerini üreten Asaleo Care markasının genç kızların ve kadınların farklı regl olma deneyimlerini vurgulayan reklamları, geçtiğimiz ay, yoğun televizyon izlenen saatlerde yayınlandı.
Reklamdaki sahneler, bir genç kızın kan lekeli bir pedi iç çamaşırından çıkarmasını ve bir kadının duşta bacaklarından akan kanı ve suyu yakın plan gösteriyor.
Reklamlara ilişkin şikayetlerle ilgilenen reklam kurulu Ad Standards, reklamla ilgili 600’den fazla şikâyet aldı ve bu şikayetlerin hepsini reddetti.
Pek çok kişi regl dönemindeki kanın gösterilmesinin “iğrenç” olduğunu iddia etti, ancak üst-kurul, reklamın etik kuralların herhangi birini ihlal etmediğine karar verdi.
Kadın sağlığı merkezi Jean Hailes’in sağlık müdürü Dr. Elizabeth Farrell, bir kadının regl olduğunda kirlenmiş olduğu, ya da regl dönemindeyken utanması gerektiği fikrinin yüzyıllar öncesine ait ve “kesinlikle saçma” olduğunu söyledi.
“Demek ki bu yaklaşım hâlâ biraz geçerliliğini koruyor,” dedi.
Şikayetler reddedildi
Reklamla ilgili şikayetlerde, “tatsız”, “gereksiz”, “aşağılayıcı ve uygunsuz”, “rahatsız edici”, ve “çocuklar için uygunsuz” ifadeleri yer alıyordu.
Bir şikayetçi, “Vücut salgılarının televizyon reklamlarında olmaması gerekir” dedi.
Diğer şikâyetçiler ise çocukların reklamı görüp ebeveynlerine regl dönemi hakkında soru sorabileceklerini söyleyerek, reklamın akşam saat 7’den sonra gösterilmesine öfkelenmişlerdi.
Bir izleyici “Yedi yaşındaki küçük kızımla regl dönemi hakkında ne zaman konuşacağımı Libra’nın belirlemesi karşısında dehşete düştüm,” yazdı.
Bir başka izleyici ise “Reklamdaki görüntüler iğrenç ve kadınlar için aşağılayıcı,” dedi.
Bir daha başka şikayetçi ise “Kızların kanadığını günün hangi saatinde olursa olsun göstermek yanlıştır,” ifadesini kullandı.
Ad Standards reklam kurulu, bazı şikayetçilerin reklamın yemek saatinde gösterilmesine sinirlendiğini ve kadınların regl dönemi görüntülerinden bazılarını “tatsız” olarak değerlendirdiğini belirtti ancak “tatsız”ın etik kuralların dışında kaldığını söyledi.
Etik kuralların 2.6’ncı maddesi, pazarlanan ürünün “sağlık ve güvenliğe ilişkin hâkim toplum standartlarına karşı bir şey göstermemesi” gerektiğine işaret ediyor.
Üst-kurul toplantısında heyet, vücut salgısının gösterilmesinin bir etik ihlali olmadığına kanaat getirdi ve bir izleyicinin kandan hoşnutsuzluğunun etik kuralların kapsamında olmadığını belirtti.
Melbourne Üniversitesi’nde toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında doçent Dr. Lauren Rosewarne, kanın televizyonda sıkça gösterildiğini, dolayısıyla regl olan bir kadının gösterilmesinin toplum standartlarına uygun olduğunu söyledi.
“Bir tavuk ile yumurta durumu: bir bıçak yarasından akan kandan iğrenilmediğini göz önünde bulundurursak, televizyon ve filmlerde görülmediği için mi bu tabu oluştu?” dedi.
Regl dönemi aşağılayıcı bir şey değildir
“Kötü tat” etik kuralların dışında iken, ayrımcılık ve kötüleme kesinlikle bu kuralların içinde. Reklam kurulu, Libra reklamının özel bir meseleyi kamuya açarak kadınları kötülediğini veya onların regl dönemini göstererek onları aşağıladığını belirten bütün iddiaları reddetti.
Heyet, reklamın regli normalleştirmek, her türlü utanç veya mahcubiyet damgasını gidermek için tasarlanmış reklam kampanyasının bir parçası olduğunu belirtti.
#bloodnormal [KanNormal] isimli kampanya, regl dönemindeki kadınların gündelik deneyimlerine dair fotoğraflarının yanı sıra reklamın daha uzun bir versiyonunu içeriyordu.
Ad Standards karar metnini “Reklamda kadınların genel olarak reglden dolayı utanması gerektiğine, ya da regl olan bir kadının aşağılık olduğuna dair herhangi bir kötücül dil veya görsellik bulunmamaktadır,” diyerek sonlandırdı.
Dr. Farrell, kadınların çoğunun ayda bir kanadığı gerçeğini saklamanın, özellikle genç kadınlar üzerinde, olumsuz bir etki yaratabileceğini söyledi.
Kadınların regl dönemi deneyimlerinin tasvirlerinin sınırlandırılması yerine, medyada bunun normalleştirilmiş olduğunu görmek istediğini ifade etti.
“Bunu biz kadınlar, üreme çağındayken her ay yaşıyoruz. Neden toplumun geri kalanından gizli tutulmalı?” diye sordu.
“Bu bizim biyolojimiz.”
Aktivizm olarak reklamcılık
Şikayetlere yanıt olarak Asaleo Care, regl dönemindeki kadınların gerçekçi olmayan tasviri ve kanı kırmızı bir sıvı olarak göstermekten kaçınıp, reklamlarda sıklıkla mavi sıvının tercih edilmesi ile mücadele etmek için #bloodnormal kampanyasını başlattıklarını ifade etti.
Şirketin araştırmasına katılan, dört Avusturalyalı kadından üçü regl dönemiyle ilgili damgalanmanın uyuşturucu veya cinsel yolla bulaşan hastalıklardan daha fazla olduğunu ve 10 kadından sekizi de regl olduğunu gizlemek için elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi.
En korkuncu ise, araştırma genç Avusturalyalı kadınların yüzde 70’inin regl olduğunun arkadaşları tarafından bilinmesindense sınıfta kalmayı yeğleyeceklerini açığa çıkardı.
Dr. Rosewarne’a göre, reklamcıların tarih boyunca kadınların regl oldukları için utanmaları gerektiği [fikrini yaydığı] ya da onları kirli hissettirdikleri düşünüldüğünde, regl dönemi ürünlerini üretenlerin yeni bir yaklaşım geliştirdiklerini görmek ümit verici.
Ancak Dr. Rosewarne, sosyal aktivizm yapsa da firmanın birincil amacının ürün satmak olduğu konusunda uyardı.
Öyleyse neden bu kadar çok kişiye rahatsızlık vermeyi göze alsınlar?
Dr. Rosewarne reklamdan tiksinenlerin hedef kitle olmadığını ve reklamcıların asla esas müşterilerini tehlikeye atmayacaklarını söyledi.
“Libra’nın mesela babamı hedef aldığını düşünmüyorum, yani 60 yaşında, regl dönemi ürünleri satın almayan beyaz adamı,” dedi.
“14 yaşındaki kızlar… reklamın verdiği mesajı önemli ve kendileri için faydalı bulabilecek grup bence onlar.”
Çeviren: Gülcan Uyan
Bu yazının orijinali 18.09.2019 tarihinde ABC News sitesinde yayınlandı.