2002 yılının 8 Mart’ında, “Kadınlar Özgürlüğümüz İçin 8 Mart’ta Dayanışmaya, Örgütlenmeye” mitingi Çağlayan’da yapıldı. 9 Mart’ta ise Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde bir kadın şenliği gerçekleştirildi. Her iki örgütlenmede de yer alan çok sayıda kadın ve karma örgütten kadınların varlığına rağmen, birbirine alternatif olarak örgütlenmeyen bu iki eylem arasında farklılıklar vardı.
İkibinli yılların ilk yarısında, karma örgütlerden kadınlarla bağımsız kadın örgütlerinin birlikte yaptıkları 8 Mart mitinglerinin hazırlık toplantılarında, eyleme erkeklerin katılımı ve eylemde kurulacak sözün politik içeriği belirlenirken çok sert tartışmalar oluyordu. Kimi ortak noktalarda buluşulduğunda da eylem alanında buluşulan noktalar yok sayılabiliyordu. 2000-2001 yılı 8 Mart mitingleri hazırlık toplantılarında, erkeklerin miting alanına girmemeleri konusunda uzlaşılmasına rağmen miting alanına girmeleri, belirlenen sloganlar dışında sloganların atılması, tartışmalara ve bazı grupların platformla mesafelenmesine yol açmıştı. Bir de bu platform toplantılarına hiç katılmayan çok sayıda kadın grubu vardı. 2002 yılı miting örgütlenme toplantıları da yine tartışmalı geçti. Mitingin erkeksiz olması konusunda anlaşıldıktan sonra politik içerik tartışmalarında kimi gruplar çekildi. Pazartesi dergisi, Jiyan Kadın Grubu, Özgürlük ve Dayanışma Partili Kadınlar çekilen gruplar arasında yer aldı. 2002 yılında miting çalışmalarına paralel olarak, feministlerin çağrısıyla bir araya gelen gruplar bir kadın şenliği örgütlemek için kolları sıvadılar.
8 Mart 2002 Kadın Şenliği 25 kadın grubu tarafından desteklendi. Bunların içinde Kadın Eserleri Kütüphanesi, Gölcük Fiskos Kadın Grubu, KADER’li Kadınlar, Mor Çatı, Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği (KİH-YÇ), KADAV gibi önceki yıllarda miting çalışmalarına hiç katılmayan gruplar olduğu gibi, her iki çalışmada da yer alan Feminist Kadın Çevresi, Dicle Kadın Kültür Evi, Amargi, Halkın Demokrasi Partili (HADEP) Kadınlar, Sosyalist Eylem’den Kadınlar gibi gruplar ile bağımsız feministler de vardı. Özgürlük ve Dayanışma Partili (ÖDP) Kadınlar, Pazartesi, Jiyan daha önceki yıllarda miting çalışmalarında yer aldıkları halde 2002’de sadece Kadın Şenliği’ne katılmışlardı.
Kadın Şenliği hazırlık çalışmaları grup temsiliyeti üzerinden yürütülmedi. Gruplu, grupsuz tüm katılımcılar kolektif bir şekilde şenliği örgütlediler. 8 Mart mitinglerinde uzlaşmaların arasında görünmez olan feminizmin sesi ve rengi Kadın Şenliği’nin en görünür yerindeydi. Gündüz miting toplantılarında olduğu gibi mor renk, femina işareti tartışmaları söz konusu değildi.
Kadın Şenliği’nde sahnenin arkasında mor pankart, konuşma kürsüsünde ise mor yumruklu feminalı bayrak vardı. Altı saat süren şenliğin serbest kürsü bölümünde Dayağa Karşı Kampanya’dan Mor İğne’ye, feministlerin yürüttüğü kampanya deneyimleri anlatıldı. Kendine feminist diyen-demeyen kadınlar konuşarak birbirlerinin deneyimine kulak verdiler.
Şenlik “Kadınlar vardır” şarkısıyla başladı. Şenlik komisyonu olarak yapılan açılış konuşmasında, 8 Mart’ın tarihi aktarıldı. Şenlik salonunda feministlerin sözü ve talepleri görünür kılınmıştı. Şenlikte, müzik gruplarının söylediği Türkçe ve Kürtçe şarkılarla danslar edildi, halaylar çekildi.
Dicle Kadın Kültür Merkezi’nin defilesi; Mardin, Mardin Kızıltepe, Hakkâri, Botan, Kuzey Irak, İran, Adıyaman, Diyarbakır, Tokat, Ertüş, Nahabad, Ağrı, Şırnak, Süleymaniye ve Soran bölgelerine ait günlük ve ulusal kıyafetleri tanıttı.
Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampüsündeki şenlik salonu girişinde, Amargi Kadın Akademisi Girişimi, Dicle Kadın Kültür Merkezi, Feminist Kadın Çevresi, Halkın Demokrasi Partili (HADEP) Kadınlar, Özgürlük ve Dayanışma Partili (ÖDP) Kadınlar, Kadın Eserleri Kütüphanesi, Gölcük Fiskos Kadın Grubu, KADER’li Kadınlar, Sosyalist Eylem’den Kadınlar, Üniversiteli Kadın Çevresi, Jiyan, Pazartesi ve Kaos GL dergilerinin stantlarında tanıtım broşürleri, el işleri, fularlar ve kitaplar sergilendi, satıldı.